Μεγάλη παγκύπρια προεκλογική συγκέντρωση στο «Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία»  πραγματοποιεί ο υποψήφιος πρόεδρος της δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, όπου αναμένεται να δώσει τον παλμό και το μήνυμα της νίκης.

Δείτε το βίντεο: 


Τον Φλεβάρη θα κουρέψουμε εμείς την κυβέρνηση Αναστασιάδη, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης σε προεκλογική συγκέντρωση στη Λευκωσία ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος κάνοντας λόγο για αναξιοπιστία του Προέδρου Αναστασιάδη και διαβεβαιώνοντας ότι ο ιδιος ως Πρόεδρος δεν πρόκειται ποτέ «να με ακούσετε να λέω «δεν είναι δική μου ευθύνη». Είναι δική μου ευθύνη και θα είναι πάντα δική μου η ευθύνη να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Όχι να διαχειριστούμε το παλιό, αλλά να φέρουμε το καινούργιο».

Πρόβλημα αξιοπιστίας, είπε, έχει και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, αναγνωρίζοντας μεν ότι είναι ένας καταρτισμένος επιστήμονας και ένας καλός οικογενειάρχης, αλλά ήταν Υπουργός της κυβέρνησης Χριστόφια που μας οδήγησε στην χρεοκοπία και ως Υπουργός Υγείας δεν έκανε τίποτα για να προωθήσει το ΓΕΣΥ. «Οι διαφορές μας δεν είναι προσωπικές, αλλά πολιτικές. Ακόμη και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έχει πει δημόσια πως ο Σταύρος Μαλάς «δεν μπορεί να πιέσει το ΑΚΕΛ για κανένα θέμα» – μα πώς τότε θα κυβερνήσει; Πως θα διαπραγματευτεί με την Τουρκία;»

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα οικονομικά του κράτους πηγαίνουν καλύτερα γιατί κάποιοι πλήρωσαν με κουρέματα, με αποκοπές, με ανεργία. «Η βασική διαφορά μας με τον Ν. Αναστασιάδη είναι ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρουν μόνο τα δημόσια οικονομικά. Κυρίως μας ενδιαφέρουν τα οικονομικά των πολιτών».

Τα αποτελέσματα πέντε χρόνων διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, είπε, είναι ότι είμαστε η 5η χειρότερη χώρα σε ό,τι αφορά τους μακροχρόνια άνεργους, τα τελευταία 5 χρόνια χάσαμε το ¼ των κατά κεφαλή περιουσιακών στοιχείων μας (έσοδα και περιουσία), 1900 εργοληπτικές εταιρείες έχουν κλείσει, το 1/3 των πτυχιούχων εργάζεται σε δουλειά που δεν απαιτεί πτυχίο, το ¼ των συνανθρώπων μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, είμαστε η 2η χειρότερη χώρα στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία, η 2η χειρότερη χώρα σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος, η 5η χειρότερη χώρα σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την παιδεία και η δεύτερη χειρότερη σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, η χειρότερη χώρα στην ΕΕ στις δαπάνες και την ποιότητα της υγείας μας και ο λαός της Ευρώπης με τα περισσότερα ιδιωτικά δάνεια.

«Αυτό είναι το πραγματικό έργο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ακόμη χειρότερα. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, των ΜΕΔ. Στην ουσία, η πρόταση του απερχόμενου προέδρου προς τον κυπριακό λαό για τα δάνεια, είναι να μην κάνουμε τίποτα». Διάβασε, είπε, το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη. «Ήταν εύκολο. Σε 130 σελίδες οι 65 ήταν φωτογραφίες. Και σχεδόν καμία πρόταση για το μέλλον».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι διαφωνεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι το πρόβλημα των δανείων αφορά μόνο τις τράπεζες. «Αν έστω και μια οικογένεια κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της κάτω από το βάρος των δανείων και των κουρεμάτων, αυτό μας αφορά όλους. Όταν ένας συνταξιούχος δεν μπορεί να αγοράσει τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται γιατί δεν τον φτάνει η σύνταξη των €400, αυτό πρέπει να μας εξοργίζει όλους. Αν έστω και ένα παιδί αναγκάζεται να παίρνει συσσίτιο στο σχολείο επειδή δεν μπορεί να βρει αρκετό φαγητό στο σπίτι, αυτό πρέπει να μας ντροπιάζει όλους».

Το κυβερνητικό του πρόγραμμα, ανέφερε, είναι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, άμεσα εφαρμόσιμο, με μέτρα στήριξης των ηλικιωμένων, επαναφορά της φοιτητικής χορηγίας, φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα, ενίσχυση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, άμεση αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου. «Σε τρία χρόνια η Κύπρος μπορεί  να γίνει εξαγωγική χώρα στον τομέα της ενέργειας σε συνεργασία με την Αίγυπτο. Με τα δικά μας κοιτάσματα που έχουν ήδη ανακαλυφθεί, χωρίς τη συνεργασία καμίας άλλης χώρας, μπορούμε μέσα στα επόμενα 17 χρόνια να λύσουμε σχεδόν όλα τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας».

Για το Κυπριακό ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η στρατηγική Αναστασιάδη απέτυχε διότι βασίστηκε σε δύο λαθεμένες εκτιμήσεις, ότι η Τουρκία θέλει λύση και το πρόβλημα είναι οι «μαξιμαλιστές», «εθνικιστές» και «απορριπτικοί» Ελληνοκύπριοι. Τα τελευταία δέκα χρόνια, πρόσθεσε, οι Αναστασιάδης και Χριστόφιας έδωσαν τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, στις διαπραγματεύσεις, όμως το αποτέλεσμα ήταν μία παταγώδης αποτυχία και βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ χειρότερη θέση από εκεί που βρισκόμασταν πριν από δέκα χρόνια. Η τελευταία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, είπε, είναι η χειρότερη στην ιστορία του Κυπριακού.

Κάθε ψήφος για τους Αναστασιάδη και Μαλά, είναι ψήφος για την εκ περιτροπής προεδρία, τα βέτο, τη μία θετική τ/κ ψήφο για κάθε απόφαση, την αριθμητική ισότητα,σε όλους τους σημαντικούς θεσμούς, τους χρήστες να παραμείνουν στα σπίτια των προσφύγων μας γιατί έχουν δήθεν «συναισθηματικούς δεσμούς», να μείνουν όλοι οι έποικοι.

«Όσο ανατέλλει ο ήλιος, δεν πρόκειται ποτέ να προδώσω τις ιστορικές παρακαταθήκες του Βάσου Λυσσαρίδη, του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου». Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σε αυτές τις εκλογές, δεν αποφασίζουμε μόνο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας μας, αλλά για τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. «Στις 28 του Γενάρη και στις 4 του Φλεβάρη, έχουμε μαζί, εκλογές και δημοψήφισμα», σημείωσε.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του:

Ομιλία του Υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλου στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος

Βλέπω στα μάτια σας την αποφασιστικότητα.

Βλέπω στα μάτια σας τη βεβαιότητα.

Σε δυο εβδομάδες θα φέρουμε στη Κύπρο την αλλαγή.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μία οικογένεια που μου δίδαξε πολλά.

Ότι η προσφορά προς την πατρίδα, δεν είναι δικαίωμα αλλά καθήκον.

 

Ότι οι ηθικές αξίες της τιμιότητας και της ανιδιοτέλειας είναι τρόπος ζωής.

 

Μεγάλωσα δίπλα από ανθρώπους που πίστευαν και πιστεύουν πραγματικά στην κοινωνική προσφορά και στην αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας.

 

Με έκπληξη άκουσα πριν από λίγες μέρες, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφέρεται με απαξιωτικά λόγια σε εμένα και την οικογένεια μου.

 

Θέλω να τον διαβεβαιώσω, βρισκόμενος σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα που φέρει τη συγκεκριμένη ονομασία, ότι είμαι περήφανος για τα όσα η δική μου οικογένεια έχει προσφέρει στον τόπο και στο λαό μας.

 

 

 

Όμως το πιο σημαντικό πράγμα όμως που έχω διδαχθεί, είναι ότι πρέπει να αγωνίζεσαι πάντα για εκείνα που πιστεύεις.

 

Και γι’ αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ ενώπιον σας.

 

Γιατί το 2004 κατάλαβα το πόσο επικίνδυνο είναι να αποφασίζουν άλλοι για το δικό μας μέλλον.

 

Γιατί το 2013 έζησα το που μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα λανθασμένες πολιτικές και λανθασμένες αποφάσεις.

 

Γιατί ως πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της βουλής προειδοποίησα με πολιτικό κόστος για την οικονομική καταστροφή που ερχόταν και αντιμετώπισα την αδιαφορία και τη δαιμονοποίηση.

 

Δεν δίστασα να διαφωνήσω με την Κυβέρνηση Χριστόφια και την οικονομική της πολιτική που τελικά μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

 

Δυστυχώς οι δικές μου προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν αλλά δικαιώθηκαν.

 

Δεν δίστασα να τα βάλω με το τραπεζικό κατεστημένο.  Έχω την ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο μοναδικός πολιτικός τον οποίο ο Βγενόπουλος της Λαϊκής Τράπεζας έχει εξυβρίσει.

 

Δεν δίστασα να αποχωρήσω από την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη όταν διαπίστωσα ότι αναίρεσε τις δεσμεύσεις του προς τον Κυπριακό λαό.

 

Δεν δίστασα να τα βάλω με το δικομματικό κατεστημένο όταν ήθελαν ν’ αυξήσουν το εκλογικό μέτρο και να αποκλείσουν τα μικρότερα κόμματα από τη Βουλή.

 

Εγώ δεν θα σας πω ποτέ «δεσμεύομαι» κενού περιεχομένου.

Ένα μόνο πράγμα σας υπόσχομαι.

 

Θα αγωνιστώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου για αυτά που πιστεύω.

 

Θα τα βάλω με κατεστημένα.

Θα τα βάλω με τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Θα τα βάλω με αυτούς που μας έκλεψαν.

 

Θα αγωνιστώ για εσάς.

Θα αγωνιστώ για την Κύπρο.

Αυτό σας υπόσχομαι.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Ζήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια, τις πολιτικές των δυο άκρων.

Τις πολιτικές που μας χρεοκόπησαν. Τις πολιτικές που μας κούρεψαν.

 

Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν τι σημαίνει διακυβέρνηση ΑΚΕΛ και τι σημαίνει διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.

Γνωρίζουν ότι ο Σταύρος Μαλάς θα μας γυρίσει πίσω σε πολιτικές που απέτυχαν.

Γνωρίζουν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει σχέδιο για έξοδο από την κρίση.

 

Είναι για αυτό που σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, αυτό που χρειάζεται ο τόπος και ο λαός μας είναι μία άλλη επιλογή.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τη δύναμη της αλλαγής.

 

Οφείλω να αναγνωρίσω πως βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ, γιατί κάποιοι είχαν τη διορατικότητα να καταλάβουν πως η συνεργασία των δυνάμεων της αλλαγής αποτελεί εθνική αναγκαιότητα.

 

Οφείλω να τους ευχαριστήσω.  Όλους.

 

Τους ανένταχτους πολίτες, από όλα τα κοινωνικά και πολιτικά στρώματα, που τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή μαζί μας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

 

Τους πολίτες που προέρχονται από την της δεξιά μέχρι την αριστερά και συν-διαμορφώνουν μαζί μας τη κοινωνική πλειοψηφία που θα φέρει την αλλαγή.

 

Οφείλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω, όλα τα κοινωνικά σύνολα, που μοιράζονται μαζί μας αγωνίες αλλά και κοινά οράματα.

 

 

Την Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών

Τον Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων

Το Παρατηρητήριο

Τον Συνασπισμό Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.)

Την Αυτόνομη Πλατφόρμα

Το Μήνυμα Ελπίδας

 

Να μου επιτρέψετε να απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες στους κυρίους Gianni Pittella και Sergei Stanishev, τον Πρόεδρο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

 

Η στήριξη τους προς την υποψηφιότητα μου με τιμά και με συγκινεί και αποτελεί απόδειξη πως μπορούμε να πείσουμε για τις θέσεις μας στο εξωτερικό, φτάνει να πιστέψουμε στο δίκαιο μας.

 

Ιδιαίτερες όμως ευχαριστίες οφείλω, στον προτείνοντα της υποψηφιότητας μου, τον Γιατρό, τον Βάσο Λυσσαρίδη.

Μια εξέχουσα προσωπικότητα που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών για τη κοινωνική και εθνική του προσφορά.

 

Μαζί μας όμως σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια έχουμε και κάποιους άλλους.

 

Έχουμε μαζί μας, τον Γιώργο Περδίκη και τους φίλους ακτιβιστές των Οικολόγων-Συνεργασίας πολιτών.  Εκείνοι, που πρώτοι έβαλαν την οικολογία και το περιβάλλον στην ατζέντα της κυπριακής κοινωνίας και τους οφείλουμε όλοι ευγνωμοσύνη για αυτό.

 

Έχουμε μαζί μας τον αγωνιστικό κόσμο της Αλληλεγγύης.

Ένα νέο-σύστατο κίνημα που ήδη έχει αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει πολλά.  Και γιατί όχι; όταν αντλεί δύναμη και πάθος από μια γιατρό που δεν δίστασε να εγχειρίσει μικρά παιδιά ακόμη και σε πολεμικές ζώνες.

 

Έχουμε μαζί μας τον αντιστασιακό κόσμο της ΕΔΕΚ.

Το κόμμα της δημοκρατικής παράδοσης και της υπεράσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πρόσωπο του Μαρίνου του Σιζόπουλου αναγνωρίζω τη διορατικότητα και την αποφασιστικότητα για την επιτυχία αυτής της συνεργασίας.

 

Και έχουμε μαζί μας τον περήφανο ΔΗΚΟικό κόσμο.

Το κόμμα μου.  Το κόμμα που έχει πετύχει οικονομικά θαύματα.  Το κόμμα που έστησε ξανά το κράτος μέσα από τα χαλάσματα της εισβολής. Το κόμμα που υπηρετώ από τη θέση του προέδρου με υπερηφάνεια και συγκίνηση.

 

Η δύναμη μας είναι η πολυσυλλεκτικότητα μας.

Η απόλυτη πεποίθηση μας ότι μέσα από συνεργασίες και συλλογικότητα μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας.

 

 

Φίλες και φίλοι,

 

Πλησιάζει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων.

 

Στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές δεν αποφασίζουμε μόνο πρόσωπα και ιδεολογίες.

 

Πρέπει να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε να είναι η Κύπρος.

 

Πρέπει να αποφασίσουμε αν η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι η χώρα της αναξιοπιστίας, της αυθαιρεσίας και της αναξιοκρατίας.

 

Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε η Κύπρος να είναι η χώρα της διαπλοκής της διαφθοράς και της κομματοκρατίας.

 

Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαπιστώνουμε την καταρράκωση των αρχών και των αξίων της κοινωνίας μας.

 

Τη διάβρωση των θεσμών – τις συνεχείς συγκρούσεις της κυβέρνησης και των ανεξάρτητων αξιοματούχων – σε σημείο που ο Γενικός Εισαγγελέας να αναφωνεί «ντροπή» για την συμπεριφορά του ΠτΔ.

 

Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αδικίες και διώξεις στη δημόσια υπηρεσία και στους η/ο.

Να συνεχίσει το βόλεμα των «ημετέρων» και το κυνήγι των υπολοίπων.

 

Να συνεχίσουμε να διαπιστώνουμε την αλαζονεία της εξουσίας, η οποία πιστεύει ότι όλα αυτά δεν την αγγίζουν – που θεωρεί ότι όλα αυτά θα ξεχαστούν στο βωμό της πολιτικής συνδιαλλαγής.

Όμως εμείς δεν ξεχνάμε και στις 28 του Γενάρη, αυτούς που σήμερα μας κυνηγούν εμάς, θα τους κυνηγήσουμε εμείς στη κάλπη.

 

Πρέπει να αποφασίσουμε αν η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι η χώρα της ατιμωρησίας.

Όπου ένας παππούς που κλέβει ένα καρβέλι ψωμί, πάει φυλακή αλλά εκείνοι που έκλεψαν δισεκατομμύρια μένουν ανενόχλητοι.

 

Δεν είναι τυχαίο πως μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει καμία έρευνα από τις αρμόδιες αρχές για το τι έγινε στη Λαϊκή Τράπεζα ενώ έχει αποσιωπηθεί η υπόθεση της FOCUS.

 

Καμία έρευνα για το ποιος έδωσε τον ΕLA παράνομα στη Λαϊκή, κάτι που μας κόστισε €9 δις σε κουρέματα.

 

Καμία έρευνα για το ποιος διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε να πουληθούν τα τραπεζικά καταστήματα στην Ελλάδα, κάτι που μας κόστισε €3.5 δις τα οποία πληρώνουν ακόμη οι κουρεμένοι.

 

Καμία έρευνα γιατί κάποιοι αποφάσισαν να κουρέψουν τους κύπριους για να ανα-κεφαλιοποιηθεί μια ξένη τράπεζα.

 

Καμία έρευνα γιατί ο διοικητής της ΚΤ δεν πάτησε στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

 

Καμία έρευνα γιατί στα συμβόλαια των συμβούλων της ΚΤ υπήρχε πρόνοια ότι όσο μεγαλύτερο το κούρεμα,  τόσο μεγαλύτερο το μπόνους…

 

Λοιπόν.  Η πρώτη πράξη της δικής μας διακυβέρνησης θα είναι να γίνουν πραγματικές έρευνες για τους λόγους κατάρρευσης της οικονομίας και όλοι αυτοί οι κύριοι θα λογοδοτήσουν στο λαό.

 

Πρέπει να αποφασίσουμε αν η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι η χώρα της ανευθυνότητας και της ευθυνοφοβίας.

Ακούμε καθημερινά μια κυβέρνηση να μας λέει πως για όλα τα προβλήματα φταίνε όλοι οι άλλοι και ποτέ η ίδια.

 

Έχει καταρρεύσει ο τομέας της υγείας, αλλά φταίνε οι γιατροί οι οποίοι είναι «ξιμαρισμένοι» κατά τον υπουργό Υγείας.

 

Προκαλεί τους γιατρούς, οι οποίοι εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες σε εντατικές μονάδες, «να πάνε στο καλό» – δεν μας λέει όμως οι ασθενείς, που στο καλό θα πάνε.

 

Κατά τον Αν. Κυβ. Εκπρόσωπο η αντιπολίτευση, την οποία κατά τα άλλα καλούν σε ενότητα, είναι «λυσσαλέα αγέλη».

 

Οι κάτοχοι αξιογράφων είναι «βλάκες» και τζογαδόροι.

 

Τα νοικοκυριά που γονατίζουν κάτω από τα βάρη των δανείων είναι ανήθικοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».

 

Για το κούρεμα φταίει η Βουλή και όχι ο Νίκος Αναστασιάδης που το πρότεινε!

 

Τα δάνεια, δεν είναι πρόβλημα της κυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά των τραπεζών.

 

Όλα αυτά αποκαλύπτουν μια κυβέρνηση που όχι μόνο είναι ανήμπορη να επιλύσει τα κορυφαία προβλήματα της κοινωνίας, αλλά αρνείται να αναλάβει τις δικές της ευθύνες.

 

Και αυτή είναι μία βασική διαφορά με τον Νίκο Αναστασιάδη.

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος λέει ότι το πρόβλημα των δανείων δεν τον αφορά εκείνον, αλλά αφορά μόνο τις τράπεζες.

 

Διαφωνώ μαζί του.

Αν έστω και μια οικογένεια κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της κάτω από το βάρος των δανείων και των κουρεμάτων, αυτό μας αφορά όλους.

 

Όταν ένας συνταξιούχος δεν μπορεί να αγοράσει τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται γιατί δεν τον φτάνει η σύνταξη των €400, αυτό πρέπει να μας εξοργίζει όλους.

 

Αν έστω και ένα παιδί αναγκάζεται να παίρνει συσσίτιο στο σχολείο επειδή δεν μπορεί να βρει αρκετό φαγητό στο σπίτι, αυτό πρέπει να μας ντροπιάζει όλους.

 

Το μήνυμα του Ν. Αναστασιάδη προς τον κυπριακό λαό είναι πάρα πολύ απλό: «σώζων εαυτόν σωθήτο».

Εμείς προτιμάμε το «αγαπάτε αλλήλους».

 

Το δικό μας μήνυμα είναι πολύ διαφορετικό.

Όλοι μαζί οφείλουμε να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη.

Τα κοινωνικά προβλήματα είναι προβλήματα για όλους.

 

Ως Πρόεδρος σας διαβεβαιώνω πως εμένα, δεν πρόκειται ποτέ να με ακούσετε να λέω «δεν είναι δική μου ευθύνη».

 

Είναι δική μου ευθύνη και θα είναι πάντα δική μου η ευθύνη να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

 

Όχι να διαχειριστούμε το παλιό, αλλά να φέρουμε το καινούργιο.

 

 

Πρέπει να αποφασίσουμε αν η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι η χώρα της αναξιοπιστίας.

Όπου τα προεκλογικά «δεσμεύομαι» αναιρούνται μετεκλογικά.

 

Όπου μια Κυβέρνηση που ξέχασε την ανάπτυξη για τρία χρόνια,  θυμήθηκε λίγους μήνες πριν τις εκλογές να ανακοινώσει έργα.

 

Όπου μια κυβέρνηση που για πέντε χρόνια ξέχασε τις ευάλωτες ομάδες, θυμήθηκε δυο μήνες πριν τις εκλογές να μοιράσει «χριστουγεννιάτικά δώρα».

 

Όπου μια κυβέρνηση που για πέντε χρόνια ξέχασε τους κουρεμένους, θυμήθηκε δυο μήνες πριν τις εκλογές να δημιουργήσει ταμείο, τάχατες για να τους αποζημιώσει – ενώ το ταμείο αναφέρεται μόνο στις τράπεζες!

 

Δυστυχώς όμως αυτή η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, πλέον προκαλεί πρόβλημα στην ίδια την αξιοπιστία της χώρας.

 

Πως να μας πιστέψουν ξένοι διαπραγματευτές για οποιοδήποτε θέμα, όταν βλέπουν τον Νίκο Αναστασιάδη,

 

 • Να δεσμεύεται πως δεν θα αποδεχθεί κούρεμα καταθέσεων, αλλά τελικά να το προτείνει! Και κούρεμα κάτω από €100.000.

 

 • Να επιμένει σε κούρεμα κάτω των €100.000 και να λέει ψέματα στη Βουλή και στο λαό, καθώς όπως απεκάλυψε ο κ. Ντάιζενπλουμ, το Eurogroup απαίτησε να εξαιρεθούν οι 100.000.

 

 

 • Να δεσμεύεται πως δεν θα αποδεχθεί πενταμερή και να την δέχεται στο περίφημο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου

 

 • Να δεσμεύεται πως δεν θα αποδεχθεί να συζητήσει τίποτα άλλο στο Γρανς Μοντανά αν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία στο κεφάλαιο της «Ασφάλειας», αλλά τελικά να υποχωρεί και να δέχεται πρώτα ΟΛΑ τα άλλα πριν να τη συζητήσει.

 

Και δεν φτάνει που κούρεψαν αχρείαστα τον κόσμο, αλλά τώρα οι κυβερνώντες συμφωνούν με τη Μέργκελ και τον Ντάιζενπλουμ ότι «καλά μας έκαναν που μας κούρεψαν».

 

Το ίδιο λέει και η Διοικητής της ΚΤ «καλά σας κάναμε που σας κουρέψαμε».

 

Το ίδιο λένε και οι σύμβουλοι της ΚΤ που πληρώθηκαν με βασιλικά μπόνους για να αυξήσουν τοπ κούρεμα. Τα πήραν αδρά.

Είναι να μην μας λένε «καλά σας κάναμε που σας κουρέψαμε»;

Να μην ανησυχούν όμως.

Τον Φλεβάρη θα κουρέψουμε εμείς την Κυβέρνηση Αναστασιάδη.

 

 

Πρόβλημα αξιοπιστίας όμως έχει και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ ο κ. Σταύρος Μαλάς.

 

Αναγνωρίζω ότι ο κ. Μαλάς είναι ένας καταρτισμένος επιστήμονας και ένας καλός οικογενειάρχης.  Οι διαφορές μας δεν είναι προσωπικές, αλλά πολιτικές.

 

Ο Σταύρος Μαλάς ήταν υπουργός της Κυβέρνησης Χριστόφια η οποία μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Ο Σταύρος Μαλάς ήταν ο υπουργός Υγείας ο οποίος δεν έκανε τίποτα για την προώθηση του ΓΕΣΥ.

Ακόμη και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έχει πει δημόσια πως ο Σταύρος Μαλάς «δεν μπορεί να πιέσει το ΑΚΕΛ για κανένα θέμα» – μα πως τότε θα κυβερνήσει; Πως θα διαπραγματευτεί με την Τουρκία;

 

 

Εμένα με ξέρετε.

Μου έχουν καταμαρτηρήσει πολλά!

 

Ένα πράγμα δεν μου αμφισβητούν ακόμη και οι πολιτικοί μου αντίπαλοι.  Αυτά που λέω τα εννοώ και τα κάνω.

 

Αυτά που λέω στο πρόγραμμα διακυβέρνησης μας αποτελούν ένα συμβόλαιο τιμής με τον Κυπριακό Λαό και θα τηρηθούν κατά γράμμα.

 

Ακούμε καθημερινά τη κυβερνητική πλευρά να πανηγυρίζει για το success story της βελτίωσης των δημοσίων οικονομικών.

 

Είναι θετικό το ότι η Κύπρος έχει εξέλθει από το μνημόνιο.

Θετικό το ότι έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μακάρι να συνεχίσουν.

 

Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν εισηγούμαστε να επιστρέψουμε στις πολιτικές του Δημήτρη Χριστόφια, όπως εισηγείται ο κ. Μαλάς.

 

Πίσω στις πολιτικές των αλόγιστων δαπανών,  στην αναξιοπιστία και στη χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας.

 

Συγχύζουν όμως οι κυβερνώντες τα οικονομικά του κράτους με τα οικονομικά των πολιτών.

 

Για να πηγαίνουν καλύτερα τα οικονομικά του κράτους κάποιοι πλήρωσαν: με κουρέματα, με αποκοπές, με ανεργία.

 

 

Η βασική διαφορά μας με τον Ν. Αναστασιάδη είναι ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρουν μόνο τα δημόσια οικονομικά. Κυρίως μας ενδιαφέρουν τα οικονομικά των πολιτών.

 

Αυτή η κυβέρνηση μας ζητά να την κρίνουμε από το έργο της.

 

Λοιπόν αυτά είναι τα αποτελέσματα πέντε χρόνων διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη:

 

 • Είμαστε η 5η χειρότερη χώρα σε ότι αφορά τους μακροχρόνια άνεργους
 • Τα τελευταία 5 χρόνια ως λαός χάσαμε το ¼ των κατά κεφαλή περιουσιακών στοιχείων μας (έσοδα και περιουσία)
 • 1900 εργοληπτικές εταιρείες έχουν κλείσει
 • 1/3 πτυχιούχους εργάζεται σε δουλειά που δεν απαιτεί πτυχίο
 • Το ¼ των συνανθρώπων μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας – μία πόλη όπως τη Λευκωσία
 • Είμαστε η 2η χειρότερη χώρα στην ΕΕ σε ότι αφορά τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία
 • Είμαστε η 2η χειρότερη χώρα σε ότι αφορά τις δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος
 • Είμαστε η 5η χειρότερη χώρα στην ΕΕ σε ότι αφορά τις δαπάνες για την παιδεία και η δεύτερη χειρότερη σε ότι αφορά τα αποτελέσματα
 • Είμαστε η χειρότερη χώρα στην ΕΕ σε ότι αφορά τις δαπάνες και την ποιότητα της υγείας μας.
 • Είμαστε ο λαός της Ευρώπης με τα περισσότερα ιδιωτικά δάνεια

 

Αυτό είναι το πραγματικό έργο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

 

Ακόμη χειρότερα. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας, των ΜΕΔ.

 

Στην ουσία, η πρόταση του απερχόμενου προέδρου προς τον κυπριακό λαό για τα δάνεια, είναι να μην κάνουμε τίποτα.

 

Να προχωρήσει η μαζική πώληση των σπιτιών και των υποστατικών μας για να βγάλουν κέρδη ξένες τράπεζες.

Αλλοίμονο μας αν αυτό είναι το όραμα-εφιάλτης για την κυπριακή οικονομία.

 

Δεν υπάρχει σχέδιο για την αναβάθμιση της παιδείας μας.

Για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων στον τομέα της υγείας.

 

Δεν υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Διάβασα το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Ν. Αναστασιάδη.

Ήταν εύκολο.  Σε 130 σελίδες οι 65 ήταν φωτογραφίες !

Και σχεδόν καμία πρόταση για το μέλλον.

 

Αλλά οι κυβερνώντες, αντί να μας πουν τις δικές τους προτάσεις, ασχολούνται μόνο με τις δικές μας.

 

Τώρα ισχυρίζονται πως εμείς εισηγούμαστε «στάση πληρωμών»

Απορρίπτουμε αυτή τη λασπολογία.

 

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έδειξαν τη δική τους υπευθυνότητα σε δύσκολες ώρες, χωρίς να προσμετρήσουν το πολιτικό κόστος.

 

Διεκδικήσαμε και βελτιώσαμε πρόνοιες του μνημονίου όταν η Κυβέρνηση απλά ακολουθούσε τις προσταγές της Τρόικα.

 

Πετύχαμε μεταξύ άλλων,

 

 • Το Πλαίσιο αφερεγγυότητας,
 • Την Προστασία της κύριας κατοικία και της μικρής επαγγελματικής στέγης κάτω από €350.000
 • Την Κατάργηση των καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών.

 

Δείξαμε υπευθυνότητα, κρατήσαμε την Κύπρο σε πορεία σταθερότητας, σε μία ευρωπαϊκή πορεία, χωρίς να μετρήσουμε το πολιτικό κόστος,

 

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.  Δεν πρόκειται ποτέ να προσμετρήσουμε το πολιτικό κόστος όταν πρέπει να κάνουμε το σωστό.

 

Γιατί για εμάς, πάνω από το κόμμα είναι πάντα η πατρίδα.

Και πάντα θα είναι.

 

 

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

 

Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, άμεσα εφαρμόσιμο.

 

Δημιουργούμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος.

Με μέτρα στήριξης των ηλικιωμένων συμπατριωτών μας.

Είναι αδιανόητο μετά από δεκαετίες προσφοράς οι συνταξιούχοι μας να εισπράττουν συντάξεις των €300 και των €400.

Θα διπλασιάσουμε τις χαμηλές συντάξεις για να επαναφέρουμε πίσω την αξιοπρέπεια στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

 

Αποκαθιστούμε τις αδικίες των προηγούμενων χρόνων.

 

 

Με την επαναφορά απαραίτητων κοινωνικών προγραμμάτων όπως είναι

η φοιτητική χορηγία,

το επίδομα μάνας,

το επίδομα τέκνου,

τα στεγαστικά προγράμματα,

 

Ανακουφίζουμε αυτούς που σήκωσαν τα δυσβάσταχτα βάρη της κρίσης και όσες και όσους βίωσαν το άδικο και αχρείαστο κούρεμα του 2013.

 

Δίνουμε λύση στο τεράστιο πρόβλημα του υψηλού δανεισμού και ιδιαίτερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Θα αναγκάσουμε τις τράπεζες,

Να κουρέψουν δάνεια και να απαλλάξουν εγγυητές,

θα προστατεύσουμε την κύρια κατοικία και την επαγγελματική στέγη.

Εμείς δεν θα αφήσουμε τον κόσμο στο έλεος των τραπεζών.

 

 

Θα δώσουμε αυξημένη προστασία στα δικαιώματα των παιδιών.

Κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών σε γυναίκες και άνδρες.

Προτείνουμε μέτρα για τη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής.

 

 

Θα αναβαθμίσουμε τον τομέα της υγείας .

Θα καθιερώσουμε τον κανόνα των «δυο εβδομάδων».  Κάθε σοβαρά άρρωστος, καρκινοπαθής, καρδιοπαθείς πρέπει να λαμβάνει θεραπεία μέσα σε δυο εβδομάδες αλλιώς το νοσοκομείο θα δέχεται κυρώσεις.

 

Με φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα αναβαθμίζομυε τις υποδομές υγείας του ιδιωτικού τομέα.

 

Δημιουργούμε Κέντρα Εξυπηρέτησης για την Υγεία των πολιτών για να αντιμετωπίσουμε τις ατέλειωτες ουρές, τις λίστες αναμονής και τα ραντεβού που μπαίνουν το 2019.

 

Και φυσικά, προχωράμε με έργα υποδομής και ανάπτυξης.

Δημιουργούμε νέο νοσοκομείο για παιδιά και εφήβους.

Γιατί η υγεία των παιδιών μας πρέπει να είναι πάνω απ’όλα.

 

Ίδρυση ταμείου κοινωνικής δράσης.

 

Βελτίωση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

 

Μειώνουμε τα φορολογικά βάρη στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας.

 

Αυξάνουμε τα κίνητρα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Αυξάνουμε το κονδύλι για την εργοδότηση και την επανεκπαίδευση των ανέργων σε €160 εκ. ευρώ το χρόνο, δημιουργώντας 5.000 νέες θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση.

 

Δίνουμε κίνητρα για τη δημιουργία νέων και νεοφυών επιχειρήσεων.

 

Ενισχύουμε τον  αθλητικό, συνεδριακό και ιατρικό τουρισμό.

 

Στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα.

Ενισχύουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Με πλέγμα μέτρων ισχυροποιούμε την προστασία του περιβάλλοντος.

 

Αξιοποιούμε  άμεσα τον ενεργειακό πλούτο της χώρας μας.

Σε τρία χρόνια η Κύπρος μπορεί  να γίνει εξαγωγική χώρα σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας σε συνεργασία με την Αίγυπτο.

 

Με τα δικά μας κοιτάσματα που έχουν ήδη ανακαλυφθεί, χωρίς τη συνεργασία καμίας άλλης χώρας, μπορούμε   μέσα στα επόμενα 17 χρόνια να λύσουμε σχεδόν όλα τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Αυτό που οραματιζόμαστε είναι μία νέα οικονομία η οποία θα ωθείται από την καινοτομία και την τεχνολογία.

 

Μια οικονομία στην οποία θα μειωθούν τα φορολογικά βάση.

 

Μια οικονομία του 21ου αιώνα στην οποία θα παρέχονται κυβερνητικές υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

 

Μια οικονομία που θα αποκαταστήσει τη μεσαία τάξη.

 

Να δώσουμε στις κυπριακές επιχειρήσεις και πάλι τη δυνατότητα να επενδύσουν, να δημιουργήσουν, να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

 

Έτσι θα αναπτυχθεί η πραγματική οικονομία.

 

Και η ανάπτυξη αυτή,  θα αναπληρώσει την όποια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική  δαπάνη στο πολλαπλάσιο.

 

Με το πρόγραμμα μας, η Κύπρος θα γίνει και πάλι μία από τις πιο δυναμικές,  ανερχόμενες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήταν μέχρι και το 2008.

 

Θα βρεθεί ξανά στον πυρήνα της αναπτυξιακής προσπάθειας της Ευρώπης.

 

Ο λαός μας, με τις θυσίες του, έχει κερδίσει το δικαίωμα της ευημερίας, της ελπίδας και της προοπτικής.

 

Αυτά τα 10 χρόνια ζήσαμε τα αδιέξοδα και το χειμώνα των δυο άκρων.

 

Τον Φλεβάρη έρχεται η άνοιξη των δυνάμεων της Αλλαγής

 

 

Φίλες και φίλοι,

 

Ο Νορβηγός συγγραφέας Χένρικ Ίπσεν, έγραψε κάποτε,

 

«…μία από αυτές τις μέρες, η νέα γενιά θα έρθει και θα μας κτυπήσει την πόρτα…»

 

Η νέα γενιά είναι ήδη εδώ. Και βροντάει πάνω στη πόρτα μας.

Και μας ρωτά με παράπονο, που πήρατε τη χώρα;

Μας ρωτάνε, πως θα αλλάξετε τα πράγματα;

 

Άλλοι μας ρωτούν με κακοπιστία, πως θα κυβερνήσετε;

 

Τους απαντάμε:

 

Με πείσμα και αποφασιστικότητα.

 

Με ικανούς εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες.

 

Με τα ικανά στελέχη των δυνάμεων της Αλλαγής,

 

Αλλά πάνω απ’όλα,

με τη δύναμη της γενιάς μας θ’αλλάξουμε την Κύπρο τον Φλεβάρη

και θα φέρουμε καλύτερες μέρες στον τόπο και στο λαό μας.

 

 

 

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

 

Η Αλλαγή, δεν αποτελεί μόνο ανάγκη για την κοινωνία και την οικονομία.

Αποτελεί και ανάγκη για τη διαχείριση του Κυπριακού.

 

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η πολιτική των τελευταίων δέκα χρόνων έχει αποτύχει.

 

Όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά, αντιθέτως, έχει οδηγήσει σε αποτυχία και σε αδιέξοδο.

 

Η στρατηγική Αναστασιάδη απέτυχε διότι βασίστηκε σε δύο λαθεμένες εκτιμήσεις:

 

Ότι η Τουρκία θέλει λύση και το πρόβλημα είναι οι «μαξιμαλιστές», «εθνικιστές» και «απορριπτικοί» Ελληνοκύπριοι.

 

Ότι η μόνη περίπτωση για κοινά αποδεκτή «λύση» περνάει μέσα από παραχωρήσεις και υποχωρήσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς, που θα «πείσουν» την Τουρκία να αλλάξει στάση.

 

 

Φίλες και φίλοι,

 

Με βάση  αυτή,  την αποδεδειγμένα πλέον, λανθασμένη στρατηγική,  ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και πριν από αυτόν ο κ. Χριστόφιας:

 

Μας οδήγησαν από τη μία υποχώρηση στην άλλη και από τη μία «γενναιόδωρη προσφορά» στην άλλη, σε μία προσπάθεια να «πείσουν» την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά. Να ανταποκριθεί με μεγαλοψυχία.

 

Επανέφεραν το σχέδιο Ανάν και σχεδόν όλες τις απαράδεκτες διατάξεις του, χειροτερεύοντας το ακόμα περισσότερο σε πολλά κρίσιμα σημεία.

 

Στο εδαφικό, στο περιουσιακό, στη διακυβέρνηση με τη διπλή κυριαρχία και την εκ περιτροπής προεδρία, στους εποίκους και στους χρήστες

 

Συστηματικά παρουσίαζαν την Τουρκία «ως ένα αξιόπιστο διαπραγματευτή με ειλικρινείς προθέσεις σε ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού» και στην οποία διαπίστωναν «θετική ρητορική». Η Τουρκία θέλει διακαώς λύση μας έλεγαν και προχωρούσαν σε νέες υποχωρήσεις…

 

Επέτρεψαν ή ενεθάρρυναν τη διεθνή αναβάθμιση του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη.

 

Επέτρεψαν την αδιατάρακτη πορεία των σχέσεων Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Αδιαφόρησαν για την Άμυνα και εγκατέλειψαν την Εθνική Φρουρά.

 

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

 

Τα τελευταία δέκα χρόνια, οι κύριοι Αναστασιάδης και Χριστόφιας έδωσαν τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, στις διαπραγματεύσεις, όμως το αποτέλεσμα ήταν μία παταγώδης αποτυχία.

 

Ως αποτέλεσμα, βρισκόμαστε σήμερα σε πολύ χειρότερη θέση από εκεί που βρισκόμασταν πριν από δέκα χρόνια.

 

Έχουμε πλέον ενώπιον μας την τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.  Τη χειρότερη έκθεση στην ιστορία του Κυπριακού.

 

Μία έκθεση που καταγράφει μόνο δικές μας υποχωρήσεις τις οποίες θεωρεί δεδομένες και όχι άκυρες όπως ισχυρίζεται ο κ. Αναστασιάδης.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η επιλογή που έχουμε τώρα μπροστά μας, είναι πάρα πολύ απλή.

 

Να συνεχίσουμε ότι κάναμε τα τελευταία δέκα χρόνια και μας οδήγησε στο αδιέξοδο,  όπως μας προτείνουν ο Σταύρος Μαλάς και ο Νίκος Αναστασιάδης,  ή, να αλλάξουμε τακτική και στρατηγική;

 

Δεν πρέπει κανένας συμπολίτης μας να έχει την παραμικρή αμφιβολία, πως κάθε ψήφος για τον κ. Αναστασιάδη, κάθε ψήφος για τον κ. Μαλά, είναι ψήφος:

 

Για την εκ περιτροπής προεδρία

 

Για τα ΒΕΤΟ, τη μία θετική τ/κ ψήφο για κάθε απόφαση.

 

Για την αριθμητική ισότητα,  σε όλους τους σημαντικούς θεσμούς.

 

Για τους χρήστες να παραμείνουν στα σπίτια των προσφύγων μας γιατί έχουν δήθεν «συναισθηματικούς δεσμούς».

Για να μείνουν όλοι οι έποικοι – δεν θα φύγει ούτε ένας – οι μισοί   με ιθαγένειες και οι υπόλοιποι με «άδειες εργασίας».

 

Για την πενταμερή διάσκεψη η οποία έχει εξαφανίσει την ΚΔ από τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού

 

Για τις τέσσερεις ελευθερίες των τούρκων υπηκόων – 80 εκατομμύρια τούρκοι θα έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, φτάνει να δηλώσουν φοιτητές, εργάτες, ή, τουρίστες…

 

 

Το ομολογούν ξεκάθαρα:

 

Θέλουν να συνεχίσουμε ώστε στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης να υποχωρήσουν και στο κεφάλαιο της ασφάλειας.

 

Ο κ. Αναστασιάδης,  δηλωνει ότι « … Οι εγγυήσεις μπορεί να δοθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την ΕΕ, την Τουρκία και όχι μόνον

 

Μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του Ν. Αναστασιάδη αρθρογραφούσαν όταν ήμασταν στη Γενεύη και έλεγαν ότι η απαίτηση της Ελλάδας για κατάργηση των εγγυήσεων είναι «ακραία θέση»

 

Ο κ. Κασουλίδης έχει πει ότι το «μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατός» δεν είναι δική μας θέση αλλά τούρκικη προπαγάνδα.

 

Αυτές είναι οι πραγματικές τους προθέσεις.

Αυτό σκοπεύουν να κάνουν.

Ήθελαν να τα δώσουν και τη προηγούμενη φορά αλλά δεν τα κατάφεραν.

Γιατί λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Γιατί λογάριασαν χωρίς τον Νίκο Κοτζιά.

 

Δεν τους άφησε ο Νίκος  Κοτζιάς να δώσουν τις εγγυήσεις.

Τήρησε μία στάση αρχών σε ότι αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας.

«μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις».  Η Κύπρος να γίνει επιτέλους μια κανονική χώρα.

 

Δυστυχώς όμως, δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους.  Βλέπουμε πως οι υποχωρήσεις συνεχίζουν ακόμη και σήμερα.

 

Στις σπάνιες περιπτώσεις που ακούμε τον ΠτΔ να μιλά εκ του προχείρου, αποκαλύπτονται οι πραγματικές του προθέσεις.

 

 • Τις προάλλες μας είπε ότι η Τουρκία είναι αδελφή μας χώρα
 • Πριν από λίγες μέρες κάλεσε την κατοχική δύναμη να συνεχίσει τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ μας φτάνει να περιορίσει αυτές τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ του ψ/κ!
 • Έφτασε στο σημείο να μας πει πως οι έποικοι είναι περίπου όπως τις Φιλιππινέζες που παραμένουν παράνομα στη Κύπρο!

 

Το αποτέλεσμα αυτών των επικίνδυνων και λανθασμένων δηλώσεων, είναι ότι έχουν ενθαρρύνει πλέον την Τουρκία να μιλά για λύση «2 κρατών» – φτάνει όμως να μοιράσουμε και την ΑΟΖ και το ΦΑ.

 

Δυστυχώς όλες αυτές οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη αποδεικνύουν ένα πράγμα: είναι ακατάλληλος, ανήμπορος και ανίκανος να διαχειριστεί τα μεγάλα εθνικά μας ζητήματα.

Φίλες και φίλοι,

 

Δυστυχώς μέσα στη αποτυχία της πολιτικής τους και μη γνωρίζοντας τι πως να εξηγήσουν τα αδιέξοδα στα οποία μας έχουν οδηγήσει, κατηγορούν τους ε/κ ότι δεν θέλουν λύση.

 

Εκείνοι που μία ζωή πολέμησαν το δημοκρατικό κόμμα, τώρα θυμήθηκαν το «παραδοσιακό ΔΗΚΟ».

 

Εκείνοι που πάντα επιδίωκαν τη διάσπαση της ΕΔΕΚ, τώρα ανησυχούν για τις θέσεις της.

 

Εκείνοι που εκδίωξαν από το κόμμα τους τα στελέχη της Αλληλεγγύης, τώρα τους μιλάνε για ενότητα.

 

Εκείνοι που αποκαλούσαν «βλάκες» τους οικολόγους στη Βουλή, τώρα θέλουν να τους νουθετήσουν για τις πολιτικές τους αποφάσεις.

 

Να μην ανησυχούν για τις δικές μας θέσεις.

Να ανησυχούν για τις δικές τους.

Και σε όσους βυσσοδομούν εναντίον μας, αλλά πολύ περισσότερο, σε όλους εσάς θέλω να πω το εξής.

 

Όσο ανατέλλει ο ήλιος, δεν πρόκειται ποτέ να προδώσω τις ιστορικές παρακαταθήκες του Βάσου Λυσσαρίδη, του Σπύρου Κυπριανού και του Τάσσου Παπαδόπουλου.

 

Θα συνεχίσουμε τους αγώνες τους.

 

 

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

 

Σε αυτές τις εκλογές, δεν αποφασίζουμε μόνο ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας μας.

 

Αποφασίζουμε για τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποφασίζουμε για την ίδια την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού.

 

Στις 28 του Γενάρη και στις 4 του Φλεβάρη,  έχουμε μαζί, εκλογές και δημοψήφισμα.

 

Από την επιλογή μας θα κριθεί αν θα πετύχουν τα σχέδια εκείνων που επιδιώκουν να φέρουν στο λαό μας μία κακή λύση, ή,

αν, αντιθέτως, θα προχωρήσουμε με τη Νέα Στρατηγική, διεκδικώντας αποφασιστικά τη λύση που θέλουμε.

 

Λύση σωστή, λειτουργική, δημοκρατική και βιώσιμη λύση.

 

Λύση βασισμένη στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς αποκλίσεις, το διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το χάρτη του ΟΗΕ για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Λύση που θα επιτρέπει στον κυπριακό ελληνισμό να συνεχίσει να ζει και να ευημερεί πάνω σε αυτό το νησί και να συνυπάρχει αρμονικά με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, χωρίς να αποστερείται κανένας Κύπριος οποιουδήποτε δικαιώματος ή ελευθερίας.

 

Λύση που θα προβλέπει ρητώς τη συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος.

Λύση που θα σέβεται εμπράκτως το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αλλά και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων μας.

 

Λύση που θα προβλέπει την αποχώρηση των εποίκων.

 

Λύση που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Λύση που δεν θα παραβιάζει την αρχή «Ένας άνθρωπος-Μία ψήφος».

 

Λύση που δεν θα επιτρέπει σε μία κοινότητα να επιβάλλει τη θέληση της επί της άλλης, ή να προκαλεί παράλυση του κράτους.

 

Λύση που θα προνοεί την κατάργηση των εγγυήσεων την πρώτη μέρα, και την αποχώρηση και του τελευταίου τούρκου στρατιώτη.

 

Αυτή τη λύση θέλουμε. Αυτή τη λύση θα διεκδικήσουμε.

Με τη Νέα Στρατηγική.

 

 

Φίλες και φίλοι,

 

Δυστυχώς, αποδείχτηκε, με τεράστιο κόστος για την Ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι η τουρκική αδιαλλαξία δεν θα καμφθεί μέσα από τη συνέχιση της πολιτικής των «γενναιόδωρων προσφορών» και των υποχωρήσεων.

 

Η επιλογή που έχουμε ενώπιον μας είναι , είτε νέες υποχωρήσεις, είτε νέα στρατηγική.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

 

Αυτή είναι και η μόνη στρατηγική που μπορεί να αναστρέψει τα λάθη, τις επικίνδυνες υποχωρήσεις, την αποτυχία της πολιτικής των τελευταίων 10 χρόνων.

 

Αυτή είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της.

 

Αυτή είναι η μόνη στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει σε μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

 

Ζητώ την εμπιστοσύνη και την ψήφο του Κυπριακού λαού,

για να εφαρμόσω αυτή τη στρατηγική.

 

Για να διαπραγματευτώ, στο  πλαίσιο του ΟΗΕ για σωστή λύση.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Ζητώ τη δική σας βοήθεια, ζητώ τη δική σας δύναμη, για να λύσω το κυπριακό.

 

Για να έρθει εκείνη η ευλογημένη μέρα που θα ανατείλει ο ήλιος της ελευθερίας πάνω από την Αμμόχωστο, πάνω από τη Μόρφου, πάνω από την Καρπασία, πάνω από την Κερύνεια και πάνω απ’όλα τα σκλαβωμένα εδάφη μας.

 

Και ζητάμε φυσικά τη βοήθεια ολόκληρου του λαού μας, καθώς τα μεγάλα εθνικά ζητήματα μας αφορούν όλους.

Μέσα από την ενότητα μπορούμε να υπηρετήσουμε καλύτερα τους εθνικούς μας στόχους.

 

Καλώ λοιπόν τον κυπριακό λαό να κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες της διχόνοιας και του διχασμού.

Σε όλους εκείνους που μας διαχωρίζουν σε «προδότες» και «απορριπτικούς».

Σε εκείνους που δεν πιστεύουν στα δίκαια του λαού μας.

Σε εκείνους που φοβούνται να διεκδικήσουν.

 

Σε όλους εκείνους που θεωρούν πως έχουμε κουραστεί και είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε την όποια λύση.

 

Τους απαντάμε.

 

Ο Κυπριακός ελληνισμός τα έβαλε με τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία στο κόσμο και κέρδισε την ελευθερία του.

 

Μετά την εισβολή του 1974 ξαναστήσαμε το κράτος και την πατρίδα μας, μέσα από τα χαλάσματα της καταστροφής.

 

Βάλαμε τη λαβωμένη μας πατρίδα στη καρδιά της ευρωπαϊκής ένωσης.

 

Τα τελευταία χρόνια ζήσαμε πρωτόγνωρες αδικίες και οικονομικές δυσπραγίες.  Δεν τα βάλαμε όμως κάτω. Πεισμώσαμε. Δουλέψαμε σκληρά. Και είμαστε ακόμη εδώ.

Στη δύναμη του λαού μας πρέπει να πιστέψουμε και σήμερα.

Στη δύναμη του κυπριακού ελληνισμού.

 

Αισθανόμαστε πάνω μας τα βλέμματα όλων εκείνων που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη Δημοκρατία.

 

Αισθανόμαστε πολύ περισσότερο τις προσδοκίες των γενιών που θα έρθουν μετά από εμάς.

 

Όλοι μαζί τους υποσχόμαστε, πως όσο ζούμε και αναπνέουμε, δεν πρόκειται ποτέ να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα για την απελευθέρωση.

 

Όσο ζούμε και αναπνέουμε δεν θα κουραστούμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία μας.

 

 

Δεν θα ολιγωρήσουμε,

δεν θα συμβιβαστούμε,

δεν θα σταματήσουμε,

μέχρι να φέρουμε μαζί την Αλλαγή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ