Την τέταρτη του μεγάλη δημοσκόπηση παρουσίασε το τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» το βράδυ της Πέμπτης (18/1).

Δέκα ημέρες πριν από την κάλπη, η εταιρία Prime Market Research, πέραν από την πρόθεση ψήφου σε 1ο και 2ο Γύρο, παρουσίασε για πρώτη φορά και εκτίμηση αποτελέσματος.

Η έρευνα είναι ποσοτική και διενεργήθηκε στο διάστημα 8/1/2018 – 13/1/18 με δείγμα 1046 άτομα σε Παγκύπρια κάλυψη και μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το στατιστικό σφάλμα είναι (+/-) 3%.

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση δημοσκόπησης ΣΙΓΜΑ: Τα Δεδομένα και ζητούμενα

Πρόθεση συμμετοχής στις Προεδρικές 

Στην πρόθεση συμμετοχής στις Προεδρικές Εκλογές το ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη παρουσιάζει ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα 88% δηλώνει ότι «Μάλλον/ Σίγουρα θα ψηφίσω». Το «Σίγουρα / Μάλλον δεν θα ψηφίσω» καταγράφει ποσοστό 7% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 5%.

Καταλληλότερος για Προέδρος 

Ως καταλληλότερος για Πρόεδρος, παρουσιάζεται ο Νίκος Αναστασιάδης με ποσοστό 33%, το χαμηλότερο ωστόσο σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις μετρήσεις. Δεύτερος, με 20% εμφανίζεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος καταγράφει και μια μικρή άνοδο στα ποσοστά του. Ανοδική τάση παρουσιάζει και ο τρίτος Σταύρος Μαλάς με 17%. Ο Γιώργος Λιλλήκας στο σχετικό ερώτημα καταγράφει ποσοστό 2% ενώ στο 1% παραμένει σταθερός ο Χρίστος Χρίστου.

Παράσταση νίκης

Το χαμηλότερο του ποσοστό από τον Οκτώβριο παρουσιάζει στην παράσταση νίκης, ο Νίκος Αναστασιάδης, παραμένοντας ωστόσο στην πρωτιά με 55%. Από εκεί και πέρα ο Νικόλας Παπαδόπουλος λαμβάνει 14%, ο Σταύρος Μαλάς 9%, ο Γιώργος Λιλλήκας 1% όσο και ο Χρίστος Χρίστου.

Πρόθεση ψήφου στον 1ο Γύρο 

Ο Νίκος Αναστασιάδης, παρουσιάζεται στην τέταρτη κατά σειρά δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ ως το απόλυτο φαβορί για να κόψει πρώτος το νήμα στον 1ο Γύρο των Προεδρικών έχοντας στον 2ο Γύρο ως αντίπαλο τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται ο πρώτος να λαμβάνει 31.9% σε σχέση με τον δεύτερο που καταγράφει 23.4%. Ακολουθεί ο Σταύρος Μαλάς με 20.8% και με ανοδική τάση στα ποσοστά του. Η διαφοροποίηση σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες μετρήσεις της Prime Market Research είναι ότι ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ, προσπερνάει τον Γιώργο Λιλλήκα αφήνοντας τον στην πέμπτη θέση. Η διαφορά των δυο είναι 0,2% αφού τον κ. Χρίστου θα ψήφιζε στον 1ο Γύρο το 2.8% ενώ τον κ. Λιλλήκα το 2.6%. Λευκό ή άκυρο θα ψήφιζε το 1.3%, «δεν αποφάσισα» το 5.4%, «δεν θα ψηφίσω» 6.2%, το 5.3% «δεν απαντώ» και 0.3% επιλέγουν άλλο υποψήφιο.

Πρόθεση ψήφου στα έγκυρα – 1ο Γύρος –

Επί των εγκύρων η εικόνα διαφοροποιείται ως προς την αύξηση των ποσοστών των υποψήφιών. Ο Νίκος Αναστασιάδης λαμβάνει 34.5%, ο Νικόλας Παπαδόπουλος 25.3%, ο Σταύρος Μαλάς 22.5%, ο Χρίστος Χρίστου 3% και ο Γιώργος Λιλλήκας 2.8%. Ο «άλλος» καταγράφει το 0.4%, «δεν αποφάσισα» το 5.8% και «δεν απαντώ» το 5.7%.

 Συσπειρώσεις κομμάτων στο 1ο Γύρο

Στην κάρτα που αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων στον 1ο Γύρο των Εκλογών, ο ΔΗΣΥ καταγράφει 80% όσο και το ΑΚΕΛ, το οποίο τον Οκτώβριο βρισκόταν στο 69%. Η συσπείρωση του ΔΗΚΟ για τον Ιανουάριο βρίσκεται στο 70% ενώ της ΕΔΕΚ στο 65%

Πώς ψηφίζουν όσοι ψήφισαν ΔΗΣΥ το 2016 

Το 8% των όσων ψήφισαν ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο, 2% τον Σταύρο Μαλά όσο και τον Χρίστο Χρίστου ενώ μηδενικό είναι το ποσοστό που στρέφεται στον Γιώργο Λιλλήκα. Το 4% όσων ψήφισαν ΔΗΣΥ το 2016, δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει, 1% ότι δεν θα ψηφίσει ποσοστό που θα κινηθεί στο λευκό και το άκυρο. Τέλος το 2% του δείγματος δεν απάντησε.

Πώς ψηφίζουν όσοι ψηφίζουν το ΑΚΕΛ το 2016 

Ίδιο ποσοστό, της τάξεως του 8% λαμβάνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και από το ΑΚΕΛ όπως και από τον ΔΗΣΥ. Το 4% όσων ψήφισαν ΑΚΕΛ το 2016, δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν Νίκο Αναστασιάδη στις επικείμενες Προεδρικές. Ο Γιώργος Λιλλήκας λαμβάνει 1%, ενώ 0% οι Χρίστος Χρίστου, ο «άλλος» και το λευκό ή άκυρο. Αναποφάσιστοι είναι το 2%, αυτοί που  δεν θα ψηφίσουν ανέρχονται στο 3% ενώ το 2% δεν απάντησε.

Πώς ψηφίζουν όσοι ψήφισαν ΔΗΚΟ το 2016 

Το 13% όσων ψήφισαν ΔΗΚΟ το 2016 επιλέγουν τον Νίκο Αναστασιάδη, το 7% δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Σταύρο Μαλά, 2% τον Χρίστο Χρίστου ενώ 1% επιλέγει τον Γιώργο Λιλλήκα. «Δεν θα ψηφίσω» και «δεν απαντώ» επίσης στο 1% ενώ «άλλο» και «λευκό / άκυρο» 0%. «Δεν αποφάσισα» επιλέγει το 5%.

Πώς ψήφισαν όσοι ψήφισαν ΕΔΕΚ το 2016 

Απ’ αυτούς που δήλωσαν ότι ψήφισαν ΕΔΕΚ στις βουλευτικές το 2016, το 65% όπως φάνηκε και στην κάρτα (12) των συσπειρώσεων επιλέγουν Νικόλα Παπαδόπουλο. Το 14% ψηφίζει Νίκο Αναστασιάδη, 7% τον Σταύρο Μαλά, 4% Γιώργο Λιλλήκα, 0% Χρίστο Χρίστου. Αναποφάσιστό δηλώνει το 5%, ενώ «άλλο» και «δεν θα ψηφίσω» το 2%. «Δεν απαντώ» επιλέγει το 1% ενώ λευκό και άκυρο το 0%.

Ποιοι πάνε στον 2ο Γύρο  

Στο ερώτημα ποιοι υποψήφιοι θεωρείτε ότι θα περάσουν στον 2ο Γύρο το δίδυμο Αναστασιάδης – Παπαδόπουλος είναι το επικρατέστερο με 43% σε αντίθεση με το ζευγάρι Αναστασιάδης – Μαλάς που λαμβάνει 40%. Στο 1% βρίσκονται οι Μαλάς – Παπαδόπουλος και  Αναστασιάδης – Λιλλήκας.

Παπαδόπουλος εναντίον Μαλά στον 2ο Γύρο 

Καμία αλλαγή δεν εντοπίζεται από τον Οκτώβριο του 2017 στο ενδεχόμενο όπου στον 2ο Γύρο, αντίπαλοι είναι οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς. Σταθερά νικητής αυτής της μονομαχίας είναι ο υποψήφιος του ενδιάμεσου με 39% έναντι 29% του αντιπάλου του για τον μήνα Ιανουάριο.

Πώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι αυτού που μένει εκτός 2ου Γύρου 

Στο σενάριο όπου εντός δευτέρου γύρου βρεθούν οι Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς, ο πρώτος λαμβάνει 28% από τους ψηφοφόρους του Νίκου Αναστασιάδη ενώ ο δεύτερος 20%. Το 30% δεν ψήφιζε, το 12% θα έριχνε λευκό ή άκυρο, το 9% δήλωσε ότι δεν αποφάσισε και το 1% δεν απάντησε.

Σε σχέση με όσους τον πρώτο γύρο ψήφισαν Γιώργο Λιλλήκα και στον δεύτερο γύρο έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Μαλά, το 63% θα ψήφιζε τον πρώτο και το 13% τον δεύτερο. Από 8% λαμβάνουν οι επιλογές του λευκού ή άκυρου, το «δεν αποφάσισα» και το «δεν θα ψηφίσω».

Οι ψηφοφόροι του Χρίστου Χρίστου στον πρώτο γύρο στο ίδιο δίλλημα  επιλέγουν κατά 39% τον Νικόλα Παπαδόπουλο, 9% τον Σταύρο Μαλά ενώ το 27% δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε. Λευκό ή άκυρο θα επέλεγε το 21% ενώ αναποφάσιστοι δηλώνουν το 4%.

Αναστασιάδης εναντίον Μαλά στον 2ο Γύρο 

Νικητής όπως και στις τρεις προηγούμενες μετρήσεις παρουσιάζεται ο Νίκος Αναστασιάδης στο ενδεχόμενο όπου απέναντι του έχει τον Σταύρο Μαλά.

Συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης λαμβάνει ποσοστό της τάξεως του 43% σε αντίθεση με τον κ. Μαλά ο οποίος καταγράφει 27%. Το 5% επιλέγει το λευκό ή άκυρο, «δεν αποφάσισα», το 7%, «δεν θα ψηφίσω» το 14% ενώ το 4% «δεν απαντά».

Πώς ψηφίζουν οι ψηφοφόροι αυτού που μένει εκτός 2ου Γύρου 

Αν στον δεύτερο γύρο των εκλογών περάσουν οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς οι ψηφοφόροι του Νικόλα Παπαδόπουλου επιλέγουν με 20% τον πρώτο και 17% τον δεύτερο. Δεν θα ψήφιζε δήλωσε το 35%, 15% θα έριχνε λευκό ή άκυρο, 12% απάντησε ότι δεν αποφάσισε ενώ 1% δεν απάντησε.

Τον Σταύρο Μαλά με 29% επιλέγουν όσοι στον πρώτο γύρο ψήφισαν τον Γιώργο Λιλλήκα ενώ το 21% θα ψήφιζε τον Νίκο Αναστασιάδη. Το 25% δεν θα ψήφιζε, 13% θα έριχνε λευκό ή άκυρο, ενώ το 12% δήλωσε ότι δεν αποφάσισε.

Οι ψηφοφόροι του Χρίστου Χρίστου μπροστά στο δίδυμο Αναστασιάδη – Μαλά το 58% θα επέλεγε τον πρώτο ενώ 6% τον δεύτερο. Δεν θα ψηφίσω επιλέγει το 18%, λευκό ή άκυρο το 15% ενώ 3% δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Αναστασιάδης εναντίον Παπαδόπουλου στον 2ο Γύρο 

Νικητής με διαφορά πέντε ποσοστιαίων μονάδων παρουσιάζεται ο Νίκος Αναστασιάδης στην περίπτωση όπου απέναντι του έχει να αντιμετωπίσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο, στο 2ο γύρο. Συγκεκριμένα ο πρώτος λαμβάνει 38% αντίστοιχα με το δεύτερο που καταγράφει 33%. Δεν θα ψήφιζε δήλωσε το 12% την ώρα που το 8% δηλώνει αναποφάσιστο. Λευκό ή άκυρο θα επέλεγε το 5% ενώ 4% επέλεξε να μην απαντήσει.

Πως ψηφίζουν οι ψηφοφόροι αυτού που μένει εκτός 2ου Γύρου 

Νικόλα Παπαδόπουλο με ποσοστό 24% έναντι του Νίκου Αναστασιάδη με 17% επιλέγουν οι ψηφοφόροι του Σταύρου Μαλά σε περίπτωση που ο υποψήφιος τους μείνει εκτός. Το μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 35% ωστόσο, δηλώνει ότι δεν θα ψήφιζε κανέναν από τους δυο. Λευκό ή άκυρο επιλέγει το 12% με τους αναποφάσιστους να ανέρχονται στο 11% και όσους επέλεξαν να μην απαντήσουν στο 1%.

Οι ψηφοφόροι του Γιώργου Λιλλήκα με 54% θα ψήφιζαν τον Νικόλα Παπαδόπουλο σε αντίθεση με το 21% που επιλέγει τον Νίκο Αναστασιάδη. Λευκό ή άκυρο θα έριχνε στην κάλπη το 13% με τους αναποφάσιστους να ανέρχονται στο 8% και όσους δεν θα ψηφίσουν στο 4%.

Την ίδια ώρα το 48% των ψηφοφόρων του Χρίστου Χρίστου επιλέγει Νίκο Αναστασιάδη, εν αντιθέσει με το 18% που προτιμάει τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Λευκό ή άκυρο δήλωσε ότι θα ψήφιζε το 15%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 6% ποσοστό ίδιο με όσους δεν απάντησαν ενώ το 7% δεν ψήφιζε.

Εκτίμηση αποτελέσματος 

Στην τέταρτη κατά σειρά δημοσκόπηση της εταιρίας Prime Market Research, που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΙΓΜΑ παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτίμηση αποτελέσματος για τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Σύμφωνα λοιπόν με την εκτίμηση αποτελέσματος, ο Νίκος Αναστασιάδης θα λάβει από 35 – 39%. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα κυμανθεί από 25.6 – 29.6%. Ο Σταύρος Μαλάς από 23.6 – 27.6%. Ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου από 3.4 – 5.8% και τέλος ο Γιώργος Λιλλήκας από 2.5 – 4.9%. Οι άλλοι φέρονται να λαμβάνουν ποσοστό από 1 – 2%.

Σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος 

Ως το Κυπριακό αξιολογούν το σημαντικότερο πρόβλημα με 49% οι συμμετέχοντες στην έρευνα, με δεύτερη την οικονομία το ποσοστό της οποίας ανέρχεται στο 32%. Ακολουθεί η ανεργία με 7%, 4% η διαφθορά ενώ 2% απάντησαν το «άλλο».

Τι θα επηρεάσει περισσότερο την ψήφο τους 

Το Κυπριακό και η Οικονομία με 54% και 52%, αντίστοιχα, είναι οι δυο λόγοι που θα επηρεάσουν την ψήφο των ερωτηθέντων στην έρευνα. Το 14% απάντησε «η ικανότητα του υποψήφιου να επιλύσει προβλήματα που απασχολούν», 8% «η στάση του υποψηφίου σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης», 7% τα «προσωπικά χαρακτηριστικά του υποψηφίου», 6% «η ιδεολογία», ενώ το «ατομικό συμφέρον» και η «οικονομική κατάσταση» το 5%. Το «κομματικό συμφέρον» απάντησε το 2% όπως και την επιλογή της «οικογενειακής κατάστασης».

Ενδιαφέρον για τις Προεδρικές Εκλογές 

Αυξητική τάση παρουσιάζει από τον Οκτώβριο του 2017 το ποσοστό που δηλώνει ότι ενδιαφέρεται «αρκετά / πολύ» για τις Προεδρικές Εκλογές. Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 72%, την ώρα που η απάντηση «καθόλου / όχι και τόσο» απάντησε το 14%.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ