Η τέταρτη και τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση για τις Προεδρικές Εκλογές, της εταιρίας Prime Market Research, η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (18/1) στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές», μέσα από τα ευρήματα της, μας δίνει συγκεκριμένα δεδομένα και ζητούμενα.

Δεδομένα και ζητούμενα τα οποία ασφαλώς μόνο η κάλπη της 28ης Ιανουαρίου μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει.

Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αναλύουμε αποτελέσματα κάλπης αλλά δημοσκοπικά στοιχεία που προέκυψαν από την σχετική έρευνα.

Διαβάστε επίσης: Η τέταρτη και τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ πριν τις Προεδρικές

Δεδομένο No1

Το πρώτο δεδομένο που προκύπτει σε συνάρτηση και με τις τρεις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της Prime Market Research, είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα είναι χωρίς αμφιβολία ο νικητής του πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών.

Ζητούμενο Νο1

Το πρώτο ζητούμενο αφορά τον ίδιο και το ποσοστό που τελικώς θα λάβει στον πρώτο γύρο.

Η εκτίμηση του αποτελέσματος της εταιρίας του δίνει ένα ποσοστό της τάξεως του 35 – 39%. Σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή Νάσιο Ορεινό, το ποσοστό στο οποίο θα διακυμανθεί ο Νίκος Αναστασιάδης την πρώτη Κυριακή, δεν είναι άσχετο με τις πιθανότητες που έχει να κερδίσει στον δεύτερο γύρο.

Με άλλα λόγια. όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά του Νίκου Αναστασιάδη από τον δεύτερο υποψήφιο που θα περάσει στον επόμενο γύρο, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες του να είναι αυτός ο νικητής και των Προεδρικών Εκλογών.

Δεδομένο Νο2  

Χρίστος Χρίστου και Γιώργος Λιλλήκας μένουν εκτός δευτέρου γύρου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και ότι τόσο ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ όσο κι ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δεν θα βρίσκονται στην επόμενη φάση των Προεδρικών Εκλογών.

Ζητούμενο Νο2

Το ζητούμενο για τους δυο αυτούς υποψηφίους και παρατηρώντας την πτωτική τάση που παρουσιάζει η υποψηφιότητα Λιλλήκα σε αντίθεση με την ανοδική πορεία που έχει αυτή του Χρίστου είναι ποιος θα τερματίσει πέμπτος και ποιος τέταρτος. Με βάση και την εκτίμηση αποτελέσματος οι δυο τους θα δώσουν μεγάλη μάχη.

Δεδομένο Νο3 – Ζητούμενο Νο3

Το τρίτο δεδομένο που είναι και ζητούμενο αλλά και το μεγάλο ερωτηματικό αυτών των Προεδρικών Εκλογών είναι ότι θα έχουμε μια αναμέτρηση θρίλερ ανάμεσα στους Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά για το ποιος θα είναι αυτός που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Νίκο Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο.

Παρόλο που και σε αυτή τη δημοσκόπηση ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ εμφανίζεται να είναι δεύτερος,  η διαφορά του από τον Σταύρο Μαλά εμπίπτει στο στατιστικό λάθος. Άρα, καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια.

Παρατηρώντας επίσης την εκτίμηση αποτελέσματος η εικόνα είναι πιο ξεκάθαρη για το είδος του ντέρμπι που πρόκειται να παρακολουθήσουμε το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κυμαίνεται μεταξύ των ποσοστών 25.6% – 29.6% ενώ ο Σταύρος Μαλάς από 23.6%  – 27.6%.

Με άλλα λόγια, στην περίπτωση που οι δυο υποψήφιοι δεν κινηθούν στις μέσες τιμές, αλλά ο μεν Νικόλας Παπαδόπουλος λάβει το ελάχιστο ποσοστό του και Σταύρος Μαλάς κινηθεί προς το μέγιστο, τότε θα έχουμε και την ανατροπή.

Που θα κριθεί για Νικόλα και Σταύρο

Τα επιτελεία των δυο υποψηφίων που κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα είναι τελικά αυτός που θα κόψει το νήμα για να βρεθεί στον πολυπόθητο δεύτερο γύρο, γνωρίζουν ότι μάχη θα κριθεί σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι η συσπείρωση των κομμάτων που τους στηρίζουν.

Εδώ το ΑΚΕΛ φαίνεται να έχει λιγότερα περιθώρια από τα κόμματα του ενδιάμεσου που στηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συσπείρωση του ΔΗΚΟ στην σχετική δημοσκόπηση βρίσκεται στο 70% και της ΕΔΕΚ στο 65% σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ το οποίο συσπειρώνεται γύρω από την υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά κατά 80%.

Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτό της πολυσυλλεκτικότητας. Ποιος υποψήφιος δηλαδή από τους δυο θα καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους από άλλους κομματικούς χώρους.

Και το τρίτο είναι το στοίχημα των αναποφάσιστων ψηφοφόρων και των όσων δηλώνουν ότι θα απέχουν.

Ο καλύτερος συνδυασμός των τριών αυτών παραμέτρων θα δώσει και το κλειδί σε έναν εκ τους Νικόλα Παπαδόπουλο και Σταύρο Μαλά για να αντιπαρατεθούν εκλογικά με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Τάσος Χριστοδούλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ