Οι διεργασίες και τα επόμενα βήματα των κομμάτων που δεν πέρασαν στον πέρασαν στον Β γύρο των Προεδρικών ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του «Σίγμα» με φιλοξενούμενους την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΔΕΚ Μαρία Παναγιώτου, τον Εκπρόσωπο Τύπου του Επιτελείου του κ. Λιλλήκα Κωνσταντίνου Φιλαρέτου και τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδη Γεάδη. Η διαφωνία προέκυψε μεταξύ της κας. Παναγιώτου και του κ. Γεάδη αναφορικά με την στάση της ΕΔΕΚ στην εθνικό ζήτημα και κατά πόσο αυτή συμπίπτει με αυτή του κ. Παπαδόπουλου. Ο Φιλαρέτου κατηγόρησε μάλιστα το ΕΛΑΜ για διαμαρτυρία του καναπέ. (βίντεο 28:30).

Παρασκευή η ΕΔΕΚ

Σύμφωνα με την κα Παναγιώτου η απόφαση του ΠΓ του Κόμματος είναι να εξουσιοδοτηθεί ο Πρόεδρος κ. Σιζόπουλος να καταβάλει προσπάθεια ούτω ώστε οι δυνάμεις που στήριξαν τον κ. Παπαδόπουλο να έχουν μια κοινή γραμμή την επόμενη Κυριακή και ακολούθως η όποια απόφαση να επικυρωθεί από τα ανώτατα συλλογικά όργανα. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Η προτεραιότητα, σύμφωνα με την ίδια, είναι η συνέχιση της συνεργασίας του ενδιάμεσου χώρου και η υιοθέτηση μιας κοινής θέσης. «Στόχος δεν είναι η συμμετοχή στην εξουσία αλλά η στήριξη της κοινωνίας. Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στις θέσεις μας για να συμμετέχουμε στην εξουσία», είπε.

Δεν απορρίπτει το διάλογο η Συμμαχία

Με την σειρά του κ. Φιλαρέτου παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη προεκλογικά και μίλησε για εξωγενείς παράγοντες, όπως η αποχή, που έκριναν το αποτέλεσμα. Μεταξύ άλλων είπε πως οι Προεδρικές δεν έχουν καμία σχέση με της βουλευτικές. Μέχρι στιγμής, είπε, έχουν κατατεθεί κάποιες απόψεις αλλά δεν έχει καταλήξει η Συμμαχία που σήμερα θα συνεχίζει τον διάλογο και η απόφασης θα παρθεί εντός 48 ωρών.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ένα από τους δυο ανθυποψηφίους, είπε «Εμείς δεν απορρίπτουμε τον διάλογο. Είμαστε υπερ της πολιτικής συναίνεσης και όχι της συναλλαγής. Η απόφαση δεν θα ληφθεί σε επίπεδο γραμματείας, το κυριότερο που θα μελετήσουμε είναι το Κυπριακό».

Λόγοι επιτυχίας του ΕΛΑΜ

Από την πλευρά του ο κ. Γεάδης είπε πως με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτή την στιγμή το ΕΛΑΜ είναι η τέταρτη πολιτική δύναμη.

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως η ψήφος προς το ΕΛΑΜ ήταν ψήφος διαμαρτυρίας προς τα μεγάλα κόμματα, είπε πως αυτή η άποψη επικρατούσε και όταν μπήκε το ΕΛΑΜ στην Βουλή. «Απ’ ότι φαίνεται το ΕΛΑΜ τους διέψευσε με τα έργο του και η ψήφος διαμαρτυρίας ήταν συνειδητή ψήφος και γι’ αυτό διπλασίασε τα ποσοστά του»

Οι εκλογές για εμάς δεν είναι ο αγώνας μας, αλλά μέρος του αγώνα μας.
Οι φιλολαϊκές μας προσεγγίσεις, το κοινωνικό μας έργο και οι σταθερές μας θέσεις στο Κυπριακό, ήταν αυτές που κέρδισε την εμπιστοσύνη του λαού. Ο Γεάδης είπε ότι το ερωτηματολόγιο θα σταλεί στους Αναστασιάδη Μαλά το απόγευμα. «Εμείς δεν χωρίζουμε τον κόσμο σε αριστερούς και δεξιούς και καλούμε τον κόσμο σε ενότητα».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ