Φρόσω Βιολάρη

Το αίσθημα της περιέργειας για το άγνωστο προκλήθηκε την περασμένη Τρίτη στο άκουσμα της διεξαγωγής ενός γαλλικού τύπου debate μεταξύ των δυο φιναλίστ των Προεδρικών Εκλογών. Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς κλήθηκαν να μονομαχήσουν το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου σε μια τηλεμαχία διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει.

Η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου debate στην Κύπρο, μέσα σε λίγα, ουσιαστικά, 24ωρα, έφερε ως ήταν αναμενόμενο μικροδιαφωνίες μεταξύ τόσο των δυο υποψηφίων όσο και των δημοσιογράφων.

Οι αιχμηρές ατάκες του debate και η στρατηγική αποδόμησης

Οι τελευταίοι, έμειναν ουσιαστικά λίγο «στην απ’ έξω», αφού ο ρόλος τους ήταν τρόπον τινά διακοσμητικός. Σε μια τηλεμαχία η οποία έληξε 40 λεπτά μετά τον αρχικό προγραμματισμό, οι δημοσιογράφοι του ΣΙΓΜΑ, ΑΝΤ1, TVONE, ΡΙΚ έκαναν από δυο ερωτήσεις στους δυο υποψηφίους.

Οι κανόνες του γαλλικού debate

Εκατομμύρια Γάλλοι παρακολούθησαν τον περασμένο Μάιο την τελική μονομαχία της Μαρί Λεπέν και του Εμανουέλ Μακρόν. Είχε προηγηθεί το πρώτο debate εν όψει των γαλλικών εκλογών, περίπου 3 βδομάδες πριν, όταν είχαν αναμετρηθεί μαζί οι 10 συνολικά υποψήφιοι. Το πρώτο debate είχε διάρκεια 3 ωρών.

Την τελική αναμέτρηση των δυο μονομάχων, είχαν παρακολουθήσει συνολικά 16.5 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Οι δυο μονομάχοι δέχθηκαν ερωτήσεις από δυο δημοσιογράφους, οι οποίοι τους υπέβαλλαν τις ερωτήσεις και είχαν 10 λεπτά χρόνο για ν’ απαντήσουν. Δεν υπάρχει χρονόμετρο στην υποβολή της ερώτησης.

Στις οθόνες των Γάλλων φαίνεται το χρονόμετρο των δυο υποψηφίων και σε πανοραμικό πλάνο μπορεί κανείς να δει τον συνολικό χρόνο των δυο.

Το γαλλοκυπριακό debate

Παρά το ότι στο πρώτο debate αρκετοί τηλεθεατές επέλεξαν να δουν κάτι άλλο, το χθεσινοβραδινό φαίνεται πως κράτησε το ενδιαφέρον πιο ζωντανό από άλλες φορές.

Το ΣΙΓΜΑ, από την ώρα έναρξης του debate κατέγραψε 18.7% τηλεθέαση, για να ανεβεί στο 20.1% την ώρα που ολοκληρώθηκε η τηλεμαχία. Κατά τη διάρκεια του debate, τα ποσοστά τηλεθέασης κυμάνθηκαν περίπου στα ίδια μήκη κύματος.

Με την έναρξη της τηλεμαχίας, πρώτος ήγειρε διαφωνία επί της διαδικασίας ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επέμενε ότι θα έπρεπε να τον αφήσει ο συνομιλητής του να απαντήσει εντός των 10 λεπτών που είχε ως χρόνο, μετά την ερώτηση των δημοσιογράφων. Καθ’ όλη τη διάρκεια, οι δυο υποψήφιοι, παρά τις επισημάνσεις των Διευθυντών Καναλιών που βρίσκονταν εκεί, συνέχιζαν να ξεφεύγουν από τον προκαθορισμένο χρόνο. Ως αποτέλεσμα αυτού ήταν να υπάρξει και 40λεπτη παράταση στον αρχικά δοθέντα χρόνο, που ήταν 2 ώρες (20.30 – 22.30).

Πίσω απ’ τις κάμερες

Όπως και στο προηγούμενο debate, έτσι και τώρα, το ενδιαφέρον μονοπωλήθηκε τόσο απ’ τη συμπεριφορά των δυο όσο και από το σκηνικό που εκτυλισσόταν στο λόμπι του στούντιο 3 του ΡΙΚ. Τον γύρο του διαδικτύου έκανε, όπως αναφέρθηκε και από χθες βράδυ, το tablet που είχε μπροστά του ο Σταύρος Μαλάς. Τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν ειδικότερα μετά και τη φωτογραφία των τριών συνοδών του Σταύρου Μαλά, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, Στέφανου Στεφάνου και Λεόντιου Φιλοθέου οι οποίοι παρακολουθούσαν τις εξελίξεις μέσω των κινητών τους.

Εντύπωση, εξάλλου, προκάλεσε και το χιούμορ του Νίκου Αναστασιάδη, όταν ο Δ/ντης του συγκροτήματος ΔΙΑΣ σχολίασε ότι η διαδικασία έχει διαφοροποιηθεί από τα συμφωνηθέντα, για να λάβει την απάντηση από τον Πρόεδρο «ανησυχείτε για το Survivor εσείς».

Debate: Το tablet του Μαλά «άναψε φωτιές» στα social media

Στα αξιοσημείωτα, εξάλλου, της βραδιάς είναι και το χιούμορ του Σταύρου Μαλά κατά την έξοδό του από τις εγκαταστάσεις του ΡΙΚ. Κληθείς από δημοσιογράφους να απαντήσει για το γιατί δεν ανέφερε το όνομα του ΥΠΟΙΚ όπως είχε αναφέρει τις προηγούμενες μέρες, σχολίασε ότι «πρότεινε στον Χρύσανθο Τσουρούλλη..».

Μαλάς:«Πρότεινα σε Χρύσανθο Τσουρούλλη να είναι ο ΥΠΟΙΚ μου»

 

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ