Ανακοίνωση εξέδωσε το επιτελείο Σταύρου Μαλά αναφορικά με τα ενεργειακά και τα όσα ειπώθηκαν στο debate το βράδυ της Τετάρτης 31/1.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Επειδή εμείς λέμε μόνο αλήθειες.

Ο κ. Αναστασιάδης διέψευσε στο χθεσινοβραδινό debate ότι το 2012/2013 η Ισραηλινή πλευρά είχε ισχυρή βούληση και πρότεινε την εξαγωγή του φυσικού του αερίου μέσω Κύπρου. Διάψευση έχει αναρτήσει και στο twitter ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος  ανακοίνωνε στις 19 Ιουνίου, 2013, ότι «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την απόφαση για υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις εταιρείες Noble Energy International Ltd, Delek Drilling Limited Partnership και Avner Oil Exploration Limited Partnership για τον Τερματικό Σταθμό Υγροποίησης Φυσικού Αερίου.» Οι Ισραηλινές εταιρείες είχαν ήδη προβεί πολύ πρόσφατα σε αγορά μεριδίου στο τεμάχιο 12 για να μπορούν να υλοποιήσουν τον στόχο του τερματικού.

Τόνιζε επίσης ο κ. Β.Παπαδόπουλος, πως στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Total στο Παρίσι, ο κύριος Αναστασιάδης εξασφάλισε πρόθεση της για συμμετοχή της εταιρείας στο τερματικό που θα ανεγερθεί στο Βασιλικό.

Στις 26 Ιουνίου, 2013, έγινε το πρώτο πρακτικό βήμα για την κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό, με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των εταιρειών Noble Energy, Delek και Avner, στην παρουσία μάλιστα των πρέσβεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Με το μνημόνιο καθορίζεται πλαίσιο διαπραγμάτευσης για τη συνομολόγηση τελικής συμφωνίας αναλογικού καταμερισμού με την κατασκευή και λειτουργία του τερματικού σταθμού.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψε το μνημόνιο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης που καθόρισε τις 31/12/2013 ως ημερομηνία για υπογραφή τελικής συμφωνίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χαρακτηρίσει τότε τη συμφωνία, ως άκρως σημαντική για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, με βάση την οποία το Ισραήλ θα έκανε εξαγωγή το 40% του φυσικού του αερίου. Προφανώς, τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο κ. Λακκοτρύπης δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την αλήθεια.

Την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης είχε χαιρετίσει τότε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ