Ψέματα τέλος. Οι περιοδείες σε πόλεις, χωριά και οι συγκεντρώσεις ολοκληρώθηκαν, μαζί τους και η πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών τόσο των δυο υποψηφίων όσο και των επιτελείων τους, αλλά και των εκατοντάδων, αφανών ηρώων που ονομάζονται εθελοντές, πλέον το κρατά στο χέρι του ο ανώτατος άρχων της μέρας, που δεν είναι άλλος από τον λαό, που σήμερα έχει την τιμητική του.

Η αρένα τη βδομάδα που μας πέρασε καθάρισε και οι δυο μονομάχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με παράπλευρες απώλειες, που ομολογουμένως κόστισαν ατέρμονο δημόσιο χρόνο σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, κόστισαν δεκάδες γραπτών και μη ανακοινώσεων, για να φανεί το αποτέλεσμα γύρω στις 19.30 απόψε το βράδυ.

Η Ιστορία, άλλωστε, λένε πως γράφεται και μένει, για ν’ αναλυθεί από τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτήν την Ιστορία, λοιπόν, την εβδομάδα που μας πέρασε έγιναν αρκετά αξιοσημείωτα στον απόηχο του Α’  Γύρου των εκλογών, μερικά εκ των οποίων θα παρατεθούν πιο κάτω.

  • Ο φουρτουνιασμένος Ενδιάμεσος. Το μπλοκ συμμαχίας που ονομάστηκε Ενδιάμεσος χώρος ήταν ο χαμένος του Α’ Γύρου, αφού ο υποψήφιος τον οποίο στήριξαν, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, δεν πέρασε στον Β’ Γύρο. Από την αμέσως επόμενη μέρα ξεκίνησε ένα μπαράζ συναντήσεων και διεργασιών, προκειμένου να αποφασιστεί η στάση των κομμάτων για την τελευταία Κυριακή. Η απόφαση ήταν ούτε Νίκο Αναστασιάδη ούτε και Σταύρο Μαλά.
  • Οι «Εφιάλτες» στο ΔΗΚΟ. Καμπάνα περιμένει τους αντιφρονούντες του ΔΗΚΟ. Είκοσι δύο στελέχη του κόμματος κλήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον Πειθαρχικού και είναι αντιμέτωπα με τις κατηγορίες της αντικομματικής συμπεριφοράς και της υπόσκαψης της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου.
  • Οι δημόσιες τοποθετήσεις Μάριου Κάρογιαν και Αντιγόνης Παπαδοπούλου επί των πειθαρχικών διώξεων που έτυχαν από το Δημοκρατικό Κόμμα.
  • Η ψήφος κατά συνείδηση της Συμμαχίας Πολιτών εν όψει του Β’ Γύρου έφερε την παραίτηση της Άννας Θεολόγου, η οποία πλέον παραμένει στα κοινοβουλευτικά έδρανα ως ανεξάρτητη βουλευτής.
  • Το τελευταίο debate. Το πώς και πότε θα γίνει, προκάλεσε νέο γύρο φημολογίας, με την τελική ανακοίνωση να φέρνει νηνεμία. Έγινε στις εγκαταστάσεις του κρατικού καναλιού, βασισμένο στο γαλλικό debate, με τους δυο μονομάχους να διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε έναν διάλογο που κράτησε σχεδόν δυόμισι ώρες.
  • Ο απόηχος του debate. Από το ίδιο βράδυ το θέμα που κυριάρχησε στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης ήταν τόσο το ύφος του Προέδρου Αναστασιάδη όσο όμως και το tablet του Σταύρου Μαλά. Ο μεν κρατώντας φάιλ και κόλλες, χαρτιά και ο δε κρατώντας tablet, παρέθεσαν τα επιχειρήματά τους και τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις απέναντι στον λαό, με τον Γιώργο Τσαλακό να τους συντονίζει και τους Χρύσανθο Τσουρούλλη, Έλλη Κοτζιαμάνη, Μιχάλη Παυλίδη, Πανίκο Χατζηπαναγή να τους ανακρίνουν.
  • Οι υποσχέσεις του debate ήταν αυτές που κράτησαν αναμμένη τη φλόγα του προεκλογικού σκηνικού. Ο μεν Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει έγγραφο αναφορικά με την εκ Περιτροπής Προεδρία. Ο δε Σταύρος Μαλάς υποσχέθηκε να ανακοινώσει το όνομα του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος θα στελεχώσει το καυτό χαρτοφυλάκιο σε περίπτωση που εκλεγεί στην Προεδρία.
  • Το φινάλε στο ’90. Λίγο πριν την εκπνοή της προεκλογικής εκστρατείας ο Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε τα έγγραφα (3 στο σύνολο) τα οποία αφορούσαν τις συνομιλίες. Ο Σταύρος Μαλάς, αργά το απόγευμα της Παρασκευής, με ανακοίνωσή του φωτογράφισε μεν τον εκλεκτό του για το Υπουργείο Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να αναφέρει το όνομά του λόγω νομικών κωλυμάτων στον οργανισμό στον οποίο εργάζεται.
  • Το «δίδυμο» φωτιά, που πυρπόλησε το προεκλογικό σκηνικό. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Ανδρέας Πιτσιλλίδης φρόντισαν με τον τρόπο τους να εισχωρήσουν και να απασχολήσουν τον προεκλογικό αγώνα. Ο πρώτος σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο και προτού ανακοινώσει τη στήριξη της Εκκλησίας στον Νίκο Αναστασιάδη, φρόντισε να πυρπολήσει το προεκλογικό σκηνικό, λέγοντας ότι δεν αναλώνεται στο τι δηλώνει ο Σταύρος Μαλάς, αφού δεν θα εκλεγεί, κατά την άποψή του, δυναμιτίζοντας το Επιτελείο Μαλά, το οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι..“Αφού μπορεί κάποιος να εκλεγεί στη θέση του Αρχιεπισκόπου με 5-8%, τότε μπορεί κάποιος να εκλεγεί και Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 30%”.

Από την άλλη, ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης, στο φινάλε της προεκλογικής, εμφανίστηκε στο Επιτελείο του Σταύρου Μαλά, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη στήριξή του στον Μαλά και την παραίτησή του από τον ΔΗΣΥ. Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να αφήσει και τις αιχμές του για τις δηλώσεις Αρχιεπισκόπου.

Κάπως έτσι, λοιπόν, οι δυο υποψήφιοι, αλλά και ο λοιπός πολιτικός κόσμος έριξε την αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας των Προεδρικών Εκλογών του 2018. Το διακύβευμα πλέον είναι ένα: Έπεισαν ή όχι τον μοναδικό πρωταγωνιστή της μέρας;

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ