Στο θέμα της οικονομίας διασταύρωσαν τα πυρά τους τα επιτελεία Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά, μία μόλις ημέρα πριν το προγραμματισμένο debate των υποψηφίων και λίγα 24ωρα πριν την τελική μάχη.
Στην προεκλογική αρένα βρέθηκαν εκ μέρους του επιτελείου Αναστασιάδη ο Ονούφριος Κουλά κι μέρους του επιτελείου Μαλά ο Χάρης Πολυκάρπου.
Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ και στην ερώτηση του κόσμου για το πώς μπορεί να εμπιστευτεί ξανά μια διακυβέρνηση η οποία έχει κατηγορηθεί για την καταστροφή της οικονομίας και την προετοιμασία του κουρέματος το 2013, ο κ. Πολυκάρπου απάντησε ότι η διακυβέρνηση Χριστόφια έχει κριθεί και σήμερα συζητάμε για την διακυβέρνηση Αναστασιάδη, αλλά και το πρόγραμμα Μαλά το οποίο έχει κατατεθεί.
Όπως είπε, οι πολίτες κρίνουν το Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος «αν έχει αφήσει κάτι πίσω του είναι η μεγέθυνση της οικονομικής ανισότητας» κι έφερε ως παράδειγμα τους μισθούς οι οποίοι συνολικά στην οικονομία, όταν την παρέλαβε ο κ. Αναστασιάδης, έφταναν τα 7,5 δισ. ευρώ ενώ σήμερα παραδίδει μια οικονομία στην οποία οι μισθοί ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ, την ώρα που τα κέρδη έχουν αυξηθεί.
«Είχαμε κρίση αλλά δεν έχασαν όλοι το ίδιο. Κάποιοι έχασαν και κάποιοι κέρδισαν», είπε σημειώνοντας ότι αυτή η οικονομική πραγματικότητα προβληματίζει και ανησυχεί.
Επικαλέστηκε δε τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης οι οποίοι αποτελούν σημείο αναφοράς στην ρητορική της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, λέγοντας ότι αυτοί εντοπίζουν ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου είναι μονοδιάστατο και μονοθεματικό.
«Χρειάζεται μια πολυδιάστατη αναπτυξιακή στρατηγική», τόνισε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι κοινωνικές συνθήκες και την μετανάστευση των Κύπριων στο εξωτερικό.
Από την πλευρά του ο Ονούφριος Κουλά εξέφρασε την άποψη ότι οι πολίτες κάνουν συνεχώς την σύγκριση δύο διακυβερνήσεων, ενώ τα προβλήματα που παραμένουν στον τόπο είναι τα «απομεινάρια» της διακυβέρνησης ΑΚΕΛ-Χριστόφια-Μαλά.

«Παραδεχόμαστε πως η ζημιά που έκαναν στον τόπο ήταν τόσο μεγάλη που ήταν αδύνατο να τα διορθώσουμε όλα σε πέντε χρόνια. Παραδεχόμαστε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία εμείς θεωρούμε ότι γνωρίζουμε και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν. Η ανισότητα είναι αποτέλεσμα της ανεργίας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Την παρέλαβαν στο 3,5% και την παρέδωσαν στο 16%. Προσπαθούμε και δημιουργούμε προϋποθέσεις πλήρους απασχόλησης», είπε.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι το πρόγραμμα Σταύρου Μαλά δεν είναι τίποτε άλλο από τις πάγιες θέσεις του ΑΚΕΛ, καλώντας το επιτελείο να ξεκαθαρίσει πού διαφέρει το πρόγραμμα Μαλά από εκείνο του ΑΚΕΛ.
«Το δίλημμα είναι αν θα συνεχίσουμε μπροστά με σταθερά βήματα ή θα πάμε σε νέα πειράματα και συνταγές που μας οδήγησαν στην καταστροφή», είπε επικαλούμενος μάλιστα δήλωση του Νικόλα Παπαδόπουλου στη Βουλή στην οποία έλεγε ότι «ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις πολιτικές αλόγιστων δαπανών της κυβέρνησης ΑΚΕΛ-Χριστόφια που μας οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή», είπε.
Ερωτηθείς αν είναι τυχαία η αναφορά του στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο κ. Κουλά απάντησε ότι με τον συγκεκριμένο και το κόμμα του, όπως και με τα άλλα κόμματα που αποκλείστηκαν από τον δεύτερο γύρο, υπάρχουν περισσότερες συγκλήσεις ακόμα και στο ζήτημα του Κυπριακού, αλλά περισσότερα στο ζήτημα της οικονομίας.
«Οι συνεργασίες είναι απαραίτητες για να πάρουμε τον τόπο μπροστά στα μεγάλα θέματα», τόνισε και πρόσθεσε ότι επειδή οι πολίτες τρέμουν στο σενάριο να επανέλθει το ΑΚΕΛ στην εξουσία, το επιτελείο Μαλά έκανε την παραδοχή ότι δεν θα διορίσει υπουργό κανέναν από την πρώτη γραμμή του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Πολυκάρπου επανέλαβε ότι ο Σταύρος Μαλάς θα ανακοινώσει την απόφασή του όσον αφορά στο Υπουργείο Οικονομικών επειδή θέλησε να υπάρχει διαφάνεια, λέγοντας ότι οι πολίτες θα γνωρίζουν πώς θα πορευτεί η χώρα στα κορυφαία ζητήματα.
Τόνισε δε ότι το να επικαλείται κανείς την κυβέρνηση Χριστόφια δείχνει αδυναμία να υποστηρίξει την πολιτική της δικής του διακυβέρνησης.
«Αντί να πει τι έχει πετύχει η δική τους διακυβέρνηση και να κάνει ανάλυση ποια είναι τα δικά τους προβλήματα και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, γυρνάει στο παρελθόν για να αιτιολογήσει την ανάγκη να ψηφιστεί η δική τους πρόταση για το μέλλον», είπε.
Έθιξε δε ζήτημα αξιοπιστίας του Νίκου Αναστασιάδη αναφερόμενος στο κούρεμα καταθέσεων και στις αποκρατικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, προσθέτοντας ότι «λέει πολλά, λίγα θα κάνει». Πρόσθεσε δε ότι η Κυβέρνηση έχει εγκεκριμένο αναπτυξιακό προϋπολογισμό αλλά δεν τον υλοποιεί και υποστήριξε ότι συνειδητά μειώνει τις κοινωνικές παροχές ενώ γνωρίζει τα προβλήματα του κόσμου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ