Έντονο άρωμα Κυπριακού, με τουρκοκυπριακό δάκτυλο εκπέμπουν οι τελευταίες ώρες του προεκλογικού αγώνα.

Υπό το βάρος των όσων χωρίζουν Αναστασιάδη – Μαλά, ο Ακιντζί διέρρευσε στοχευμένα και σκοπίμως ότι απέσυρε τον περιβόητο χάρτη για το εδαφικό, που κατέθεσε στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2017.

«Η Ε/κ πλευρά ανακοίνωσε ότι απέσυρε όλες τις προτάσεις της και στη συνέχεια ο Ακιντζί είπε στα Η.Ε, ότι αποσύρεται ο χάρτης που είχε καταθέσει ο ίδιος και ζήτησε όπως του επιστραφεί. Ο χάρτης επιστράφηκε στον Ακιντζί το Δεκέμβριο, στην παρουσία της διαπραγματευτικής του ομάδας, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για το εδαφικό», ανέφερε ο Μπαρίς Μπουρτζιού.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «πάντως πρέπει να αναφέρουμε ότι δημιουργεί ερωτηματικά ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Ακιντζί να κάνει μια τέτοια δήλωση και μάλιστα δικαιολογώντας την ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέσυρε τις προτάσεις στο Κραν Μοντανά, κάτι που είναι γνωστό σε όλους, και στον κ. Ακιντζί, και καταγράφεται στα σχετικά έγγραφα από τις 7 Ιουλίου, 2017 δηλαδή τη μέρα που ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες στο Κραν Μοντανά. Άρα ας αναρωτηθεί ο καθένας τι επιχειρεί να πράξει ο κ. Ακιντζί λίγα 24ωρα πριν τις προεδρικές εκλογές με αυτή του την ενέργεια». Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη προσπάθεια παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές».

Ισχυρισμό που απέρριψε το ΑΚΕΛ και το επιτελείο Μαλά με διαφορετική, σε κάθε περίπτωση, επιχειρηματολογία.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου διερωτήθηκε «γιατί από τις 210 τόσες μέρες που πέρασαν από το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέλεξε τη σημερινή μέρα, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, για να κάνει μια τέτοια ανακοίνωση. Είναι τυχαίο; Δεν είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με μια απόπειρα παρέμβασης;

Ο Επικεφαλής Κυπριακού στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά Τουμάζος Τζιελεπής δήλωσε ότι «ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη ισχυρίστηκε ότι η απόσυρση ολοκληρώθηκε από τον Δεκέμβριο. Κάτι για το οποίο δεν ήταν ενήμερη η κυβέρνηση, που διαψεύδει επίσης σχετική δήλωση του εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, περί ενημέρωσης της».

Ωστόσο ο Αλίμ Σιντίκ Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τόνισε ότι «ύστερα από αίτημα του κ. Ακιντζί, τα Ηνωμένα Έθνη επέστρεψαν το χάρτη που είχε καταθέσει στις 11 Ιανουαρίου του 2017 στη Γενεύη. Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ενημέρωσε την ελληνοκυπριακή πλευρά για αυτή την εξέλιξη».

«Γνωρίζαμε για τις προθέσεις του κ. Ακιντζί από τα ΗΕ περί τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχε εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση διότι ούτε τα ΗΕ έβλεπαν θετικά κάτι τέτοιο», διευκρίνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για ψεύδη.

«Είναι φανερό ότι για ακόμα μια η απερχόμενη προεδρία Αναστασιάδη συλλαμβάνεται να ψεύδεται. Κύριε Αναστασιάδη, έχετε αποκρύψει μια τόσο σημαντική εξέλιξη από τις πολιτικές δυνάμεις και το λαό. Πόσα ακόμα ψέματα έχετε πει για το Κυπριακό; Πόσα πράγματα έχει αποκρύψει από τις πολιτικές δυνάμεις;», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στο Προεδρικό Μέγαρο, αν και δεν θέλουν να οξύνουν τα πνεύματα, δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και προσανατολίζονται σε απόσυρση και του Ε/κ χάρτη, για να μην θεωρηθεί σε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ως τετελεσμένο γεγονός, θεωρώντας την εξέλιξη ως άκρως αρνητική.

«Σίγουρα θα επικοινωνήσουμε με τα ΗΕ και θα γίνουν οι σχετικές παραστάσεις. Να αναμένουμε να συζητήσουμε με τα ΗΕ, και αναλόγως όταν υπάρξουν εξελίξεις θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την όποια ανεύθυνη συμπεριφορά. Η διαχείριση του Κυπριακού είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν πρόκειται είτε επειδή βρισκόμαστε στο παρά ένα των εκλογών είτε επειδή γίνεται κριτική άνευ επιχειρημάτων, να παρασυρθούμε», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι οι χάρτες κατατέθηκαν στις 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη με τον χάρτη Ακιντζί να προνοεί έδαφος της τάξης του 29.2% υπό Τ/κ διοίκηση, χωρίς να επιστρέφει τη Μόρφου.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ