Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν οι υποψήφιοι για τη Δημοκρατία, στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα εξερχόμενοι από την κάλπη. Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε στις 7:00  το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 18:00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ των ωρών 12:00 – 13:00. Η προσέλευση μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογής, ήταν 30,2%.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Νίκος Αναστασιάδης

Λίγο μετά τις 9 το πρωί προσήλθε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και μέλη της οικογένειάς του προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Εξερχόμενος από την αίθουσα ψηφοφορίας, ο κ. Αναστασιάδης αποκάλεσε γιορτή της δημοκρατίας τη σημερινή μέρα, όπου ο κυρίαρχος λαός καλείται να εκφράσει ποιος θα διαχειριστεί τις τύχες του τόπου.

«Παρακαλώ όλους, με νηφαλιότητα να συμμετάσχουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, έχοντας κατά νου τι έχουν ακούσει, γνωρίζοντας ότι την επομένη οι εκλογές θα πρέπει να μας βρουν ενωμένους», είπε.

«Δεν δικαιολογείται κανένας την επομένη να παραπονιέται για τα αποτελέσματα των εκλογών», είπε, τονίζοντας πως πολιτικός αντίπαλος όλων μας είναι τα προβλήματα του λαού, που θέλουν ενότητα συνεργασία και σεβασμό.


Νικόλας Παπαδόπουλος

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, προσήλθε στην κάλπη στις 09:30, συνοδευόμενος από την οικογένειά του.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε, με το πέρας του εκλογικού του δικαιώματος, ότι σήμερα πλέον είναι πρωταγωνιστές οι πολίτες.

«Οι πολίτες σήμερα, με την επιλογή τους, ενισχύουν τη δημοκρατία», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι οι πολίτες καλούνται να φέρουν την ελπίδα με την επιλογή τους.

Σταύρος Μαλάς

Με τη συνοδεία της συζύγου του προσήλθε στο εκλογικό κέντρο στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λευκωσίας ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. «Σήμερα είναι η μέρα της Δημοκρατίας, είναι η μέρα που θα μιλήσουν οι πολίτες», δήλωσε ο κ. Μαλάς εξερχόμενος της αίθουσας ψηφοφορίας, καλώντας σε μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες.

«Να ψηφίσουν αυτούς που εκείνοι κρίνουν ότι τούς δίνουν τις καλύτερες απαντήσεις για το μέλλον. Μας έχουν ακούσει, μας έχουν δει, μας έχουν συγκρίνει. Τώρα είναι η ώρα να μας κρίνουν. Να κρίνουν εκείνους που δεν υποτίμησαν τη νοημοσύνης τους, εκείνους που πραγματικά τούς προσφέρουν ελπίδα για το μέλλον», είπε.

Δεν είναι, συνέχισε, η ώρα των προσωπικών απογοητεύσεων. Είναι η ώρα όλων των πολιτών. Ανεξαρτήτως ιδεολογικής πεποίθησης, να προσέλθουν στις κάλπες και να αποφασίσουν οι ίδιοι με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό στο μέλλον των παιδιών μας.

Γιώργος Λιλλήκας

Στο Λύκειο Ακροπόλεως της Λευκωσίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Εξερχόμενος της αίθουσας ψηφοφορίας μαζί με τη σύζυγο και τον υιό του, ο κ Λιλλήκας  είπε «Σήμερα είναι μια γιορτή. Η Δημοκρατία δίνει δικαίωμα στους πολίτες με την ψήφο τους να καθορίσουν το μέλλον της χώρας. Καλώ τους πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμα και με την ψήφο τους να αποφασίσουν για την πορεία, αλλά και το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας».

Ο κ. Λιλλήκας μίλησε για μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, τονίζοντας πως η δημοκρατία θέλει τους πολίτες να δίνουν οι ίδιοι λύσεις μέσα από την ψήφο. Θέλω να ελπίζω, κατέληξε, πως δεν θα υπάρξει σημαντική αποχή. «Από τη δική μας ψήφο θα εξαρτηθεί η αυριανή μέρα».

«Θέλω να ελπίζω πως όλα όσα έγιναν μέχρι στιγμής θα μείνουν πίσω μας, και μετά τις εκλογές η κατοχή θα μας βρει ενωμένους και τα προβλήματα με ενωμένες δυνάμεις, για να κερδίσουμε το στοίχημα του 21ου αιώνα», είπε.

Χρίστος Χρίστου

Στα γραφεία του κοινοτικού συμβουλίου Πολιτικού, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με το ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

«Έφτασε η ώρα οι πολίτες και ο λαός να αποφασίσουν σε ποιους θα δώσουν τη δύναμη και ποιους εμπιστεύονται για να λύσουν τα προβλήματά τους», είπε ο κ. Χρίστου, τονίζοντας πως σήμερα αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός ποιοι συνεχίζουν και ποιο είναι το πρόσωπο το οποίο τελικά θα αναλάβει την ηγεσία αυτού του κράτους.

Καλώ τον κόσμο να ψηφίσει, να ασκήσει αυτό το ιερό δικαίωμα, είπε, προσθέτοντας «Είμαι πολύ σίγουρος ότι τα μηνύματα θα είναι πολύ θετικά».

Ανδρέας Ευστρατίου

Ασκώντας σήμερα το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Ευστρατίου δήλωσε ότι ο λαός θα αναδείξει Πρόεδρο που θα βγάλει την Κύπρο από τη φτώχεια.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, Κέντρο ΣΤ`, στην Πάφο, ο κ. Ευστρατίου ανέφερε πως σήμερα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, σημειώνοντας πως «σήμερα, ο κυπριακός λαός θα δείξει και θα αναδείξει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα βγάλει την Κύπρο από τη φτώχεια και τη βιοπάλη».

Χριστάκης Καπηλιώτης

Σήμερα γιορτάζει ο λαός, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Χριστάκης Καπηλιώτης, ο οποίος άσκησε το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στο Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τριμίκλινης (Κέντρο Α`).

Ο κ.Καπηλιώτης είπε, επίσης, πως «την Κύπρο μπορεί να σώσει μόνο ο Θεός και ο λαός της με τη ψήφο του» και πρόσθεσε πως, για τον ίδιο, η προεκλογική περίοδος ήταν μια ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του.

Χάρης Αριστείδου

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χάρης Αριστείδου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα το πρωί, στο Β’ Δημοτικό σχολείο Αγίας Τριάδας στη Λεμεσό, δηλώνοντας ότι θα τιμωρήσει αυτούς που ο ίδιος θεωρεί ότι κατέστρεψαν την οικονομία.

Στη σύντομη δήλωσή του, είπε ότι εάν ο κυπριακός λαός τον εκλέξει, «θα φορέσει χειροπέδες» – κατά την έκφρασή του – σε αυτούς που – σύμφωνα με τον ίδιον – κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία.

Μιχάλης Μηνά

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχάλης Μηνά κάλεσε σήμερα τους νέους να σηκωθούν από τα καφέ και να πάνε να ψηφίσουν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής σωτήριας.

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Β΄, στο Στρόβολο, ο κ. Μηνά χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές ως «πάρα πολύ κρίσιμες», προσθέτοντας ότι «εμείς ως Κόμμα Δικαιοσύνης εμπιστευόμαστε απόλυτα την κρίση του Κύπριου ψηφοφόρου με τα όσα έχει περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια».

«Έχουμε τεράστια πίστη ότι θα πράξει αυτό που πρέπει και παρακαλούμε τη νεολαία να μας κάνει το χατίρι να σηκωθεί από τα καφέ μια ώρα να ψηφίσει. Θέλουμε τη νεολαία να έχει άποψη σε αυτές τις εκλογές», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας» ενώ έκανε λόγο για «κυβέρνηση συνασπισμού, εθνικής σωτηρίας».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ