Παρέκκλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τους πολίτες της Ελλάδας ώστε αυτοί να εξαιρούνται και να μην θεωρούνται ξένοι στην Κύπρο ζητά ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρίστος Χρίστου από το ΕΛΑΜ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Χρίστου, δεδομένου ότι οι περισσότεροι μη Κύπριοι εργαζόμενοι της χώρας προέρχονται από την Ελλάδα και το ΕΛΑΜ τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής που θα θέτει όριο ξένων εργατών στην βάση των αναγκών της οικονομίας, ζήτησε όπως η σχέση της Κύπρου με τον «κυρίως ελλαδικό χώρο» θα πρέπει να αποτελεί «ειδικό καθεστώς» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας ότι θα πρέπει να διέπεται από ξεχωριστούς κανόνες

Την άποψη αυτή στηρίζει στο γεγονός ότι και τα δύο κράτη εκπροσωπούν το ελληνικό έθνος, με τον ίδιο να διαχωρίζει ρητώς τους Ελλαδίτες από οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο, όσον αφορά στη σχέση τους με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Χρίστου δήλωσε ότι «όποιος κι αν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο Εθνικό μας ζήτημα», είπε εντοπίζοντας το πρόβλημα στο τι ζητάμε στις διαπραγματεύσεις, τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα και τι επιδιώκουμε από εδώ και πέρα, σημειώνοντας ότι το ΕΛΑΜ δεν έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις ώστε να αυτοπεριορίζεται, αλλά προσεγγίζει το πρόβλημα όπως ακριβώς είναι: ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.
Ο κ. Χρίστου επανέλαβε την πρότασή του για την ύπαρξη ενός ενιαίου κράτους, σε αντίθεση με μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με την συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της διάλυσή της.

«Αν η πολιτική ηγεσία πάσχει από φοβικά σύνδρομα και δεν μπορεί να πάρει από μόνη της απόφαση για να αλλάξουμε πορεία, μπορεί να προσφύγει στο λαό και να τον ρωτήσει τι είδους λύση επιθυμεί, μέσω ενός δημοψηφίσματος», τόνισε.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος είναι έτοιμος να ζήσει με έναν Τουρκοκύπριο στο διπλανό διαμέρισμα ή έχοντας Τουρκοκύπριο διευθυντή στη δουλειά του, ο κ. Χρίστου απάντησε ότι μπορεί να ζήσει μαζί με οποιονδήποτε δεν καταπατά τα δικαιώματά του.
«Γιατί πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να πρέπει να έχουν ιδιαίτερα προνόμια, όπως επιδιώκουν. Αν μπορούμε να συνυπάρξουμε ή όχι εξαρτάται και από τους ίδιους. Αν θέλουν να συνυπάρξουν με τους Ελληνοκύπριους και να ζήσουμε όλοι μαζί, θα πρέπει να φύγουν από τα χέρια της Τουρκίας», είπε διευκρινίζοντας ότι η απάντηση είναι «ναι» αλλά υπό προϋποθέσεις.

Επισήμανε δε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τόσο πολιτικά, όσο και θρησκευτικά και αστικά δικαιώματα τα οποία είναι σεβαστά, αλλά στο πλαίσιο μιας μειονότητας.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος ή άλλα στελέχη του ΕΛΑΜ έχουν ποτέ επισκεφθεί τα κατεχόμενα, ο κ. Χρίστου απάντησε «όχι φυσικά».
Αναφορικά με το γεγονός ότι το ΕΛΑΜ πλέον θεωρείται ως «τρομοκρατική οργάνωση» στα κατεχόμενα, ο κ. Χρίστου εξέφρασε την άποψη ότι «το να σε θεωρεί ο εχθρός σου ότι είσαι το μοναδικό του πρόβλημα, αποτελεί τίτλο τιμής».

Όσον αφορά τον στόχο της υποψηφιότητάς του για τις επερχόμενες εκλογές, αυτός είναι αφενός να ξεκαθαρίσει ότι το ΕΛΑΜ δεν στηρίζει κανένα άλλο από τους υπάρχοντες υποψήφιους και αφετέρου ότι, σε περίπτωση εξασφάλισης ενός μεγάλου ποσοστού, θα σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, ασπάζεται την πολιτική και τις προτάσεις του κόμματος.

«Στόχος κάθε πολιτική κίνησης θεωρώ είναι ότι κάποια στιγμή θέλει να κυβερνήσει τον τόπο», είπε.

Κατά την άποψή του δε οι τέσσερις ανθυποψήφιοί του εκπροσωπούν το ίδιο σύστημα, χωρίς να έχουν λύσεις για τα προβλήματα του κόσμου, καθώς στερούνται πολιτικής βούλησης και «υποστηρίζονται από ομάδες συμφερόντων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΕΛΑΜ δεν στηρίζεται από τέτοιες ομάδες, δεν είναι μπλεγμένο σε σκάνδαλα, δεν έχει διασπαθίσει δημόσιο χρήμα, αλλά αντλεί τη δύναμή του από τον λαό, με την χρηματοδότηση να έρχεται από τα μέλη του.

«Ο κομματικός μηχανισμός μπορεί να είναι χρήσιμος για την κοινωνία. Εκτός αν θέλεις να δημιουργήσεις καρεκλοκένταυρους οι οποίοι διασπαθίζοντας δημόσιο χρήμα θα λειτουργούν μόνο για το κόμμα», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην ανεργία, ο κ. Χρίστου εξέφρασε την άποψη ότι σε αντίθεση με το αφήγημα της Κυβέρνησης, η οικονομία δεν έχει βελτιωθεί, καθώς «χιλιάδες συμπατριώτες μας και κυρίως νέοι άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για να εργαστούν» και πρόσθεσε ότι είναι πολύ προκλητικό ο Υπουργός Οικονομικών να δηλώνει ότι αυτή η Κυβέρνηση υπήρξε επιτυχημένη.

Στην παρατήρηση ότι η Στατιστική Υπηρεσία έχει διαψεύσει με νούμερα την άποψη ότι η ανεργία πέφτει επειδή οι Κύπριοι πολίτες ξενιτεύονται, ο κ. Χρίστου επικαλέστηκε δικά του στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο.

«Όταν ευημερούν οι αριθμοί δεν σημαίνει ότι ευημερούν οι άνθρωποι», είπε και πρόσθεσε ότι το ποσοστό των πολιτών του οποίου το βιοτικό επίπεδο έχει βελτιωθεί ανέρχεται μόλις στο 20%, με το ¼ των Κυπρίων να βρίσκεται στο όριο της φτώχειας.

Σε σχέση με το μείζον ζήτημα των κουρεμένων, ο κ. Χρίστου εξέφρασε την θέση ότι το 2013 έγινε μια ληστεία κατά των πολιτών, ενώ για τους μη θεσμικούς κατόχους αξιογράφων θεωρεί ότι πρόκειται για ανθρώπους που εξαπατήθηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τα λεφτά τους με ευθύνη των τραπεζών.

«Θα πρέπει να τους αποκαταστήσουμε και να παραδειγματιστούμε από το ισπανικό κράτος το οποίο δικαίωσε τους μη θεσμικούς επενδυτές», είπε.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εκτιμά ότι οι τράπεζες μετά τις εκλογές θα προχωρήσουν σε μαζικές εκποιήσεις ακινήτων, ενώ εισηγείται διαγραφή του λογιστικού χρέους των δανειοληπτών από πλευράς τραπεζών, «καθώς και των παράλογων τόκων οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν προστεθεί στα αρχικά δάνεια κι έχουν διογκώσει το ποσό».
Προτείνει δε ότι κατά την οποιαδήποτε πώληση δανείου από την τράπεζα σε άλλον οργανισμό, να προτείνεται αρχικά στον ιδιοκτήτη η αποπληρωμή στην ίδια τιμή και αν δεν μπορεί, τότε να προχωράει η διαδικασία της πώλησης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ