Συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ της ΑΗΚ είχε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, κατά την οποία συζητήθηκαν οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αρχή στο νέο περιβάλλον.
Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι έγινε εκ μέρους της Αρχής μια πολύ ολοκληρωμένη και ενδελεχή παρουσίαση όχι μόνο για την σημερινή κατάσταση της αλλά κυρίως για το μέλλον και για τους προγραμματισμούς για εισαγωγή σύγχρονων τεχνολογιών που μπορούν να εξυπηρετήσουν ακόμη περισσότερο την κυπριακή οικονομία και τα νοικοκυριά.
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η ΑΗΚ είναι προετοιμασμένη και για την άφιξη του φυσικού αερίου και την αξιοποίησή του , καθώς και για την αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας  και  έχει αναπτύξει προς αυτό το σκοπό συνεργασίες και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και επιχειρεί και συνεργασίες με τις κοινότητες.
«Πιστεύω στην προσφορά και τις δυνατότητες της ΑΗΚ και με τη σωστή προετοιμασία θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί πάνω σε μια υγιή βάση και με τους ιδιώτες παραγωγούς που ενδεχόμενα θα μπουν στην αγορά, αλλά ταυτόχρονα θα  μπορεί να γίνει καλύτερη αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που στο τέλος της ημέρας το όφελος θα το έχει ο τόπος μας, και η οικονομία να καταστεί πιο ανταγωνιστική και βεβαίως και τα νοικοκυριά να έχουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε πως θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διορισμού καταρχήν των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, έτσι ώστε να μπει πάνω σε μια πιο επαγγελματική βάση και να ενταχθούν στα ΔΣ άνθρωποι που έχουν τις γνώσεις , τις εμπειρίες και τις δυνατότητες να βοηθήσουν τους οργανισμούς μας ως προς το στρατηγικό σχεδιασμό, «εγκαταλείποντας το παραδοσιακό μοντέλο, με τις παρεμβάσεις των κομμάτων, τους πολλούς διορισμούς που γίνονται με κομματικές ταυτότητες και χωρίς να αμείβονται σωστά τα ΔΣ, αλλά και με ένα αντικείμενο που τα οδηγεί να ασχολούνται με τις προσλήψεις από την καθαρίστρια μέχρι τον Γενικό Διευθυντή».
«Το άλλο που έχουμε εισηγηθεί και το συζητήσαμε με το Διοικητικό Συμβούλιο σήμερα είναι την εισαγωγή στρατηγικών επενδυτών με μειοψηφικό βέβαια πακέτο, χωρίς όμως να υπάρχει η  προοπτική  ή παράθυρα που να οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση, θέλουμε να παραμείνει στην ιδιοκτησία του κράτους, όμως ένας στρατηγικός επενδυτής που δραστηριοποιείται στην ίδια φύση εργασιών με τους ημικρατικούς οργανισμούς μπορεί να μεταφέρει πιστεύουμε την τεχνογνωσία, αλλά και σύγχρονη τεχνολογία λόγω του μεγέθους τους και αυτό πιστεύουμε θα είναι προς όφελος των οργανισμών μας», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος του ΔΣ Ανδρέας Μαραγκός ανέφερε ότι με τον κ. Λιλλήκα είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και έλαβαν και συμβουλές λόγω της παλαιότερης ιδιότητας του ως Υπουργός.
«Παρουσιάσαμε την εικόνα της ΑΗΚ και τους μελλοντικούς σχεδιασμούς μας και του δώσαμε να καταλάβει ότι η ΑΗΚ είναι ένας δυνατός οργανισμός που αξιοποιεί την τελευταία τεχνολογία ώστε να προσφέρει τα περισσότερα που μπορεί  στον Κύπριο πολίτη», ανέφερε.
Σε ερώτηση για τις κυριότερες προκλήσεις της ΑΗΚ ο κ. Μαραγκός είπε ότι απασχολεί η έλευση του φυσικού αερίου, η εγκατάσταση νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας και η συμπλήρωση της οργανικής δομής του Οργανισμού.
«Αυτές είναι οι κύριες προκλήσεις, περνά η ΑΗΚ ένα μεγάλο έργο του λειτουργικού και λογιστικού διαχωρισμού της και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε υπηρεσίες σε οποιοδήποτε θέλει να μπει στο καινούργιο παιχνίδι του ανταγωνισμού επί ίσοις όροις», κατέληξε.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ