«Η σημερινή πρώτη επίσκεψη Αιγυπτίου Προέδρου στην Κύπρο, πάρα το θετικό της αντίκτυπο, έρχεται ως θλιβερή υπενθύμιση του τέλματος στο οποίο έχει περιέλθει η ενεργειακή πολιτική της χώρας και ειδικότερα του ζητήματος εμπορικής αξιοποίησης του κοιτάσματος Αφροδίτη που ανακαλύφθηκε το 2011», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νικόλα Παπαδόπουλου.

Όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση Αναστασιάδη προσπαθεί να κρύψει τη διαπραγματευτική της ανικανότητα πίσω από τα επιχειρήματα, ότι οι τιμές είναι χαμηλές και ότι δεν διαπραγματεύεται η ίδια, αλλά οι εταιρείες. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μέσω της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (Ε.Υ.Κ) η οποία έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο του φυσικού αερίου Αφροδίτηπρος διάθεση».

Σε σχέση με την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων από το Ιανουάριο του 2016 και έπειτα, οι τιμές πετρελαίου έχουν διπλασιαστεί από περίπου 30 στα 60 δολάρια το βαρέλι, ενώ υποστηρίζει ότι κοινό συμπέρασμα όλων των αναλυτών είναι ότι οι τιμές φυσικού αερίου θα αυξηθούν από τις αρχές της επόμενη δεκαετίας, όταν δηλαδή θα είναι εξαγώγιμες και οι ποσότητες από το πεδίο «Αφροδίτη».

«Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης θα έπρεπε να βρισκόταν σε φάση παραγωγής-εξαγωγής το 2018. Αντ’ αυτού η ίδια κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι η πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία έναρξης παραγωγής είναι το 2023-2024. Αυτό προκαλεί σωρευτικά τεράστιο οικονομικό κόστος για την οικονομία μας και μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την ανάπτυξη του τόπου. Ειδικότερα η εξοικονόμηση του κόστους ηλεκτρισμού που προκαλείται από τη χρήση κυπριακού φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή αγγίζει τουλάχιστον τα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δυστυχώς, η πολιτική της καθυστέρησης που ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα κοστίσει πάνω από 1 δις εκατ. ευρώ για τα έξι χρόνια αυτής της αδράνειας», καταλήγει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ