Τη θέση ότι «η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια» διατύπωσε ο νυν Πρόεδρος και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι στις διεθνείς διεργασίες για τη λύση του Εθνικού Προβλήματος «δεν έχει σημασία αν γίνεται αναφορά στην εισβολή και κατοχή», καθώς «η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια και μιλάμε για λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Το απόσπασμα μπορεί κανείς να ακούσει στο σημείο 23:08 του σχετικού βίντεο.

Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ποτέ κατά τις διαπραγματεύσεις δεν παραγνωρίστηκε πως πρόκειται «περί παρανόμου επεμβάσεως της Τουρκίας», σημειώνοντας ότι σημασία δεν έχει «πώς ονομάζεται η παράνομος ενέργεια ή η ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος».

Στην παρατήρηση ότι σε μια διαπραγμάτευση οι λέξεις έχουν σημασία, ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε, λέγοντας όμως ότι «μέσα από δικές μας ενέργειες, λαϊκισμούς και τα εύκολα ζητήματα, ωθήσαμε τον κυπριακό λαό να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο αναγνώρισε ότι ακόμα και η επιτροπή αποζημιώσεων δεν είναι παρά ένα τουρκικό ένδικο μέσο».

Υπογράμμισε δε ότι για πρώτη φορά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ «υιοθέτησε τη δική μας θέση, ότι χωρίς λύση των θεμάτων εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και στρατού» δεν λύνεται.
Ερωτηθείς για τα συνθήματα που συνδέονται με το Κυπριακό, όπως το «Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι» και το «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους», και κατά πόσο αυτά τα συνθήματα μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα, απάντησε «δυστυχώς όχι».
«Αυτά ήταν απολύτως συμβατά στα πρώτα χρόνια, προτού δημιουργηθούν τετελεσμένα. Μετά από τόσα χρόνια, απλά δεν επηρεάζουν, διότι έχουν δημιουργηθεί δυστυχώς καταστάσεις και δεν είναι από αυτά που εξαρτάται η λύση ή όχι του Κυπριακού. Δεν ξεχνούμε βεβαίως και διεκδικούμε μια λύση», είπε.
Όσον αφορά στο σύνθημα «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους», είπε ότι κάποτε αυτό είχε εφαρμογή.

«Σήμερα έχει εφαρμογή;», διερωτήθηκε ρητορικά.

«Δυστυχώς, κάθε χρόνος και κάθε μέρα που περνά, τσιμεντώνονται τετελεσμένα. Η Κερύνεια κάποτε είχε 4.000 κατοίκους, σήμερα έχει 42.000. Μπορείτε να το διανοηθείτε;», είπε, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν φέρουν «ουδεμία» ευθύνη για αυτή την κατάσταση, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα αντίδρασης.
«Η μη λύση επιτρέπει δυστυχώς την κατάχρηση και την παγίωση των τετελεσμένων με βάση τις επιδιώξεις της κατοχικής Τουρκίας. Χρειάζεται απλά να είμαστε αρκούντως ρεαλιστές και αρκούντως διεκδικητικοί. Από τη μια, αναγνωρίζουμε ότι ο χρόνος έχει σημασία, από την άλλη δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχτούμε και τους όποιους όρους θέτει η Άγκυρα», κατέληξε.
Όσον αφορά στα της οικονομίας και στους ψιθύρους που ακούστηκαν περί κουρέματος στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι «όσα διαδίδονται και λέγονται από μέλη εκλογικών επιτελείων, δεν αποτελούν παρά μια ασυγχώρητη -για να μην πω βαρύτερες εκφράσεις- συμπεριφορά, χάριν σκοπιμοτήτων, εις βάρος της κυπριακής οικονομίας.
Κληθείς δε να απαντήσει κατά πόσο ο ίδιος νιώθει την ασφάλεια να καταθέσει ακόμα και αύριο τα χρήματά του στη ΣΚΤ, απάντησε θετικά.
Όπως είπε, οι καταθέσεις της ΣΚΤ ανέρχονται σε 11,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο το 1,5 δισ. ευρώ υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι περισσότερες καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.
«Όποιο πρόβλημα κι αν θα αντιμετώπιζε ο Συνεργατισμός, η συντριπτική πλειοψηφία των καταθετών είναι απόλυτα διασφαλισμένη», είπε προσθέτοντας ότι η τράπεζα πέρασε από έλεγχο μόλις τον Δεκέμβριο και πληροί όλες τις προδιαγραφές.
Ερωτηθείς για τα ταμεία προνοίας το 2013 και τις εξαγγελίες του περί «αποκατάστασης της αδικίας», ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι από την αρχή μιλούσε για άρση της αδικίας, αλλά ούτως ή άλλως τα ταμεία ήταν μέρος των καταθέσεων που «επέβαλε η Βουλή να κουρευτούν», προσθέτοντας ότι η πρώτη απόφαση που πέτυχε ο ίδιος, ήταν να αποφευχθεί το bail-in.
Στη συνέχεια, επανέλαβε τη θέση του σχετικά με τα πεπραγμένα εκείνων των ημερών, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά σχετικά έγγραφα, τα οποία αποκρούουν, κατά την άποψή του, τα λεγόμενα του πρώην προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Τόνισε δε ότι παρά τα προβλήματά τους, οι κυπριακές τράπεζες έχουν την κεφαλαιακή επάρκεια που χρειάζεται για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις.
Στην παρατήρηση ότι ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαιτέρως ήρεμος και συναινετικός σε σχέση με τον «πρότερο βίο του», απάντησε ότι η ωριμότητα και η σιγουριά που αισθάνεται καθώς προσπαθεί «να κάνει το καλύτερο για τον τόπο του», δημιουργεί μια «όχι αλαζονεία, αλλά μια αυτοπεποίθηση και ιδιαίτερα μια ανοχή προς την αντίθετη άποψη». Όπως είπε, πάντα είχε σεβασμό προς την αντίθετη άποψη, αλλά «πολλές φορές, διαφωνώντας, ήμουν κάπως οξύς στις αντιδράσεις μου».
Όσον αφορά στη δήλωσή του που λέει ότι δεν αισθάνεται «φαβορί» για τις εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν απλώς τις τάσεις της στιγμής, με τα αποτελέσματα να προέρχονται από την κάλπη.
«Αν δεν είσαι προσγειωμένος και κουνάς τα πόδια σου προτού καβαλήσεις το άλογο, στο τέλος θα μείνεις προσγειωμένος χωρίς το άλογο».
Στην ερώτηση αν θα έλεγε το ίδιο αν οι δημοσκοπήσεις τον τοποθετούσαν τρίτο ή τέταρτο, απάντησε ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, ενδεχομένως να μην έδινε καν τη μάχη για την επανεκλογή.
«Δεν διεκδικώ ότι τα όσα καταφέραμε είναι αποκλειστική επιτυχία του Αναστασιάδη. Είναι επιτυχία των πολιτικών δυνάμεων που συνεργάστηκαν, επιτυχία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά πάνω απ’ όλα είναι οι θυσίες του κυπριακού λαού που επέτρεψαν μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών να φτάσουμε από ένα χρεοκοπημένο κράτος, σε ένα κράτος που παρουσιάζει πλεονάσματα», είπε.
Κληθείς να αξιολογήσει τον εαυτό του στο debate της Δευτέρας, ο κ. Αναστασιάδης έβαλε τον βαθμό «6», καθώς έπρεπε ταυτόχρονα να προβάλει το κυβερνητικό έργο και να απαντήσει σε τέσσερις επικριτές μόλις σε λίγα λεπτά.
Επιπλέον, σημείωσε ότι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, ο ίδιος θα βρίσκεται στον δεύτερο γύρο, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εκτιμήσει τον αντίπαλό του.
Στην επισήμανση της κριτικής προς το πρόσωπό του, που θέλει την κυβέρνησή του να «τα κάνει όλα στο τέλος» για προεκλογικούς λόγους, δηλαδή να προχωράει σε παροχές και να ανακοινώνει έργα, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε «ένα κράτος στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, με τα χρηματικά διαθέσιμα να είναι αρκετά μόνο για τους μισθούς ενός μήνα, με τις υποχρεώσεις να υπερβαίνουν τα 6 δισ.», προσπαθώντας να θέσει προτεραιότητες, να νοικοκυρέψει το κράτος και να ανταποκριθεί στις μνημονιακές υποχρεώσεις.
Ως εκ τούτου, είπε, «φτάσαμε στο σημείο να εξαγγείλω έργα, εξαιτίας του γεγονότος ότι επιτέλους είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και πλεονάσματα, να εξαγγείλω έργα ύψους 1,217 δισ.».
Στην ερώτηση αν «θα τα δούμε ποτέ αυτά τα έργα», ο κ. Αναστασιάδης είπε πως κάποια από αυτά ήδη αρχίζουν και καταγράφονται.
«Κατηγορούμαι ότι κάνω εγκαίνια και ότι βάζω θεμέλιους λίθους», είπε, αλλά σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δουλεύει μέχρι και την τελευταία ημέρα, ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν δέχεται να τού καθορίσουν άλλοι πότε θα κάνει εγκαίνια και πότε θα βάλει θεμέλιους λίθους.
«Το να κάνεις εγκαίνια, σημαίνει ότι έχεις κάνει έργα. Το να βάζεις θεμέλιους λίθους, σημαίνει ότι αρχίζει ένα νέο έργο που έχεις εξαγγείλει. Δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο ούτε φαινόμενο της Κύπρου», είπε.
Στα του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης ερωτήθηκε σχετικά με την τουρκική αδιαλλαξία και την ευθύνη που ασφαλώς τής αποδίδεται όσον αφορά στη μη επίλυση του Εθνικού προβλήματος. Στη σημείωση ότι ο ίδιος έχει πει σε προηγούμενη συνέντευξή του ότι «ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρoς» δεν μπορεί να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, απάντησε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτεί τις συνθήκες μέσα από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και μέσα από διακρατικές συμμαχίες, μη παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι κάθε χώρα εξαρτάται από τα εθνικά και οικονομικά της συμφέροντα.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο σχετικό βίντεο στο πάνω μέρος της είδησης.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ