Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις που προκάλεσε στα εκλογικά επιτελεία η δήλωση του νυν Προέδρου και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, σύμφωνα με την οποία «η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια».

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη θέση ότι στις διεθνείς διεργασίες για τη λύση του Εθνικού Προβλήματος «δεν έχει σημασία αν γίνεται αναφορά στην εισβολή και κατοχή», καθώς «η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια και μιλάμε για λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter, η εκπρόσωπος του εκλογικού επιτελείου του Νικόλα Παπαδόπουλου Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, ανέφερε:

«»Η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια». Όχι από εμάς, κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σίγουρα, όχι από εμάς».

Από την πλευρά του, το εκλογικό επιτελείο Σταύρου Μαλά αναφέρει:

«Είναι με μεγάλη έκπληξη που ακούσαμε τον απερχόμενο Πρόεδρο να χαρακτηρίζει “ξεχασμένη” την εισβολή. Μια θλιβερή δήλωση, που προστίθεται σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε πριν από λίγες μέρες για την ΑΟΖ. Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Προσθέτει, βέβαια, ο κ. Αναστασιάδης ότι ο ίδιος προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία για να ανατρέψει τα τετελεσμένα της κατά τα άλλα “ξεχασμένης” εισβολής. Ποιος όμως είναι ο τρόπος κ. Αναστασιάδη; Εκ του αποτελέσματος, σίγουρα όχι οι χειρισμοί σας στο Κραν Μοντανά. Που κατέληξαν, διά στόματος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, σε αποενοχοποίηση της Τουρκίας και σε εύφημο μνεία για τη στάση της στο θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων. Οι αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί και δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, που δεν έχουν τελειωμό».

Από το επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα, ο Επικεφαλής Προεκλογικού Προγράμματος Ανδρέας Θεμιστοκλέους, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι επιβεβαιώνει ότι ο κ. Αναστασιάδης θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή των προσφύγων.

«Αυτό εξηγεί και τις προτάσεις του στο Κρανς Μοντάνα, με τις οποίες εκχώρησε προτεραιότητα στους χρήστες αντί στους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κο Θεμοστοκλέους, στη συνέντευξή του ο κ. Αναστασιάδης ουσιαστικά παραδέχεται ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στην πραγματικότητα οδηγεί στη νομιμοποίηση της διχοτόμησης με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα.

«Με την αναφορά του επίσης ότι η «η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια», ο κ. Αναστασιάδης παραδέχεται ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται και η λύση στην οποία επικεντρώνεται δεν οδηγούν σε ανατροπή των δεδομένων της εισβολής, αλλά εδράζονται σε αυτά, και επικεντρώνεται μόνο στην κατανομή της εξουσίας. Η δήλωση και η όλη προσέγγιση του Νίκου Αναστασιάδη και οι διατυπώσεις του δεν εκθέτουν μόνο τη δική του υποχωρητική πολιτική, αλλά και όλων αυτών που οραματίζονται μια λύση στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, που δεν είναι τίποτα άλλο από νομιμοποίηση των δεδομένων και των τετελεσμένων που δημιούργησε η εισβολή», κατέληξε.

Τέλος, ο Εκπρόσωπος του επιτελείου του Χρίστου Χρίστου Γεάδης Γεάδη, δήλωσε ότι οι δηλώσεις Αναστασιάδη επιβεβαιώνουν όσα έλεγε το ΕΛΑΜ εδώ και χρόνια, ότι με τις αδέξιες πολικές που ακολουθούσαμε καταφέραμε να υποβαθμίσουμε το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε δικοινοτική διαφορά.

Όσον αφορά στη δήλωση για τους πρόσφυγες, «να υπενθυμίσουμε στον κο Αναστασιάδη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που κάνουν λόγο για επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους».

Αναφορικά με το κατά πόσο το σύνθημα «Δεν ξεχνώ» και κατά πόσο αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα, «τού απαντάμε με ένα σύνθημα που ήταν γραμμένο παλιά στους τοίχους “Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται”.

Οι άλλες δηλώσεις Αναστασιάδη

 

Επιπλέον, ο Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για τα συνθήματα που συνδέοντα με το Κυπριακό όπως το «Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι» και το «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους» και κατά πόσο αυτά τα συνθήματα μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα, απάντησε «δυστυχώς όχι».

«Αυτά ήταν απολύτως συμβατά στα πρώτα χρόνια, προτού δημιουργηθούν τετελεσμένα. Μετά από τόσα χρόνια, απλά δεν επηρεάζουν, διότι έχουν δημιουργηθεί δυστυχώς καταστάσεις και δεν είναι από αυτά που εξαρτάται η λύση ή όχι του Κυπριακού. Δεν ξεχνούμε βεβαίως και διεκδικούμε μια λύση», είπε.

Όσον αφορά στο σύνθημα «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους», είπε ότι κάποτε αυτό είχε εφαρμογή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ