Την επόμενη μέρα του εκλογικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου των Προεδρικών, ο Διευθυντής του Γραφείου του ΠτΔ Μιχάλης Σοφοκλέους, η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του κ. Μαλά Ειρήνη Χαραλαμπίδου και ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ και μέλος του επιτελείου του Ν. Παπαδόπουλου Γιώργος Παπαδάκης, συζήτησαν σε τηλεοπτικό πάνελ της εκπομπής «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα. Στο τέλος της συζήτησης ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ της κας Χαραλαμπίδου και του κ. Σοφοκλέους,  όπου ήρθαν σε αντιπαράθεση για  προσπάθειες «δολοφονίας χαρακτήρων» από τις δυο πλευρές. (δείτε μετά 29:45)

« Αυτή η συνεργασία υπήρξε για στήριξη της υποψηφιότητας του Νικόλα Παπαδόπουλου και από τη στιγμή που δεν περάσαμε στον δεύτερο γύρο, δεν υφίσταται πλέον. Όμως η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων είναι επιβεβλημένη γιατί έχουμε συγκλίσεις», δήλωσε αρχικά ο κ. Παπαδάκης, σημειώνοντας πως προηγουμένως δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε συζητήσεις για το ενδεχόμενο να μην περάσει η υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου στον β’ γύρο.

«Το κάθε κόμμα έχει τα δικά του συλλογικά όργανα, που θα συνέλθουν για να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις», είπε, σημειώνοντας πως οι διαφορές στο Κυπριακό με τον κ.  Αναστασιάδη και τον κ. Μαλά είναι τεράστιες. Είναι αλήθεια ότι με τον κ. Μαλά έχουμε συγκλίσεις σε θέματα κοινωνικοοικονομικά».

Εμείς ευθυνόμαστε για το ότι δεν πέρασε ο κ. Παπαδόπουλος στον β γύρο, είπε ο κ. Παπαδάκης, ενώ, αναφερόμενος στην αποχή, σημείωσε πως οφείλουμε να σταματήσουμε την απαξίωση της πολιτικής, σημειώνοντας πως, διά της αποχής, διαιωνίζουμε αυτή την κατάρα. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπούμε στη νομή της εξουσίας», τόνισε.

Τα υπουργεία Μαλά 

Ερωτηθείσα αν ο κ. Μαλάς θα απευθυνθεί σε άλλες πολιτικές ομάδες, η κα Χαραλαμπίδου είπε πως θα γίνουν διαβουλεύσεις από τον ίδιο τον κ. Μαλά και οι όποιες πρωτοβουλίες θα είναι δικές του. «Στο παρόν στάδιο, θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό στις διεργασίες των κομμάτων».

Για τον κ. Μαλά, συνέχισε, είναι πολύ σημαντική η διαφάνεια. Επανέλαβε ότι αυτή την βδομάδα ο κ. Μαλάς θα ανακοινώσει τον Υπουργό Οικονομικών. «Όσα ονόματα είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, δεν ισχύει τίποτα. Είναι θέμα του κ. Μαλά πότε θα το ανακοινώσει», είπε η κα Χαραλαμπίδου, σημειώνοντας πως ο κ. Μαλάς θα θέσει ως γνώμονα το συμφέρον του πολίτη. «Δεν έχει να ξοφλήσει κομματικά γραμμάτια», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κα Χαραλαμπίδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ζήτησε ισχυρή εντολή και δεν την πήρε, «Ο ίδιος, σε ομιλία του, είχε πει «σκεφτείτε τι θα γίνει αν πάρω 35% και ο δεύτερος 30%, τι κίνδυνοι υπάρχουν»», «Ούτε προφήτης να ήταν ο Πρόεδρος», σημείωσε, τονίζοντας πως ο κ. Μαλάς είναι μια πολυσυλλεκτική προσωπικότητα που έχει πείσει.

«Δεν θα κρίνω την προηγούμενη Κυβέρνηση (Χριστόφια). Εγώ εκπροσωπώ τον κ. Μαλά. Είναι καιρός να κρίνουν τον κ. Μαλά στη λογική των επιχειρημάτων του», τόνισε,  σημειώνοντας πως ο κόσμος βλέπει μια κυβέρνηση σήμερα που διακατέχεται από αλαζονεία.

Δεν μπορούν σε αυτή την κοινωνία να προχωρούν άνθρωποι δείχνοντας κομματική ταυτότητα. Ο κ. Μαλάς έχει μια νέα κουλτούρα, Θα μείνει μακριά από κομματικούς διορισμούς.

«Τα παιδιά μου δεν έχουν κομματική ταυτότητα και δεν θα αποκτήσουν. Συμπεριλαμβάνομαι στον θεσμό των νέων δυνάμεων, δεν έχω κομματική ταυτότητα», είπε.

«Οι δυο φιλοσοφίες»

Με τη σειρά του, ο κ. Σοφοκλέους είπε πως το ποσοστό του κ. Αναστασιάδη δείχνει την πολυσυλλεκτικότητα του Προέδρου. Η ψήφος προς τον κ. Αναστασιάδη, είπε,  ήταν πιο χαλαρή σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του, αλλά το θέμα είναι πως θα απευθυνθούν στους πολίτες για την επόμενη Κυριακή. Το δίλημμα, είπε, είναι απλό. «Διαμετρούνται δυο φιλοσοφίες. Από τη μία είναι η φιλοσοφία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και από την άλλη αυτή της διακυβέρνησης του κ. Μαλά, που είναι συνέχεια της προηγούμενης (του κ. Χριστόφια)».

Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται για ανακοινώσεις υπουργών από τον κ. Μαλά, ο κ. Σοφοκλέους είπε «Τι σημασία έχει ο Υπουργός Οικονομικών, όταν ο Πρόεδρος εκφράζει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Ο κόσμος επιλέγει Πρόεδρο και όχι Υπουργό Οικονομικών».

Μεταξύ άλλων, τόνισε πως το γεγονός ότι έχουν κρύψει τα στελέχη του ΑΚΕΛ από την πρώτη γραμμή του κ. Μαλά, δεν μπορεί να ξεγελάσουν κανένα. «Εκστρατείες δολοφονίας χαρακτήρων που κάνετε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, δεν θα περάσουν αυτή τη φορά», τόνισε.