Τα χαρτιά τους άνοιξαν στο Κυπριακό και την Ενέργεια Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς.

Τα κυριότερα σημεία του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό:

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Τουρκία γύρισε την πλάτη για 44ο χρόνο. «Η Τουρκία παραμένει το ίδιο αδιάλλακτη. Πέρασαν 6 Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά η Τουρκία παραμένει άκαμπτη» σημείωσε.

Σε σχέση με το Κραν Μοντάνα ο ίδιος δήλωσε ότι: «καταφέραμε να φέρουμε στον διάλογο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Κραν Μοντανά τέθηκε ξεκάθαρα το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων».

Για να προσθέσει: «Καταφέραμε να φέρουμε στο τραπέζι την Τουρκία».

Στο ερώτημα γιατί να ξαναπάμε πίσω στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τον διάλογο μέσα από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, Ευρωπαϊκού κεκτημένου και των συνεργασιών.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο μέσα από τον διάλογο», πρόσθεσε

«Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζουμε τα όρια στα οποία διαπραγματευόμαστε» τόνισε.

Αναφορικά με το ότι τα δώσαμε όλα, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι σε αυτά απαντά ο Ακιντζί.

«Υπάρχει μια σύγχυση με τους παράμετρούς του ΟΗΕ και του άτυπου εγγράφου. Στο δεύτερο υπάρχουν κάποιες σημειώσεις για την εφαρμογή της λύσης και όχι για τις εγγυήσεις» τόνισε.

Η ολονύχτια διαπραγμάτευση στον Κραν Μοντάνα ήταν για το κατά πόσον καταργούνται οι εγγυήσεις υπογράμμισε.

Στην αιχμή ότι δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία στον Κράν Μοντάνα ο κ. Αναστασιάδης παρέπεμψε στις προτάσεις που αφορούσαν την εσωτερική πτυχή.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε τα όσα έγιναν το κρίσιμο βράδυ στο Κραν Μοντάνα τονίζοντας την θέση του κ. Τσαβούσολγου για παραμονή των εγγυήσεων και στρατευμάτων με ρήτρα αναθεώρησης στα δέκα χρόνια.

Σε σχέση με τις κατηγορίες ότι έφυγε από τον Μοντ Πελεράν επικαλούμενος ενημέρωση του Άντρου Κυπριανού ο κ. Αναστασιάδης εμφανίστηκε ενοχλημένος υποστηρίζοντας ότι αυτά επικαλούνται οι Τουρκοκύπριοι.

«Μην βασίζεστε στα fake news», δήλωσε ο Νίκος Ανατασιάδης απευθυνόμενος στον κ. Μαλά.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο με τις προτάσεις που κατέθεσε στο Κραν Μοντανα και αφορούν την εκ περιτροπής Προεδρία για να διαφανούν διάφοροι οι ισχυρισμοί του κ. Μαλά.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την πρόταση του 4 προς 1 σε σχέση με την αναλογία του πληθυσμού τονίζοντας ότι διασφαλίζεται ο δημογραφικός χαρακτήρας του νησιόυ.

Αναφορικά με την εκ περιτροπής προεδρία ξεκαθάρισε ότι η πρόταση του είναι συνυφασμένη με την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε πως σε ότι αφορά την ισότιμη μεταχείριση, αυτό το διεκδικούν οι Τούρκοι για τις τέσσερις ελευθερίες κάτι που απορρίφθηκε από την στιγμή που δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν είναι ήρθαμε εδώ για να ρίχνεται χειροβομβίδες κρότου λάμψης» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο ίδιος επανέλαβε την θέση ότι για να φέρει ένα σχέδιο θα πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του νέου κράτους και απεξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία.

Τα κυριότερα σημεία του Σταύρου Μαλά στο Κυπριακό:

«Η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στους γείτονες της και γι΄ αυτό πρέπει να φύγει από την Κύπρο» δήλωσε ο κ. Μαλάς

Για το Κραν Μοντανα ο κ. Μαλάς δήλωσε ότι είναι γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία μέσα από το άτυπο έγγραφο να συμφωνήσουμε για λύση χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.

«Θέλω να σας ρωτήσω κ. Αναστασιάδη αν στις προτάσεις που καταθέσατε στον Κραν Μοντάνα δώσατε βέτο στην άλλη πλευρά» ρώτησε ο κ. Μαλάς.

«Εγώ δεν θα δεχόμουν παραμονή κατοχικών στρατευμάτων κύριε Τσουρούλη» δήλωσε σε άλλο σημείο.

Ο κ. Μαλάς στάθηκε στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα η οποία δεν επιρρίπτει ευθύνες στην Τουρκία επιμένοντας στα περί χαμένη ευκαιρίας επί του άτυπου εγγράφου.

Ο ίδιος τον ρώτησε αν στο Μοντ Πελεράν έφυγε επειδή επικαλέστηκε ότι πρέπει να διαβουλευτεί με το ΑΚΕΛ και τον Άντρο Κυπριανού.

Δεν πρόκειται να δεχθώ λύση με παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, εγγυήσεων και χωρίς επιστροφή της Μόρφου ξεκαθάρισε.

Αναφορικά με την εκ περιτροπής προεδρία σημείωσε ότι είναι έτοιμος να τη συζητήσει αν αυτή έχει διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο όπου θα βελτιώνει το Σύνταγμα του 60.

Σε σχέση με την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και την μια θετική ψήφο δήλωσε ότι μπορούμε να το συζητήσουμε δεδομένου της εκλογής του Προέδρου θα γίνεται όπως την εξήγησε.

Ο κ. Μαλάς ισχυρίστηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ανοίξει στο Κραν Μοντάνα την αναλογία του 4 προς 1 με αποτέλεσμα στην έκθεση του ο Γενικός Γραμματέας να μιλάει για 1 προς 1.

Ο Νίκος Αναστασιάδης διέκοψε τον κ. Μαλά λέγοντας ότι συγχέει την ισότιμη μεταχείριση με την αναλογία.

«Είστε λίγο φειδωλός με την αλήθεια», είπε σε εκείνο το σημείο ο κ. Μαλάς.

Ο κ. Μαλάς αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι αυτά που τον χωρίζουν με τον κ. Αναστασιάδη στο Κυπριακό είναι μερικές λεπτομέρειες ενώ επέμεινε ότι στο Κραν Μοντάνα θυσίασε μια ιστορική ευκαιρία.

Πυρά εκτόξευσε προς τον κ. Αναστασιάδη και για την δήλωση του σε σχέση με την ΑΟΖ αλλά και για το ότι ξεχάστηκε η εισβολή.

«Αν ο λαός με τίμηση με την ψήφο τους δεν θα χωρίσω τον λαό σε απορριπτικούς και νενέκους» δήλωσε ο κ. Μαλάς.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο χρονικό σημείο που βρίσκεται το Κυπριακό με τον κίνδυνο η επόμενη προσπάθεια επίλυσης το να είναι η τελευταία.

Τι ειπώθηκε για τα ενεργειακά

Αναφορικά με τα ενεργειακά ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση στον ενεργειακό μας σχεδιασμό απορρίπτοντας τις επικρίσεις ότι έγινε κάτι τέτοιο ακόμη και κατά την διάρκεια των συνομιλιών.

Ο κ. Μαλάς κατηγόρησε τον Νίκος Αναστασιάδη για καθυστέρηση του τρίτο γύρου αδειοδότησης αλλά και για την διάλυση της ΚΡΕΤΥΚ.

«Υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός;», διερωτήθηκε ο κ. Μαλάς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε τα περί καθυστέρησης της τρίτης αδειοδότησης ξεκαθαρίζοντας ότι υπάρχει ενεργειακός σχεδιασμός.

Η διαμάχη μεταξύ των δυο στα ενεργειακά εστιάστηκε και στην κατασκευή τερματικού στην Κύπρου.

Ο κ. Μαλάς επέμεινε στην διάλυση της ΚΡΕΤΥΚ και την αποπομπή του κ. Έλληνα αλλά και στον ελλειπή ενεργειακό σχεδιασμό

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ