Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς στην δεύτερη ενότητα του debate για την οικονομία και την εσωτερική διακυβέρνηση.

Η αντιπαράθεση στην οικονομία:

Η ανεργία δεν έχει μειωθεί υποστήριξε ο κ. Μαλάς ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. «Έχει αυξηθεί η ανεργία στο 11,3%» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορά έγινε εκ μέρους του και για την ανάγκη θεσμοθέτησης κατώτατου μισθού.

Απαντώντας ο Νίκος Αναστασιάδης για την ανεργία δήλωσε ότι από το 16% που παρέλαβε από την κυβέρνηση του κ. Μαλά σήμερα έχει πτωτική τάση.

Την ίδια ώρα αναφορά έγινε και στην ανάπτυξη του 4% που καταγράφει η οικονομία αλλά και στα διάφορα προγράμματα της ΑΝΑΔ και την επιδότηση των νέων πτυχιούχων ανέργων.

Σε σχέση με την μετανάστευση των νεών λόγω της ανεργίας ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε μέσα από στοιχεία ότι άρχισαν να επαναπατρίζονται.

Για τον κατώτατο μισθό ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι εάν η ανεργία φτάσει στο 5% θα επιδιώξει την θεσμοθέτηση του, διότι όπως εξήγησε, αν σήμερα επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα αυξηθεί  η ανεργία.

Με την σειρά του ο κ. Μαλάς υποστήριξε ότι μέσα από αυτή την τοποθέτηση ο κ. Αναστασιάδης δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται αν οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς πείνας των 400 και  500 ευρώ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι μέσα από τον κατώτατο μισθό θα σταματήσει η οικονομία των ταχυτήτων.

Ιδιαίτερη αναφορά από τον κ. Μαλά έγινε και στη ανάγκη επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία.

Λαμβάνοντας τον λόγο και πάλι ο Νίκος Αναστασιάδης και απαντώντας για τους μισθούς των 400 και 500 ευρώ διερωτήθηκε ποιος έφερε την οικονομία σε αυτά τα χάλια για να υπάρχουν αυτοί οι μισθοί.

«Θυμάστε που ήταν οι αρνητικοί αριθμοί ανάπτυξης όταν μας παραδώσατε την εξουσία;» διερωτήθηκε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσίασε πίνακες με οικονομικούς δείκτες της διακυβέρνησης Χριστόφια σε αντιπαραβολή με στοιχεία επί ημερών του θέλοντας να καταδείξει την διαφορά στην οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε.

Ο κ. Μαλάς απαντώντας στην κριτική για την διακυβέρνηση Χριστόφια παρέπεμψε σε δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ο οποίος έπλεκε το εγκώμιο του τότε υπουργού οικονομικών Κίκη Καζαμία.

Για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με δημοσιονομική πειθαρχία για να μην επιστρέψουμε πίσω στο 2012 όπως σημείωσε.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος δεν υποστηρίζει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα.

Με την σειρά του ο κ. Μαλάς ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί ότι το κέρδος για τους επιχειρηματίες είναι αμαρτία, ωστόσο αμαρτία είναι να αμείβονται οι εργαζόμενοι με 500  ευρώ, τόνισε.

Ο ίδιος εκτόξευσε τα πυρά του σε δήλωση του Προέδρου ότι το καζίνο ήταν όραμα δεκαετιών.

Αντιπαράθεση ξέσπασε για την διακυβέρνηση Χριστόφια με τον κ. Μαλά να καλεί τον κ. Αναστασιάδη να πάψει να επικαλείται συνεχώς αυτό το παραμύθι και την ίδια πιπίλα όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι δεν μπορεί να του ασκεί κριτική ένας υπουργός που συμμετείχε στην συγκεκριμένη διακυβέρνηση.

Για το ΓΕΣΥ

Ο κ. Μαλάς αναφορικά με το Γενικό Σύστημα Υγείας στάθηκε στην συνεργασία του υπουργού υγείας με την αντιπολίτευση για ψηφιστεί το νομοσχέδιο υλοποίησης του τονίζοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν έβγαλε από μυαλό του το πολυασφαλιστικό.

Οι δυο υποψήφιοι λογομάχησαν ακολούθως για το ΓεΣΥ όταν ο Νίκος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι επί των ημερών υπουργίας του κ. Μαλά ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας για 11 μήνες έμεινε ακέφαλος.

Για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια

Αναφορικά με τα ΜΕΔ ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι πρώτιστος στόχος είναι να μειωθούν μέσα από την ανάπτυξη χωρίς να αποκλείει την ιδέα της δημιουργία Φορέα Διαχείρισης των δανείων.

Σε σχέση με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο ίδιος ξεκαθάρισε πως τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη προσθέτοντάς ότι σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα υπάρχουν οι τρόποι για να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα.

Οι δυο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους και σε παλαιότερες δηλώσεις περί της ανάγκης κρατική στήριξης των τραπεζών.

Ο κ. Μαλάς αρνήθηκε ότι ήταν οπαδός της επιστροφής στην λίρα τονίζοντας παράλληλα ότι σήμερα τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια αποτελούν την μεγαλύτερη ωρολογιακή βόμβα.

Αντιπαράθεση ξέσπασε και για τα όσα ειπώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν για τον Συνεργατισμό και την ανάγκη στήριξης του από το Κράτος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ