Η Προεδρική αναμέτρηση των δυο μονομάχων, Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά, φαίνεται ότι θα κριθεί επί δυο συγκεκριμένων στοιχείων, όπου αυτή την ώρα παραμένουν ως αινίγματα και αναμένεται ασφαλώς να απαντηθούν στην καταμέτρηση της κάλπης.

Σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή Νάσιο Ορεινό, το πρώτο σημαντικό στοιχείο που θα κρίνει το αποτέλεσμα, θα είναι η συμπεριφορά των ψηφοφόρων των κομμάτων που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο και δεν προχώρησαν σε υποστήριξη ούτε προς τον Νίκο Αναστασιάδη ούτε προς τον Σταύρο Μαλά.

Υπενθυμίζουμε ότι τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου τα οποία συντάχθηκαν με την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου, αποφάσισαν στα συλλογικά τους όργανα να καταψηφίσουν τους δυο υποψηφίους που βρίσκονται στον δεύτερο γύρο.

Εξαίρεση των κομμάτων αυτών είναι οι Οικολόγοι –  Συνεργασία Πολιτών, όπου στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κινήματος λήφθηκε απόφαση για κατά βούληση ψήφο και όχι για καταψήφιση (λευκό ή άκυρο).

Κατά βούληση αποφάσισε και η Συμμαχία Πολιτών, ενώ το ΕΛΑΜ επέλεξε τη φρασεολογία «κατά την κρίση των πολιτών».

Ως εκ τούτου, πέραν του ΔΗΣΥ το οποίο στηρίζει τον Νίκο Αναστασιάδη και του ΑΚΕΛ, όπου αντίστοιχα υποστηρίζει τον Σταύρο Μαλά, μεγάλο αίνιγμα αποτελεί η συμπεριφορά των ψηφοφόρων των υπόλοιπων κομμάτων που θα επιλέξουν να πάνε στις κάλπες.

Το δεύτερο στοιχείο το οποίο παίζει καταλυτικό ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος, προσθέτει ο κ. Ορεινός, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν οι ψηφοφόροι οι οποίοι την πρώτη Κυριακή έμειναν στην αποχή, αλλά κι αυτοί που απείχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την περασμένη Κυριακή (28/1) το ποσοστό της αποχής ανήλθε στο 28.12%, δηλαδή σε 154.927 πολίτες.

Το 2016, στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, το αντίστοιχο ποσοστό αποχής ανερχόταν στο 33.26%, το οποίο σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 180.644 ψηφοφόρους.

Αυτός που θα καταφέρει να αλιεύσει περισσότερους ψήφους από τις δυο αυτές πηγές, θα είναι κι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τάσος Χριστοδούλου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ