Βιογραφικό Σταύρου Μαλά

Τα παιδικά μου χρόνια

Γεννήθηκα το 1967 στο χωριό Άγιος Σέργιος της επαρχίας Αμμοχώστου. Έζησα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια μέσα στα ταραγμένα χρόνια της κυπριακής ιστορίας πριν την τραγωδία του 1974. Από μικρό παιδί με σημάδεψαν οι μνήμες των εγκληματικών ενεργειών της ΕΟΚΑ Β’ ενάντια στην οικογένεια μου, λόγω της στενής συγγένειας μας με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Το 1974, μετά την εισβολή, η οικογένεια μου, μαζί με χιλιάδες άλλες οικογένειες της Κύπρου γίναμε πρόσφυγες. Αρχικά βρεθήκαμε στον Κάμπο της Τσακίστρας και στην συνέχεια στην Πάφο όπου πέρασα τα μαθητικά μου χρόνια.

Οι σπουδές και τα φοιτητικά μου χρόνια

Αμέσως μετά τη στρατιωτική μου θητεία, το 1987, φοίτησα στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College of London). Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου χρειάστηκε να εργαστώ ως σερβιτόρος σε εστιατόρια για να μπορέσω να σπουδάσω. Έτυχα όμως και της στήριξης του Πανεπιστημίου μου με δύο υποτροφίες και κατάφερα να αποκτήσω πτυχίο και διδακτορικό στη Γενετική.

Στο Λονδίνο έζησα συνολικά δεκατέσσερα χρόνια και μετά τις σπουδές μου εργάστηκα ως ερευνητής στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του Imperial College of London. Παράλληλα, συμμετείχα στη δράση της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου.

Η οικογένειά μου και η επιστροφή στην Κύπρο

Tο 1994 παντρεύτηκα τη σύζυγο μου Ζαχαρούλα η οποία εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση ως ιστορικός-φιλολόγος. Μαζί της απέκτησα τέσσερα παιδιά, το Διονύση που είναι σήμερα φοιτητής στο Μάντσεστερ, το Γιώργο που μόλις έχει πάει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη και τα δίδυμα Φοίβη και Χάρη που είναι μαθητές της τρίτης λυκείου.

Το 2001 επέστρεψα στην Κύπρο και ίδρυσα ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Παράλληλα με την ερευνητική μου δραστηριότητα, από το 2002 και μετά, διετέλεσα εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου σε μια σειρά από επιτροπές κατάρτισης πολιτικής στον τομέα των βιοϊατρικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνεργάστηκα και με την πρώην Επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανδρούλα Βασιλείου ως Ειδικός Σύμβουλος της σε θέματα υγείας.

Το 2006 βραβεύτηκα από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας για την καλύτερη επίδοση σε εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων έρευνας από το πρόγραμμα «Συνεργασία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το 2008 εκλέγηκα πρώτος Πρόεδρος των εκπροσώπων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή κοινοπραξία Innovative Medicines Initiative.

Αυτά τα χρόνια διετέλεσα σύμβουλος χρηματοδοτικών οργανισμών σε θέματα αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων και δημοσίευσα ερευνητικές μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Μέχρι το καλοκαίρι του 2011 ήμουν ακαδημαϊκός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από υποψηφίους διδάκτορες.

Η θητεία μου ως Υπουργός Υγείας

Τον Αύγουστο του 2011 διορίστηκα Υπουργός Υγείας σε μια κρίσιμη για τη δημόσια υγεία περίοδο. Εκείνη την περίοδο εργάστηκα με αποφασιστικότητα για να πάρουν σάρκα και οστά μια σειρά από αναγκαίες αλλαγές στην υγεία.

Πρώτα από όλα διαμορφώσαμε την πρόταση εφαρμογής και ανάπτυξης του Γενικού Συστήματος Υγείας-ΓΕΣΥ, που βρισκόταν σε εκκρεμότητα από το 2010 με ορίζοντα εφαρμογής μέχρι το 2016. Πολλά στοιχεία εκείνης της πρότασης αποτελούν μέρος του επικαιροποιημένου Νόμου για το ΓΕΣΥ που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Επιπρόσθετα, μια σειρά από βήματα έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας για τα οποία είμαι περήφανος.

Δημιουργήθηκε η Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και προωθήθηκε η συνεργασία με δύο ιδιωτικές Ιατρικές Σχολές. Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις για επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και έναρξη λειτουργίας της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Εγκαταστήσαμε οκτώ ψηφιακούς μαστογράφους στα Γενικά Νοσοκομεία και σε Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για τη καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού.

Αρχίσαμε και ολοκληρώσαμε την προσφοροδότηση της επέκτασης της Μονάδας Αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας που θα καλύπτει τις ανάγκες της επαρχίας για τα επόμενα είκοσι σχεδόν χρόνια.

Μειώσαμε τις τιμές στα φάρμακα με νέο επικαιροποιημένο τιμοκατάλογο που άρχισε να ισχύει από το Γενάρη του 2013.

Συνήψαμε συμφωνίες με εξειδικευμένους γιατρούς και ιατρικά κέντρα του εξωτερικού με κλινικές αναφοράς την Κύπρο εξυπηρετώντας έτσι και τους Κύπριους ασθενείς και ταυτόχρονα εξοικονομώντας πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέδρευα σε δύο Συμβούλια, αυτό για την Υγεία και το Συμβούλιο ανταγωνιστικότητας για την Ερεύνα και Καινοτομία.

Στο δεύτερο καταφέραμε να συμφωνηθεί το Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 με προϋπολογισμό 80 δις, κόντρα στις προβλέψεις των μεγάλων χωρών ότι η Κύπρος δεν θα κατάφερνε μια τέτοια συμφωνία.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχολίασε ότι εκείνη η συμφωνία υπήρξε ορόσημο για την συμβολή της Κύπρου. Μέρος εκείνης της συμφωνίας είναι και ένα ειδικό πρόγραμμα στρατηγικών ερευνητικών υποδομών (γνωστό ως Teaming) στο οποίο η Κύπρος πρώτευσε σε επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες νέο-ενταχθείσες χώρες.

Τον Οκτώβριο του 2012 υπέβαλα την παραίτηση μου αφού πήρα την απόφαση να κατέλθω υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές.

Η πρόταση μου εξέφραζε δύο βασικές θέσεις: συνέπεια στο Κυπριακό και προοδευτικές απαντήσεις στην οικονομική κρίση. Παρά το βαρύ πολιτικό κλίμα της εποχής και κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, η υποψηφιότητα μου συγκέντρωσε, στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2013, το 43%.

Τα επαγγελματικά μου βήματα μετά το τέλος της θητείας μου

Από το 2013 και μετά συνέχισα να εργάζομαι στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, δεδομένου άλλωστε ότι δεν ήμουν και δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Όλα αυτά τα χρόνια συνέχισα να είμαι παρών στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα του τόπου, με δημόσιες παρεμβάσεις, συνεντεύξεις και συμμετοχή σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο. Μπορεί βέβαια να μην ήμουν καθημερινά στις τηλεοπτικές οθόνες, ήμουν και είμαι όμως εκεί που πρέπει να είναι η πολιτική και οι πολιτικοί. Στην πραγματικότητα της ζωής των πολιτών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ