Thursday, March 28, 2024
HomeΕπικαιρότηταΠρωτοπαπάς: Τα τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Πρωτοπαπάς: Τα τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Τις θέσεις του στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία, προβάλλοντας τέσσερα μέτρα που θα ακολουθήσει για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, παραθέτει σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Παράλληλα, αναφέρει ποιες θα είναι οι κινήσεις του στο Κυπριακό, στο Μεταναστευτικό και τη διαφθορά, ενώ σημειώνει πως είναι υπέρ της κατάθεσης κοινής υποψηφιότητας από τους ανεξάρτητους υποψήφιους που δεν στηρίζονται από κόμματα. Δίνει επίσης τη θέση του για τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων με κανέναν.

Ερωτηθείς ποια είναι τα τρία φλέγοντα ζητήματα που σκοπεύει να χειριστεί τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογή του, ο κ. Πρωτοπαπάς είπε πως κύριος στόχος της πολιτικής του είναι ο Κύπριος πολίτης, η βελτίωση της καθημερινότητάς του και η ευημερία του.  «Συνεπώς τα πρώτα τέσσερα ζητήματα που θα καταπιαστούμε αμέσως μετά την εκλογή μας είναι η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, η διαφθορά και το μεταναστευτικό. Τοποθέτησα τέσσερα θέματα γιατί τα δύο πρώτα είναι αλληλένδετα αλλά χρήζουν ειδικής μεταχείρισης για την επίλυσή τους», είπε.

Σε ερώτηση ποιες οι πρώτες κινήσεις και πρωτοβουλίες που θα αναλάβει σε σχέση με το Κυπριακό δεδομένων των δυσκολιών που υπάρχουν λόγω της πρωτοφανούς τουρκικής αδιαλλαξίας και του παρατεταμένου αδιεξόδου, ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε πως θα καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη και στη διεθνή κοινότητα μια σειρά πρωτοβουλιών όπως η επιστροφή των κατοίκων της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και η ενιαία ανάπτυξη της περιοχής ως μια έξυπνη και σύγχρονη πόλη σε συνεργασία με τους Τουρκοκυπρίους.

«Θα πρέπει να γίνουν άμεσα συντονισμένες προσπάθειες για την ανύψωση της διεθνούς αξιοπιστίας της Κύπρου με τη σύναψη πολυδιάστατων συμφωνιών συνεργασίας με χώρες της περιοχής που θα προσδώσουν περισσότερο κύρος και αναγνωρισιμότητα στη νέα Κυβέρνηση της Κύπρου, αλλά παράλληλη προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο Κοινοτήτων, σε τομείς συνεργασίας όπως η νεανική επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, δικοινοτικές κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις και τα δικοινοτικά κέντρα αριστείας και υγείας», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Ερωτηθείς ποιο το σχέδιό του για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, για προστασία της οικονομίας και των πολιτών, ο κ. Πρωτοπαπάς έκανε λόγο για τέσσερα μέτρα που θα ακολουθήσει. Σημείωσε αρχικά πως ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν εναγωνίως νέες πηγές ενέργειας, η Κύπρος «κάθεται» ουσιαστικά σε κοιτάσματα φυσικού αερίου, έχει τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη και οι πολίτες της ακριβοπληρώνουν ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το πετρέλαιο ή παράγεται από τον ήλιο και η τιμή της είναι συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου.

«Πρώτο και άμεσο μέτρο είναι η αποσύνδεση της τιμής της Κιλοβατώρας που προέρχεται από τα φωτοβολταϊκά πάρκα από την τιμή του πετρελαίου, ούτως ώστε να υπάρξει άμεση μείωση της τιμής του ρεύματος για τον κύπριο πολίτη», είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως το δεύτερο μέτρο θα πρέπει να είναι η άμεση εκμετάλλευση των κοιτασμάτων ΑΦΡΟΔΙΤΗ και ΚΡΟΝΟΣ του φυσικού αερίου της Κύπρου με πόντιση υποθαλάσσιου αγωγού από το ΑΦΡΟΔΙΤΗ στην Αίγυπτο για υγροποίηση και μεταφορά του στην Κύπρο και στην Ευρώπη, καθώς και πόντιση ενός άλλου υποθαλάσσιου αγωγού από το ΚΡΟΝΟΣ απευθείας στην Κύπρο.

Τρίτο μέτρο, είπε ο κ. Πρωτοπαπάς, θα πρέπει να είναι η άμεση πόντιση, με κρατική συμμετοχή στο έργο, ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, μεταξύ Κύπρου Ισραήλ και Αιγύπτου για τη διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού δικτύου της Κύπρου και άμεση ανάπτυξη ΑΠΕ από την Αρχή Ηλεκτρισμού και ιδιώτες.

Ως τέταρτο μέτρο θα πρέπει, είπε ο κ. Πρωτοπαπάς, να είναι η ανάπτυξη τεχνολογίας πράσινου υδρογόνου και πράσινου βιοαερίου για τη σταδιακή απεξάρτηση των συγκοινωνιών της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα γιατί από το 2024 θα υπάρχει ειδική ποινή για την εκπομπή θερμοκηπιακών αερίων και από τις μεταφορές, καθώς επίσης και προώθηση με στοχευμένες επιχορηγήσεις της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

«Οι οικονομικοί πόροι για τις πιο πάνω επενδύσεις θα προέλθουν από τη χρήση των εσόδων από ποινές για θερμοκηπιακά αέρια οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για έργα που θα επιφέρουν μείωση των θερμοκηπιακών αερίων και κατ’ επέκταση και των ποινών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος», πρόσθεσε.

Ο κ. Πρωτοπαπάς ερωτήθηκε από το ΚΥΠΕ για τις προθέσεις του για τα θέματα της διαφθοράς τα οποία προβληματίζουν έντονα την κυπριακή κοινωνία, σημειώνοντας ότι η διαφθορά είναι από τα πρώτα θέματα που θα αντιμετωπίσει από τις πρώτες μέρες της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Κυβέρνησης.

«Η διαφθορά θα καταπολεμηθεί με ένα εκσυγχρονισμό τους δικαστικού συστήματος ώστε να απονέμεται σύντομα και αδέκαστα η δικαιοσύνη, με τη διαφάνεια που θα επέλθει από τη ψηφιακή μετάβαση, με την άμεση και αυστηρή εφαρμογή του Νόμου του Τάσσου Παπαδόπουλου που έχει ποινικοποιήσει το ρουσφέτι, με την αλλαγή προσώπων στις καίριες θέσεις και με την άμεση προσαγωγή σε δίκη των υπευθύνων που φέρονται ως ένοχοι κατά τα συμπεράσματα των ερευνών που διεξήχθησαν για τα διάφορα οικονομικά σκάνδαλα», είπε.

Ερωτηθείς αν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο κ. Πρωτοπαπάς απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας πως και αυτό το θέμα είναι ένα από τα άμεσα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σχέδιο περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση σαφούς διαδικασίας χορήγησης Πολιτικού Ασύλου, καθορισμό των εμπολέμων χωρών που δύναται κάποιος υπήκοος τους να λάβει πολιτικό άσυλο, ο κατάλογος των οποίων θα μεταβάλλεται ανάλογα με την εξέλιξη των πολεμικών συρράξεων και την ηλεκτρονική ταυτοποίηση των παρανόμων μεταναστών με τη λήψη βιομετρικών στοιχείων, γιατί πολλοί επιστρέφουν στην Κύπρο με διαφορετικά ταξιδιωτικά έγγραφα».

Επίσης, περιλαμβάνει, «την καταπολέμηση των διαφόρων κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης μεταναστών εντός Κύπρου, με τον αυστηρό έλεγχο των Κολλεγίων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, την αυστηρή επιτήρηση της Γραμμής Αντιπαράταξης και των θαλασσών που περιβάλλουν την Κύπρο με την επιστράτευση σύγχρονης τεχνολογίας με drones, στρατοσφαιρικά μπαλόνια, πύργους με αισθητήρες εικόνας, υπέρυθρης ακτινοβολίας, ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ήχου, εικόνας κλπ, μέσω των οποίων θα γίνεται έγκαιρη προειδοποίηση για την έλευση μεταναστών από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να έρχονται από τα τουρκικά φυλάκια κατοχής, ή από απόσταση 20 και πλέον χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου».

Επίσης, πρόσθεσε, θα πρέπει να επέλθει και συνεννόηση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατανομή των πολιτικών προσφύγων σε αυτές. «Η Κύπρος είναι πολύ μικρή και λόγω της γεωγραφικής της θέσης βρίσκεται εκτεθειμένη σε μεταναστευτικά ρεύματα. Είναι αδήριτη ανάγκη  η όλη διαδικασία να τύχει ενός νοικοκυρέματος  με γνώμονα πάντα το καλώς νοούμενο συμφέρον των Κυπρίων πολιτών», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την σκέψη για «ένωση» των δυνάμεων των ανεξάρτητων υποψηφίων και υποβολή μιας υποψηφιότητας που να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες για να περάσει στον β΄ Γύρο των Εκλογών, ο κ. Πρωτοπαπάς είπε πως βεβαίως και συμφωνεί και για αυτό άλλωστε συμμετέχει στις διεργασίες για το καθορισμό μιας κοινής υποψηφιότητας που να τους ενώνουν βασικά ζητήματα.

Σε ερώτηση σε σχέση με το πρόσωπο του ανεξάρτητου υποψηφίου που πιστεύει πως συγκεντρώνονται οι μεγαλύτερες πιθανότητες για το χρίσμα απάντησε ότι ο καθορισμός του κοινού υποψηφίου θα πραγματοποιηθεί από ένα οδικό χάρτη που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για συζήτηση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων.

Σε ερώτηση, αν δεν περάσει στον Β΄ γύρο των εκλογών ποιον από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους θα στήριζε, ο κ. Πρωτοπαπάς έδωσε τη δική του ανάλυση για τον καθένα ξεχωριστά.

Είπε πως «από τις έρευνες που έγιναν για τα σκάνδαλα του Συνεργατισμού και των Χρυσών Διαβατηρίων, είναι φανερό ότι αυτός που ενέχεται περισσότερο από τους τρεις βασικούς υποψήφιους είναι ο κ. Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος ψήφιζε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη χορήγηση ιθαγένειας εν γνώσει του ότι οι δικαιούχοι ήταν προβληματικοί».

Επίσης, πρόσθεσε, «ήταν ο ίδιος που ψήφισε στο Υπουργικό Συμβούλιο όλες τις αποφάσεις για το Συνεργατισμό, μέσω των οποίων οι Κύπριοι φορολογούμενοι απώλεσαν 6.1 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τις πρόσφατες έρευνες των ποινικών ανακριτών είναι πασιφανές ότι υπάρχουν ευθύνες για όλους όσους εμπλέκονταν στις διαδικασίες τόσο του Συνεργατισμού όσο και των πολιτογραφήσεων και ο κ. Χριστοδουλίδης δεν είναι άμοιρος τέτοιων ευθυνών».

Για τον Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως είναι υπέρμαχος του νεοφιλελευθερισμού που είναι η κύρια αιτία της σημερινής λεγόμενης Ευρωπαϊκής κρίσης γιατί άφησε ανοχύρωτους τους πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών έναντι των μονοπωλίων και της αισχροκέρδειας που προέκυψαν από τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Ο κ. Νεοφύτου είναι υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης της CYTA, της ΑΗΚ και των δημοσίων Νοσοκομείων, ήταν υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και των αεροδρομίων μας και αυτή η πολιτική δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί η όποια ιδιωτικοποίηση αποτελεί αποστέρηση συσσωρευμένου δημόσιου πλούτου και υποδομών που δημιουργήθηκαν από χρήματα, μόχθους και θυσίες του Κυπρίου πολίτη και υπαγωγή τους στην κατοχή και άμεσο ή έμμεσο έλεγχο άλλης χώρας ή ιδιώτη που επιδιώκει την κερδοσκοπία και όχι το δημόσιο συμφέρον. Αν μια Κυβέρνηση δεν μπορεί να νοικοκυρέψει ένα αεροδρόμιο ή ένα νοσοκομείο ή μια CYTA ή μια AHK, τότε πως θα μπορεί να νοικοκυρέψει ένα ολόκληρο κράτος», διερωτήθηκε.

Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο κ. Πρωτοπαπάς ανέφερε πως για χρόνια ασχολείτο σε υπηρεσιακό επίπεδο με το Κυπριακό, αλλά αδυνατεί να εκφέρει ένα πολιτικό λόγο και να πείσει ότι ο ίδιος και η ομάδα του έχει την αποφασιστικότητα να δράσει δυναμικά και να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση μέσω της οποίας ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας φτωχοποιείται και ούτε έχει το σθένος, την ελευθερία και τον τρόπο να καταπολεμήσει τη διαφθορά που τόσο εκθέτει την Κύπρο και το λαό της στο εξωτερικό.  «Επίσης αν ο ίδιος είχε ειλικρινείς απόψεις για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά τότε θα έπρεπε να παραιτείτο από την επόμενη του ναυαγίου», είπε.

«Συμπερασματικά αν υπήρχε κάποια ταύτιση απόψεων με τους τρεις βασικούς υποψηφίους δεν θα κατερχόμουν υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές, γιατί η δική μου υποψηφιότητα δεν έχει οποιαδήποτε κίνητρα φιλοδοξίας αλλά προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Είναι για αυτό το λόγο που δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ταύτιση απόψεων με οποιοδήποτε από τους τρεις βασικούς υποψηφίους», είπε.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα