Saturday, July 20, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗ αναφορά Χριστοδουλίδη σε Κραν Μοντανά- «Κανείς δεν έφυγε από το τραπέζι»

Η αναφορά Χριστοδουλίδη σε Κραν Μοντανά- «Κανείς δεν έφυγε από το τραπέζι»

Την πεποίθηση ότι μια Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, Εθνικής Ενότητας – της οποίας θα ηγηθεί εφόσον εκλεγεί ΠτΔ – μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τον Κυπριακό λαό εκφράζει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κος Χριστοδουλίδης αναφέρεται στους στόχους που έχει θέσει, οι οποίοι, όπως επισημαίνει, επικεντρώνονται στο να δώσει στους πολίτες όραμα, ελπίδα και προοπτική για το μέλλον. Σημειώνει ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν πρέπει να επικεντρωθεί σε θέματα μικροπολιτικής, αλλά στην παράθεση των θέσεων των υποψηφίων. Μιλάει επίσης για την διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά το 2017, για την στάση των Κυβερνήσεων της Ελλάδας στο Κυπριακό, αλλά και την πρώτη θέση που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Η επαφή με τους πολίτες

-Κύριε Χριστοδουλίδη, απομένουν οι τελευταίες 100 ημέρες της προεκλογικής περιόδου, η τελική ευθεία. Τί είναι αυτό που αποκομίζετε από την επαφή σας με τον κόσμο; Τι είναι αυτό που επιζητούν από το νέο Πρόεδρο οι Κύπριοι πολίτες;

Η επαφή με τους πολίτες και την κοινωνία ήταν μια συνειδητή απόφαση που με έκανε σοφότερο. Σε όποιο μέρος της ελεύθερης Κύπρου και αν βρέθηκα, τα προβλήματα είναι τα ίδια. Υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες που προκύπτουν από θέματα της καθημερινότητας. Αυτές εστιάζονται στα θέματα της ακρίβειας, στην κατάσταση με το μεταναστευτικό, στο μέλλον της νέας γενιάς και της μεσαίας τάξης που διαχρονικά αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής Οικονομίας και Κοινωνίας, καθώς και το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του.

Η ακρίβεια και το κόστος ζωής

-Αναφερθήκατε στην ακρίβεια και όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, αυτό το ζήτημα αποτελεί και το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα των πολιτών: Η ακρίβεια, το κόστος ζωής και η οικονομική τους κατάσταση. Πώς θα αντιμετωπίσετε εσείς τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών και ιδίως τις δυσκολίες να ανταποκριθούν στα απλά και καθημερινά; λογαριασμούς, έξοδα, υποχρεώσεις και δεκάδες άλλες δυσκολίες;

Η σημερινή κοινωνία θα λειτουργήσει στη βάση συγκεκριμένων θέσεων και όχι μέσα από τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές, γιατί σαφώς διαφέρει από την μορφή που είχε πριν 20 ή 30 χρόνια. Γνωρίζει, ενημερώνεται, κρίνει και θα λάβει αποφάσεις βάσει συγκεκριμένων θέσεων. Για την ακρίβεια έχουμε συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες κατευθύνονται προς δύο πορείες: Η πρώτη αφορά την άμεση επιδοματική πολιτική σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όσοι βρίσκονται εκτός φορολογικών κατηγοριών, δηλαδή έχουν εισόδημα λιγότερο από 19.500 ευρώ, αλλά και στην 1η φορολογική κατηγορία που αφορά όσους λαμβάνουν από 19.500 ευρώ και άνω. Μέσα όμως στα θέματα που προκύπτουν είναι και το θέμα του ηλεκτρισμού, το οποίο είναι πανευρωπαϊκό. Εκεί θα πρέπει τα σχετικά προγράμματα να ενισχυθούν, αλλά και οι διαδικασίες έγκρισης όσων αιτούνται στα συγκεκριμένα σχέδια να απλοποιηθούν, έτσι ώστε αν είναι εφικτό σε μια εβδομάδα να έχουμε απαντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει όμως και αυτό είναι το δεύτερο σκέλος – να επενδύσουμε και σε συγκεκριμένους τομείς: Πχ. Πράσινη Μετάβαση. Είτε το θέμα αφορά τα φωτοβολταϊκά συστήματα, είτε την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών, είτε τη θερμομόνωση κτιρίων, την αλλαγή συμβατικών οχημάτων, πρόκειται για μια επένδυση. Κι αυτό γιατί μακροπρόθεσμα θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους, αλλά την ίδια στιγμή θα ενισχύσει και την οικονομική δραστηριότητα μέσα στο Κράτος.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης της οικονομικής βάσης της Κυπριακής Οικονομίας μέσω των επενδύσεων σε νέους υποσχόμενους τομείς. Οι υπηρεσίες είναι πέραν του 25% του ΑΕΠ μας. Θα πρέπει όμως να εργαστούμε και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από συνεχείς μεταρρυθμίσεις, είτε στην Ψηφιακή Οικονομία, είτε στη Δικαστική εξουσία, είτε μέσω της σύνδεσης της Παιδείας με την Οικονομία και το όνομα της χώρας μας στο εξωτερικό. Πρέπει να ενισχύσουμε την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό ως ένας ελκυστικός προορισμός για ποιοτικές επενδύσεις.

Η πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις

– Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τώρα σας φέρνουν στην πρώτη θέση με μια διαφορά ασφαλείας από τον δεύτερο. Ποιοι είναι οι λόγοι των ποσοστών που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις και πως θα καταφέρετε να “κλειδώσετε” μια θέση στο δεύτερο γύρο και ακολούθως τη νίκη;

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν ψηλά. Για μένα, η ευρεία στήριξη από όλους τους κομματικούς χώρους, από μια σημαντική μερίδα συμπατριωτών μας, που επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην τελευταία εκλογική διαδικασία, περί του 34%, αλλά και από νέους ψηφοφόρους, είναι ακόμη πιο σημαντική. Την ίδια στιγμή, όμως, θα ήθελα να αναφέρω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι τις δημοσκοπήσεις τις μελετούμε και την ίδια μέρα τις πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων. Οι δημοσκοπήσεις δεν εκλέγουν Πρόεδρο. Αποτυπώνουν μια τάση, φυσικά και λαμβάνουμε υπόψιν όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται σε μια δημοσκόπηση, αλλά από εκεί και πέρα συνεχίζουμε τη δουλειά μας ακριβώς όπως ξεκινήσαμε.

Η στήριξη των κομμάτων

-Πώς σχολιάζετε την ευρύτατη στήριξη από τα κόμματα της Κύπρου; Δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα η στήριξη κομμάτων από διαφορετικούς χώρους; Και πώς απαντάτε σε όσους μετά βεβαιότητας ισχυρίζονται ότι υπήρξε συνδιαλλαγή προκειμένου να έχετε τη στήριξη των κομμάτων που έχετε εξασφαλίσει;

Η δική μου υποψηφιότητα είναι ανεξάρτητη και εκδηλώθηκε χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε στήριξη από κομματικό χώρο. Μετά την επαφή μου με την κυπριακή κοινωνία, θεώρησα σωστό να μιλήσω και με κόμματα που δεν είχαν λάβει αποφάσεις για τις προεδρικές εκλογές, ΜΚΟ, επαγγελματικούς συνδέσμους για να έχω συνολική εικόνα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συνδιαλλαγή. Τα κόμματα μου έδωσαν τις δικές τους απόψεις και θέσεις στη βάση του δικού μου ιδεολογικού-πολιτικού πλαισίου, βάσει του οποίου ξεκίνησε ο διάλογος. Κάποιες προτάσεις τους υπήρχαν στο πρόγραμμά μου, κάποιες άλλες τις κρίναμε θετικές και υλοποιήσιμες και τις υιοθετήσαμε και κάποιες άλλες τις έχουμε αποκλείσει. Μια Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μπορεί σαφώς και πιο πετυχημένα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του Κυπριακού λαού. Οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας δεν επηρεάζουν διαφορετικά κάποιον που προέρχεται από τη Δεξιά από κάποιον που προέρχεται από το Κέντρο ή την Αριστερά.

Ο ρόλος της Ελλάδας

-Πρόσφατα επισκεφθήκατε την Ελλάδα. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τις επαφές που είχατε στην Αθήνα;

Είχα μια εξαιρετική συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπου συζητήσαμε αρκετά θέματα που άπτονται ειδικότερα των σχέσεων Αθηνών – Λευκωσίας, αλλά και τις μεγάλες κοινές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε σχέση με τη γειτονική Τουρκία, το πλαίσιο στο οποίο έχει αναπτυχθεί η συνεργασία μας τα τελευταία χρόνια μέσα από τις τριμερείς και περιφερειακές συνεργασίες, αλλά και εντός της ΕΕ. Από εκεί και πέρα συναντήθηκα με τους αρχηγούς των κομμάτων, έτσι ώστε να διαβεβαιώσω ότι στην περίπτωση εκλογής μου οι σχέσεις μας, όχι μόνο θα διατηρηθούν στο άριστο επίπεδο που βρίσκονται σήμερα, αλλά θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Είχα επίσης στοχευμένες συναντήσεις, όπως για παράδειγμα με τον φίλο υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, με τον οποίο όπως αντιλαμβάνεσθε υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση λόγω της συνεργασίας μας, με τον υπ. Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο, όπου ήθελα να δω στην πράξη κατά πόσο μπορούμε να αναβιώσουμε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, όχι επικοινωνιακά αλλά επιχειρησιακά και με τον υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκη για να ενημερωθώ από πρώτο χέρι για τον τρόπο χειρισμού του μεταναστευτικού από την Ελληνική Κυβέρνηση. Μου μετέφερε πολύ σημαντικές πληροφορίες τις οποίες αξιοποιούμε και εμείς στο πλαίσιο της παρουσίασης των θέσεών μας στο μεταναστευτικό, αλλά και ευρύτερα ως προς το πώς σκοπεύουμε να αγγίξουμε το συγκεκριμένο θέμα.

-Ποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας απέναντι στα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο; Και δη στο Κυπριακό; Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επηρεάζουν το Κυπριακό; Μια καλή ή κακή εξέλιξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έχει επιπτώσεις στην Κύπρο;

Οπωσδήποτε. Δεν μπορούμε ποτέ να μιλήσουμε για πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με άλυτο το Κυπριακό. Μια κακή σχέση Αθηνών – Άγκυρας είναι κάτι που επηρεάζει και την Κύπρο. Η Τουρκία προσεγγίζει την Ελλάδα και την Κύπρο ως ενιαίο χώρο. Δεν προσεγγίζει διαφορετικά τις δύο χώρες, παρόλο που μιλάμε για δύο ανεξάρτητα κράτη. Άρα, είναι ορθή η συνεχής διαβούλευση μεταξύ Αθηνών – Λευκωσίας και η κοινή προσέγγιση των θεμάτων. Διαχρονικά, οι Ελληνικές κυβερνήσεις αποδεικνύουν στην πράξη ότι δεν εμπλέκονται στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Καμία Ελληνική Κυβέρνηση, την περίοδο που ήμουν εγώ συνεργάτης του ΠτΔ, δεν επιχείρησε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο να επηρεάσει τις θέσεις της Λευκωσίας σε ό,τι αφορά τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Η Ελλάδα έχει μια ξεκάθαρη θέση όσον αφορά στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των εγγυήσεων, μια θέση η οποία ταυτίζεται απόλυτα με την επίσημη θέση της Ε/κ πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών και η οποία συνοψίζεται στην κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αλλά και της παρουσίας στην Κύπρο μέσα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού των όποιων κατοχικών στρατευμάτων. Υπάρχει και μια άλλη διάσταση, αυτή της ιδιότητας των δύο κρατών ως μέλη της ΕΕ. Εκεί, δόθηκαν και δίνονται πολλές μάχες που αφορούν την ανάγκη ουσιαστικής αντίδρασης από πλευράς Βρυξελλών στα της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα στις προσπάθειές της για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών.

Ο ρόλος της Κύπρου στην ΕΕ

-Σας έχουμε ακούσει να επαναλαμβάνετε πολύ συχνά την σημασία και το ρόλο της ΕΕ στα ζητήματα που σχετίζονται με την Κύπρο. Γιατί είναι τόσο σημαντική η τοποθέτηση της ΚΔ κάτω από αυτή την ομπρέλα;

Πέραν του γεγονότος ότι πιστεύω ακράδαντα ότι η ένταξή μας στην ΕΕ είναι η σημαντικότερη επιτυχία της ΚΔ από την ίδρυσή της, ειδικότερα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μια επιτυχία που οφείλεται και στον άριστο συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας, αλλά και στο ρόλο της Βουλής των Ελλήνων, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι στο Κυπριακό, δεν καθορίζουμε εμείς τις διεθνείς εξελίξεις. Ως μικρή χώρα επηρεαζόμαστε από το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον. Η οποιαδήποτε πρωτοβουλία αφορά την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το διεθνές πλαίσιο. Και ποιο είναι αυτό σήμερα: Σήμερα έχουμε μια παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία η ΕΕ, παρόλο που έχει κόστος από την αντίδρασή της, ορθώς υιοθέτησε μια αυστηρή στάση έναντι της ρωσικής ομοσπονδίας. Άρα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η ΚΔ είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και αυτό που βιώνουμε στην Κύπρο από το 1974 και μετά δεν είναι διαφορετικό από αυτό που η Ρωσία κάνει στην Ουκρανία, θα πρέπει να ζητήσουμε από την ΕΕ να έχει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κυπριακό. Για αυτό και υποστηρίζω την ανάγκη όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μέσω του διορισμού μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας από τον ευρωπαϊκό χώρο, αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής στην ΕΕ, έτσι ώστε να διευρυνθούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Υπάρχει και μια άλλη διάσταση: Αυτή των συγκεκριμένων απαιτήσεων της Τουρκίας από την ΕΕ, που αφορούν είτε στην αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, είτε στην φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου, είτε στην συμφωνία για αεροπορική συνεργασία και πολλά άλλα. Άρα, η ΕΕ έχει στην εργαλειοθήκη της εκείνα τα κίνητρα που μπορούν να δοθούν στην Τουρκία έτσι ώστε να προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού. Άρα, θεωρώ ότι στο “καλάθι” των Ευρωτουρκικών – αν μπορώ να το χαρακτηρίσω έτσι – θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η επίλυση του Κυπριακού με πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ, πάντα εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ.

Τουρκία και ψευδοκράτος

-Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η Τουρκία σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους και τί προτίθεστε να κάνετε γι αυτό;

Η Τουρκία δε βρίσκεται στην Κύπρο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, αλλά για να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα δικά της συμφέροντα. Και ειδικότερα το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια ενισχυτική αν μπορώ να τη χαρακτηρίσω τάση από πλευράς Τουρκίας να ελέγξει το κάθετί στα κατεχόμενα. Πρόσφατα, όπως ξέρετε, υπογράφτηκε και ένα νέο Πρωτόκολλο, το οποίο αν διαβάσει κανείς θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για τον πλήρη έλεγχο της Τουρκίας σε οτιδήποτε συμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές. Την ίδια ώρα, μια μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας δεν επιθυμεί αυτήν την εμπλοκή από πλευράς Τουρκίας. Απαιτείται εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να μην βρεθούμε μάρτυρες περαιτέρω τετελεσμένων τα οποία θα απομακρύνουν περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Κραν Μοντανά

-Στο παρελθόν χαρακτηρίσατε πυροτέχνημα τις κινήσεις των Τούρκων στην Αμμόχωστο. Αυτό, αλλά και άλλα καίρια θέματα του Κυπριακού συζητήθηκαν στις συνομιλίες του Κραν Μοντανά το 2017. Το Κραν Μοντανά έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτό το θέμα, αλλά και γενικότερα στο σημερινό αποτέλεσμα του Κυπριακού;

Ποτέ δεν έχω αναφέρει ή χαρακτηρίσει ως πυροτέχνημα ό,τι συνέβη στην Αμμόχωστο, (το 2019 αν δε με απατά η μνήμη μου). Οι δηλώσεις μου ήταν ξεκάθαρες. Ούτε υποτιμούμε, ούτε υποβαθμίζουμε τις δηλώσεις που έγιναν τότε από τον κο Οζερσάι που είχε ρόλο “αξιωματούχου” του ψευδοκράτους. Εξάλλου, το δείχνουν οι ίδιες οι ενέργειές μας που ακολούθησαν και με προσφυγή στα ΗΕ, αλλά και με προσπάθειές μας και εντός ΕΕ και στη Διεθνή κοινότητα. Αν υπήρχε κάτι το οποίο ως Λευκωσία δεν πράξαμε, πολύ ευχαρίστως ακόμη και τώρα, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας είμαι έτοιμος να το ακούσω. Τότε, δεν υπήρξε καμία εισήγηση σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα, δεν θεωρώ ότι η Κυβέρνηση της ΚΔ ευθύνεται για το τί συμβαίνει στις κατεχόμενες περιοχές. Δυστυχώς, το 2017 στο Κραν Μοντανά δε φτάσαμε σε λύση του Κυπριακού. Όμως, το 2018 ο ΠτΔ επανεξελέγη για 2η θητεία. Η στάση της Ε/κ πλευράς κρίθηκε από τις εκλογές που ακολούθησαν, μόλις έναν χρόνο μετά. Αν κάποιοι θέλουν να το επαναφέρουν σήμερα επειδή θεωρούν ότι προεκλογικά συμφέρει, είτε μια τέτοια συζήτηση, ή η επίρριψη ευθυνών στην Ε/κ πλευρά, σε καμία περίπτωση δεν θα τους ακολουθήσω. Εγώ προτιμώ και συμφωνώ με τις δηλώσεις που γίνονταν για τον ρόλο της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Κύπρο.

-Ήταν η Τουρκία που έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά;

Κανείς δεν έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου, ο ίδιος ο γγ των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε (δεν ήμουν παρών στο δείπνο αλλά αυτό μου μεταφέρθηκε και από τον ΠτΔ και από τον τότε διαπραγματευτή, αλλά το ανέφερε και δημόσια ο γγ) να διακόψει, να τερματίσει τη Σύνοδο. Κανείς δεν έφυγε από εκεί. Ο ίδιος ο γγ αποφάσισε λαμβάνοντας υπόψιν τα όσα έχει ακούσει να τερματίσει τη Διάσκεψη.

-Σας ρωτάω επειδή ο ίδιος ο κος Μαυρογιάννης κατά την διάρκεια πρόσφατου ντιμπέιτ στο οποίο βρεθήκατε μαζί, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ‘απλά φύγαμε’.

Συμφωνώ απόλυτα με τις δηλώσεις του κου Μαυρογιάννη πριν την υποβολή της υποψηφιότητάς του.

-Μεγάλα διεθνή γεγονότα και σημαίνουσες εξελίξεις για την Κύπρο – ο πόλεμος στην Ουκρανία, η άρση του εμπάργκο όπλων από πλευράς ΗΠΑ, η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο, επανατοποθετούν το ρόλο της Κύπρου στον χάρτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου; και πώς πιστεύετε ότι πρέπει να λειτουργήσει ο νέος Πρόεδρος της ΚΔ για την εικόνα της Κύπρου διεθνώς από τον ερχόμενο Μάρτιο και έπειτα;

Πιστεύω ξεκάθαρα στην εξωστρεφή εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί την υπ’αριθμόν ένα προτεραιότητά μας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτα άλλο πέρα από το Κυπριακό. Θεωρώ με απόλυτη ταπεινότητα ότι σε αυτή την προσπάθεια και η δική μου θητεία στο ΥΠΕΞ βοήθησε να ξεφύγουμε από μια μονοθεματική εξωτερική πολιτική που είχε το Κυπριακό ως το μόνο θέμα ενασχόλησης σε μια πολυθεματική, αναδεικνύοντας μέσα από αυτόν τον τρόπο και τον ρόλο και τη σημασία της ΚΔ ως κράτος – μέλος της ΕΕ σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, που έχει άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και όχι μόνο σε διμερές επίπεδο, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για το χτίσιμο μιας περιφερειακής συνεργασίας. Και αυτά δεν είναι λόγια, δεν είναι συνθήματα, τα είδαμε στην πράξη μέσα και από την απόλυτη συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας. Σε ό,τι αφορά στο Ουκρανικό, χαίρομαι που είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά να τοποθετείσαι σε παράνομη εισβολή, σε παράνομη κατοχή. Ορθά τοποθετηθήκαμε εντός της ΕΕ. Ίσως αυτό που με ανησυχεί με τη συγκεκριμένη κρίση είναι το πώς θα τελειώσει αυτή η κατάσταση πραγμάτων. Αν με ρωτάτε, δεν έχω να σας δώσω απάντηση και είναι κάτι που θεωρώ ότι προβληματίζει, ανησυχεί, πρέπει να αποτελεί συνεχώς αντικείμενο συζήτησης και σε ευρωπαϊκό και σε Διεθνές επίπεδο το πώς τερματίζεται αυτή η παράνομη κατοχή από πλευράς Ρωσίας εδαφών μιας τρίτης χώρας. Κάτι που όπως αντιλαμβάνεσθε έχει απόλυτη ομοιότητα με το τί γίνεται στην Κύπρο. Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα, τα οποία οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε. Και την ίδια στιγμή ως διεθνής κοινότητα και ΕΕ να εξετάσουμε το ρόλο που μπορούμε να διαδραματίσουμε στην επίλυση αυτής της κατάστασης. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Λίβανο είναι μια θετική εξέλιξη, που αποδεικνύει τί μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε δύο κράτη που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, αν υπάρχει θέληση, αν υπάρχει κατάλληλη διαμεσολάβηση, αμερικανική στην προκειμένη περίπτωση. Είναι μια συμφωνία, που – για να το ξεκαθαρίσουμε – δεν επηρεάζει καθόλου το μέγεθος της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΗΠΑ

-Μια και αναφερθήκατε στον ρόλο των ΗΠΑ, θεωρείτε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν ζωντανό το ενδιαφέρον τους για την επίλυση του Κυπριακού;

Παραδοσιακά, η προσέγγιση των ΗΠΑ προς την Κύπρο γινόταν αποκλειστικά μέσα από το Κυπριακό πρόβλημα ή τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Επί προηγούμενης διακυβέρνησης, τόσο με τον κο Γ. Μίτσελ όσο και με τον κο Μ. Πομπέο αποδείχθηκε έμπρακτα ότι η προσέγγιση γίνεται, όχι μόνο μέσα από το φακό του Κυπριακού, αλλά μέσα και από σειρά και άλλων θεμάτων. Αλλά και στο Κυπριακό, οι ΗΠΑ δεν απεμπόλησαν το ενδιαφέρον τους για επίλυση. Μάλιστα, θα πρέπει να κάνω ειδική αναφορά σε πρωτοβουλία που έλαβαν οι ΗΠΑ για την δήλωση του ΣΑ σε σχέση με την Αμμόχωστο και συγκεκριμένα για τη βελτίωση του πρώτου προσχεδίου, το οποίο τέθηκε από πλευράς Λονδίνου, με το οποίο η ΚΔ δεν ήταν ικανοποιημένη. Ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο για αλλαγή του προσχεδίου του ΣΑ και διαγραφή των προβληματικών αναφορών που ανησυχούσαν την Ε/κ πλευρά.

Γυναίκες στο ΥΣ

-Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική θα επηρεάσει και τα ζητήματα του φύλου;

Πρόσφατα ανακοινώσαμε τις θέσεις μας για διορισμό γυναικών και ανδρών σε ποσοστό 50-50 σε όλες τις θέσεις. Θα ισχύει και για το υπουργικό συμβούλιο. Εκείνο που λείπει σε σχέση με την μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά δεν είναι η έλλειψη ικανότατων γυναικών. Είναι οι προϋποθέσεις και τα δεδομένα τα οποία να επιτρέπουν σε μια γυναίκα η οποία είναι σύζυγος, είναι μάνα και έχει αυξημένες αν θέλετε ευθύνες να μπορεί να ασχοληθεί και με τα κοινά.

– Ποιο μήνυμα στέλνετε στον Α. Νεοφύτου, τον Α. Μαυρογιάννη αλλά και τους υπόλοιπους υποψηφίους;

Δεν θεωρώ τους ανθυποψηφίους μου ως αντιπάλους μου. Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κυπριακός λαός. Για αυτό το λόγο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχω ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή μου, σε περίπτωση που ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του να προχωρήσω με την σύσταση μια Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας ευρύτερης αποδοχής από όλους τους χώρους, από νέους ψηφοφόρους, από ανένταχτους συμπατριώτες μας, γιατί πραγματικά πιστεύω ότι μόνο μέσα από μια συλλογική προσπάθεια μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι προκλήσεις που έχουμε ενώπιόν μας. Δεν πρέπει ο προεκλογικός λόγος, η προεκλογική εκστρατεία να επικεντρωθούν, με οποιονδήποτε τρόπο σε θέματα μικροπολιτικής είτε κομματικών σκοπιμοτήτων. Θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παράθεση των θέσεών μας και στην ‘αντιπαράθεση’ συγκεκριμένων προσεγγίσεων από τον κάθε υποψήφιο. Εάν και εφόσον εκλεγώ ΠτΔ θα επιλεγούν άξιες και ικανές προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους και όχι μόνο από εκείνους που με ψήφισαν, αλλά και από εκείνους που δεν με ψήφισαν.

-Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες; ποια σκέψη σας αντιπροσωπεύει περισσότερο εν όψει της εκλογικής διαδικασίας που όπως φαίνεται απασχολεί τον κόσμο και θα πάει να ψηφίσει;

Θερμές ευχαριστίες για το γεγονός ότι ο διάλογος μαζί τους με έκανε σοφότερο και με βοήθησε να αντιληφθώ καλύτερα τα προβλήματα και τις προσδοκίες. Στόχος της δικής μας διακυβέρνησης είναι να δημιουργήσουμε όραμα, ελπίδα και προοπτική για το μέλλον. Θεωρούμε ότι ο κυπριακός λαός, μέσα από το ξεκάθαρο πρόγραμμά μας, τις συγκεκριμένες προγραμματικές μας θέσεις, έχει την ικανότητα να κρίνει και να αποφασίσει ποιος μπορεί να βοηθήσει καλύτερα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση του κυπριακού λαού.

-Ως στενός συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη έχετε σκεφτεί την στιγμή που ενδεχομένως να σας παραδώσει τα ηνία της χώρας;

Όχι δεν το έχω σκεφτεί και δεν θεωρώ ότι ήταν κάτι που έπρεπε να με προβληματίσει. Επικεντρώνομαι προς την προσπάθειά μας προς τον κυπριακό λαό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973 στην Πάφο.

Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977-1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα