Saturday, July 20, 2024
HomeΕπιτελείαΜαυρογιάννης: Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση των ενεργειακών

Μαυρογιάννης: Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση των ενεργειακών

Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις. Έχουμε το όραμα, έχουμε το πλάνο, έχουμε τους ανθρώπους», δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για τη Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, στην εκδήλωση παρουσίασης των προγραμματικών του θέσεων για τον τομέα της ενέργειας.

Πλαισιωμένος από εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες, όπως τον Δρ Χαράλαμπο Έλληνα, Ειδικό σε θέματα υδρογονανθράκων και ενέργειας, τον Γιώργο Σιαμμά, τέως Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και τον Ανδρέα Ασσιώτη, πρώην Γενικό Διευθυντή των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Δικαιοσύνης, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσίασε την ενεργειακή πολιτική που θα ακολουθήσει με την εκλογή του.

Ανοίγοντας την εκδήλωση με θέμα «Ενέργεια: Πραγματικότητες, Προκλήσεις, Προοπτικές και Σχέδιο Δράσης», ο κ. Μαυρογιάννης χαρακτήρισε ως πλήρως αποτυχημένη τη διαχείριση των ενεργειακών από την απερχόμενη κυβέρνηση. Η δεκαετής αδράνεια στα ενεργειακά έχει επιφέρει σοβαρό κόστος για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, όπως σημείωσε.

«Οι τιμές της ενέργειας καλπάζουν με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας να βρίσκεται στα όρια της ενεργειακής φτώχειας. Η καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου έχει επιβαρύνει τους καταναλωτές με κόστος πέραν των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η μη ικανοποιητική διείσδυση των

Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα,  η καθυστέρηση στην ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας καθώς και η μη αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο κόστος το οποίο επίσης καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι», τόνισε.

Συνεχίζοντας, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναφερόμενος στο φυσικό αέριο της κυπριακής ΑΟΖ, υπογράμμισε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καθοριστικό κίνητρο για την επίλυση του Κυπριακού.

«Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην έλευση, επιτέλους, φυσικού αερίου από τα δικά μας κοιτάσματα, για την κάλυψη όλων των εσωτερικών μας αναγκών, περιλαμβανομένων και των αναγκών της τ/κ Κοινότητας», ανέφερε.

Όπως επεσήμανε, η Κύπρος χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχής και να σηκώσει ξανά κεφάλι.

«Αυτό μπορεί να γίνει με την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού μακρόπνοου στρατηγικού σχεδιασμού που θα διασφαλίζει την ενέργεια ως δημόσιο αγαθό, προσβάσιμο σε όλους και θα διασφαλίζει ταυτόχρονα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενός σχεδιασμού που θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί με την Συμφωνία του Παρισιού αλλά και των στόχων που θέτει ενώπιον μας η ΕΕ», επεσήμανε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τις δικές τους ομιλίες απηύθυναν οι Δρ Χαράλαμπος Έλληνας και Γιώργος Σιαμμάς, οι οποίο επικεντρώθηκαν στις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, στην ενεργειακή κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ και στην ανάγκη για ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αναφορά έγινε επίσης και στους λανθασμένου χειρισμούς της απερχόμενης κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου. 

«Ανασταλτικός παράγοντας σε όλα, αποτελεί και το άλυτο Κυπριακό. Οι εταιρείες που αναμένουμε να επενδύσουν στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν το κάνουν σε περιοχές με μεγάλα γεωπολιτικά ρίσκα. Για να επενδύσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, χρειάζονται σιγουριά», επεσήμανε ο Δρ Χαράλαμπος Έλληνας.

Με τη σειρά του, ο κ. Σιαμμάς, έκανε αναφορά στην ενεργειακή ασφάλεια που απειλείται από την διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις μειωμένες πληρότητες των αποθηκευτικών χώρων. «Υπήρξε ευρύτερα ελλιπής ενεργειακός σχεδιασμός, με αποτέλεσμα την υπερεξάρτηση στο ρωσικό φυσικό αέριο και την απουσία επαρκών δομών εφοδιασμού και αποθήκευσης», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα