Thursday, April 25, 2024
HomeΔημοσκοπήσειςΆναψαν τα αίματα στη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ-Αντιπαράθεση Ορεινού-Δίπλαρου (vid)

Άναψαν τα αίματα στη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ-Αντιπαράθεση Ορεινού-Δίπλαρου (vid)

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε το  βράδυ της Πέμπτης (19/12) στην παρουσίαση της 5ης δημοσκόπησης του ΣΙΓΜΑ.

Κατά τη διάρκεια της προβολής των αποτελεσμάτων από τον εκλογικό αναλυτή Νάσιο Ορεινό, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος αμφισβήτησε τον τρόπο ανάγνωσης της δημοσκόπησης από τον κ. Ορεινό.

Αρχικά ο κ. Δίπλαρος μίλησε για την κάρτα 5 και 6 σημειώνοντας ότι ο Νάσιος Ορεινός παρέλειψε να αναφερθεί στην οικονομία όπου ο κ. Νεοφύτου συγκεντρώνει μεγαλύτερα ποσοστά ως ο ιδανικός για να διαχειριστεί θέματα της οικονομίας. «Δεν θεωρώ όταν επαπειλείται μια νέα οικονομική κρίση θα πρέπει να το προσπερνάμε, όπως έκανε ο κ. Ορεινός». (15:45)

Συμπλήρωσε ότι ανέμενε από τον κ. Ορεινό να πει ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν συγκεντρώνει σε όλες τις παραμέτρους ποσοστά μεγαλύτερα από το ποσοστό που παίρνει στην πρόθεση ψήφου.

Ο κ. Ορεινός απάντησε ότι είναι δικαίωμα των επιτελείων να διαβάζουν όπως θέλουν τις δημοσκοπήσεις. «Δεν έχει καμία σχέση εάν η πρόθεση ψήφου του κάθε υποψηφίου είναι πάνω ή κάτω από την κάρτα 5 και 6. Κύριε Δίπλαρε έχω αναφέρει το 33% που παίρνει ο κ. Νεοφύτου στην οικονομία. Προφανώς δεν με έχετε ακούσει καλά».

Συμπλήρωσε ότι «ο κ. Διπλαρος μπήκε επιθετικά και μας παίρνει μονότερμα. Δεν ήρθα για να μας κάνει μάθημα, ή θα σέβεται ή να μας πείτε να αποχωρήσουμε». (40:00)

Διαβάστε ακόμη: Προεδρικές: Αυτά είναι τα αποτελέσματα της 5ης δημοσκόπησης του ΣΙΓΜΑ

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε όταν ο κ. Δίπλαρος απευθυνόμενος προς τον κ. Ορεινό ανέφερε ότι τον Μάιο του 2021 η εκτίμηση του για το τελικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές ήταν ότι ο ΔΗΣΥ θα ήταν 25.2%, ενώ  το τελικό αποτέλεσμα ήταν 27.8%. Συνεχίζοντας τόνισε ότι στις Προεδρικές εκλογές η εταιρεία του κ. Ορεινού πρόβλεψε ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα ήταν στην δεύτερη Κυριακή. «Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 25.7% ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Μαλάς 30.2%. Και εδώ έπεσε έξω η εταιρεία του. Τα λέω όχι για να αμφισβητήσω τις δημοσκοπήσεις αλλά για να αποτυπώσω ότι υπήρξαν ανατροπές εκτιμήσεων και πρέπει να αναγνωρίζονται από όσους τις κάνουν».

Επεσήμανε ότι κ. Ορεινός είχε εκτίμηση για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών μηδενική διαφορά και τελικά έπεσε 6 μονάδες έξω.

Αυτές οι αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση του Γιάννη Καρεκλά ο οποίος ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας μια δημοσκόπηση και ξεκινήσατε μια κριτική για τον εκλογολόγο αναλυτή. Πήγατε πίσω 5 χρόνια ωσάν να αμφισβητείται ή να βάζετε την ταμπέλα ότι είναι με τον ένα ή τον άλλο». (1:59)

Τον λόγο πήρε ο κ. Ορεινός ο οποίος απάντησε ότι «είναι παραπλανητικά αυτά που λέτε. Όταν κάνουμε σύγκριση γίνεται με τις αντίστοιχες προεδρικές εκλογές. Δίναμε στον κ. Αναστασιάδη 30.5% την ημέρα των εκλογών. Έγινε πριμοδότηση από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. It’s not my fault».

Όσον αφορά τις βουλευτικές του 2021 ανέφερε ότι από τα 14 κόμματα βρήκε τα 12. «Ήμουν ο μόνος και έχει κάνει λάθος. Κύριε Δίπλαρε η εκτίμηση αξιολογείται στο σύνολο της και όχι μεμονωμένα. Αυτό που έκανες ήταν παραπλανητικό και αντιδεοντολογικό».

Στο καταληκτικό του σχόλιο ο Ευθύμιος Δίπλαρος ζήτησε από τον Νάσιο Ορεινό να απολογηθεί στους συναγερμικούς για τις αναφορές του περί πριμοδότησης προς τον κ. Μαλά το 2018. «Δεν μπορεί να μας λέει ότι πριμοδοτήσαμε τον κ. Μαλά στις εκλογές του 2018». Ο κ. Ορεινός απάντησε ότι αυτό το είχε δηλώσει βουλευτής του ΔΗΣΥ δημόσια το βράδυ μετά τις εκλογές.

Οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν με τον κ. Δίπλαρο να δηλώνει ότι «θα ανατρέψουμε και αυτή τη δημοσκόπηση σας. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι εκεί δυνατά τη δεύτερη Κυριακή».

Από πλευράς του ο κ. Ορεινός σημείωσε ότι δεν μπορεί να ελέγξει το πώς παρουσιάζουν τα στοιχεία οι καλεσμένοι. «Ο κ. Δίπλαρος έχει πιάσει αποσπασματικά στοιχεία και τα έχει παρουσιάσει. Είναι δικαίωμα του. Πρώτη φορά βλέπω τον Δημοκρατικό Συναγερμό να αμφισβητεί δημοσκοπήσεις. Μας κρίνει όλους η κοινωνία». (1:50).

Τέλος, ο Γιάννης Καρεκλάς ανέφερε ότι η συζήτηση ξεπέρασε τα όρια. «Είμαστε περήφανοι για την εταιρεία που συνεργαζόμαστε. Δεν είναι σωστό να δαιμονοποιούμε τις δημοσκοπήσεις. Είναι εργαλείο και όχι ψήφος». Συμπλήρωσε ότι λέχθηκαν πράγματα που δεν τιμούν κανένα. «Με θλίβει αυτή η εικόνα και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα επαναληφθεί».

Σε νέα του παρέμβαση, ο Νάσιος Ορεινός ανέφερε ότι «έγινε προσπάθεια αμφισβήτησης της δημοσκόπησης δια μέσω εμού και είναι ακόμη πιο σοβαρό. Πώς θα ένιωθε κάποιος αν εγώ αμφισβητούσα τη δουλειά του; Σκεφτείτε πως νιώθει κάποιος. Δεν γίνεται να κάνουμε επίθεση στους εκλογολόγους».

«Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων δείχνει μια αδυναμία»

Ο Νάσιος Ορεινός φιλοξενήθηκε στο Πρωτοσέλιδο όπου ανέφερε ότι η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων δείχνει μια αδυναμία. «Δεν έχω πει ότι θα έχουμε ή όχι ανατροπές. Γίνονται επιθέσεις σε επιστήμονες και εταιρείες που εργοδοτούν άτομα και στο τέλος της μέρας στα ίδια τα κανάλια. Όταν κάνουν επίθεση τον εκλογολόγο του καναλιού, κάνουν επίθεση και στο κανάλι. Οι δημοσκοπήσεις είναι του καναλιού».

Σημείωσε ότι τα γεγονότα και οι αριθμοί δεν αλλάζουν. «Το 2013 το ΣΙΓΜΑ έλεγε ότι θα έχουμε εκλογές δύο γύρων. Το 2016 δείχναμε τον ΔΗΣΥ 28%-32% και πήρε 30.68%. Το 2018 κάναμε μια εκτίμηση και βρίσκαμε τα 12 από τα 14 κόμματα. Δεν μπορούν να λένε ότι δεν τα βρήκες. Είναι άδικο».

Ακόμη, απολογήθηκε προς τον κόσμο που έβλεπε τη δημοσκόπηση. «Απολογούμαι και στο επιτελείο του κ. Νεοφύτου αν ανεβάσαμε τους τόνους στο πάνελ. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν μας θίγουν σε προσωπικό επίπεδο θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να υποστηρίζουμε τον εαυτό μας και τις δημοσκοπήσεις. Ελπίζω να το κάνουν και άλλοι γιατί θίγεται η δουλειά μας».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα