Tuesday, July 16, 2024
HomeΕπικαιρότηταΠροεδρικές: Αυτός είναι ο αριθμός εγγεγραμμένων ψηφοφόρων - Πόσοι δεν έχουν εγγραφεί

Προεδρικές: Αυτός είναι ο αριθμός εγγεγραμμένων ψηφοφόρων – Πόσοι δεν έχουν εγγραφεί

Σε περίπου 561.000 ανέρχονται οι ψηφοφόροι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Έφορος Προεδρικών Εκλογών, Κώστας Κωνσταντίνου, ο αριθμός αυτός θα οριστικοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου, με την επικαιροποίηση όλων των στοιχείων, μετά τον υπολογισμό όλων των νέων εγγεγραμμένων στους καταλόγους. Σημείωσε ακόμη ότι θα λειτουργήσουν περίπου 1150 εκλογικά κέντρα για τις ερχόμενες εκλογές, εκ των οποίων τα 35 είναι στο εξωτερικό.

Κατά την περίοδο των τελευταίων τριών μηνών, μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου, υποβλήθηκαν 10.558 αιτήσεις για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου, ο οποίος εξήγησε, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ότι στις 10 Ιανουαρίου κλείνει η περίοδος των όποιων ενστάσεων αφορούν σε νέους εγγεγραμμένους στους καταλόγους. Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου έχει δοθεί χρονικό περιθώριο σε εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό, ώστε να δηλώσουν κατά πόσο επιθυμούν να μεταβούν σε κάποιο κοντινό εκλογικό κέντρο της χώρας διαμονής τους, ή να διατηρήσουν την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους εντός Κύπρου.

Ερωτηθείς σχετικά με τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι 10.737 εκλογείς εξέφρασαν την επιθυμία να ψηφίσουν στο εξωτερικό και για τον σκοπό αυτό θα λειτουργήσουν 35 κάλπες σε 25 πόλεις, εκ των οποίων οι πλείστες βρίσκονται στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά την προθεσμία που δόθηκε σε εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό, ο Έφορος Εκλογών, εξήγησε ότι 362 εκλογείς που ζουν σε περιοχές όπου ο αριθμός ψηφοφόρων δεν έφτασε τους 50, που είναι το ελάχιστο όριο για λειτουργία εκλογικού κέντρου, θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να απαντήσουν κατά πόσο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε μία από τις 25 πόλεις του εξωτερικού, ή στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κάλπες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τα Ιωάννινα, την Κομοτηνή, τη Λάρισα, την Πάτρα, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο. Αντίστοιχα, στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λειτουργήσουν κάλπες στη Γλασκόβη, το Λίντς, σε δύο σημεία στο Λονδίνο – στο κτίριο της Ύπατης Αρμοστείας και στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στο Βόρειο Λονδίνο -, το Μάντσεστερ, το Μπέρμινγκχαμ και το Μπρίστολ. Επίσης, κάλπες θα ανοίξουν στο Βερολίνο, στη Βιέννη, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στο Λουξεμβούργο, στη Σόφια, στη Στοκχόλμη, στη Χάγη, στη Νέα Υόρκη και στο Ντουμπάι.

«Ο συνολικός αριθμός των Κυπρίων πολιτών που είναι άνω των 18 ετών και έχουν δικαίωμα ψήφου, είναι 724.619. Περίπου 172.000 συμπολίτες μας, που είναι εγγεγραμμένοι στο αρχείο πληθυσμού και έχουν δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, δεν έχουν εγγραφεί», σημείωσε ο κ Κωνσταντίνου, εξηγώντας ότι πάρα πολλοί εξ αυτών, δεν μπορούν να εγγραφούν γιατί είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

«Ένας φοιτητής που δεν είχε εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο και μετά τις σπουδές του εγκαταστάθηκε και εργάζεται στο εξωτερικό, με μόνιμη διεύθυνση εκεί, πλέον δεν μπορεί να εγγραφεί», εξήγησε ο κ. Κωνσταντίνου και γι’ αυτό, όπως είπε, η διαδικασία για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για άτομα 18-25 ετών είναι απλοποιημένη, ώστε ως μόνιμη κατοικία να θεωρείται η διεύθυνση της οικογένειας στην Κύπρο.

Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι από τους 172.000 που δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, σχεδόν 72.000 είναι της ηλικιακής ομάδας 18-25. Από αυτό τον αριθμό, περίπου 24.000 δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εγγραφή στους καταλόγους.

Ερωτηθείς σχετικά με τα εκλογικά κέντρα εντός Κύπρου, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι ο αριθμός τους θα οριστικοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου, όταν θα οριστικοποιηθεί και ο τελικός αριθμός των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Όσον αφορά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι έντυπα υποβολής υποψηφιότητας παρέλαβαν από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι στιγμής 16 πρόσωπα, εκ των οποίων μόνο τρεις έχουν ήδη υποβάλει τις αιτήσεις τους με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έχουν ελεγχθεί τα έγγραφά τους και έχει καταβληθεί παράβολο που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Η τελευταία προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου, στις 12:00 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι υποψηφιότητα μπορεί να υποβάλει όποιος είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει συμπληρώσει το 35ο έτος, δεν έχει καταδικαστεί για αδίκημα ηθικής αισχρότητας, δεν έχει στερηθεί εκλογικά δικαιώματα, δεν πάσχει από ψυχική νόσο και να δεν έχει υπηρετήσει το αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας για δύο διαδοχικές θητείες το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, η οποία ελέγχεται άμεσα, σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογών, εάν υποβληθεί ένσταση για οποιονδήποτε από τους υποψηφίους, εντός έξι ωρών μετά η λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιότητας και την κοινοποίηση των ονομάτων.

Τέλος, με τη λήξη της προθεσμίας για ενστάσεις επί των υποψηφιοτήτων, ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι ξεκινά η προετοιμασία για τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων, ώστε να οριστούν οι προεδρεύοντες και οι βοηθοί τους και να γίνουν τα απαραίτητα σεμινάρια, προκειμένου να ανακοινωθεί έγκαιρα σε ποια εκλογικά κέντρα ψηφίζουν οι πολίτες.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα