Saturday, July 20, 2024
HomeΕπιτελείαΕπιτελείο ΜαυρογιάννηΜαυρογιάννης: Το όραμα για Βιώσιμη και Υπεύθυνη Οικονομική Ανάπτυξη

Μαυρογιάννης: Το όραμα για Βιώσιμη και Υπεύθυνη Οικονομική Ανάπτυξη

Πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Hilton από το Επιτελείο του ανεξάρτητου υποψήφιου Ανδρέα Μαυρογιάννη, εκδήλωση-συζήτηση για θέματα οικονομίας με τίτλο: Η Κύπρος στην εποχή της βιώσιμης και υπεύθυνης οικονομικής ανάπτυξης – ESG στόχοι και προκλήσεις.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Ακαδημαϊκός Διευθυντής στο European Institute of Management and Finance, δρ. Άδωνης Πηγασίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε το τέως Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Λάζαρος Λαζάρου.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο καθηγητής Στρατηγικής και Επιχειρηματικότητας του London Business School, Ιωάννης Ιωάννου και ο καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης.

Ο κ. Ιωάννου, μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη για υιοθέτηση αναδυόμενων βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας σε επίπεδο κλάδων, αλλά και σε επίπεδο επιχειρηματικού μοντέλου.

Από πλευράς του, ο κ. Κληρίδης υπέδειξε ότι χρειάζεται αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης, βελτίωση της αξιοπιστίας μας διεθνώς και αναβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών, με ένα κράτος ικανό να παίρνει στρατηγικές αποφάσεις.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέπτυξε το όραμά του για την κυπριακή οικονομία το οποίο βασίζεται σε μία βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Δήλωσε ότι η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τις ευκαιρίες που δίνει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Σταθερότητας.

«Η προσωπική μου εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα λειτουργίας και θεσμών της ΕΕ, αποτελούν πρόσθετη εγγύηση ότι θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πόροι που αναλογούν στην Κύπρο», σημείωσε. Τόνισε επίσης πως, η διακυβέρνησή του θα έχει ως προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση και την αειφορία, εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Υπέδειξε ότι στην προσπάθεια για μία βιώσιμη και πράσινη οικονομία, η συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι απαραίτητη, υπογραμμίζοντας ότι οι ανεξάρτητες εποπτικές αρχές πρέπει να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια και εργαλεία, ώστε να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα, τη σταθερότητα και την υγιή ανάπτυξή του.

Στη συζήτηση συμμετείχαν με παρεμβάσεις εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, του ΣΤΕΚ, του ΠΑΣΥΞΕ, του ΣΕΛΚ, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της ΠΑΣΥΔΥ, της ΣΕΚ και της ΠΕΟ.

Χαιρετίζοντας την παρουσία τους ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι, ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για το μέλλον της οικονομίας, μπορεί να εφαρμοστεί μόνο με τη συνδρομή των κοινωνικών εταίρων, για αυτό και στόχος του είναι η διατήρηση ενός ανοικτού δίαυλου επικοινωνίας για συλλογική διαχείριση των δυσκολιών και εφαρμογή ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που να μετατρέπει τους κινδύνους σε προοπτική.

«Έχουμε το όραμα, έχουμε τον σχεδιασμό, έχουμε τους ανθρώπους για να δημιουργήσουμε μία οικονομία φιλόξενη για το επιχειρείν, πράσινη, βιώσιμη και ευημερούσα. Για το καλό του τόπου μας, για το καλό των ανθρώπων του», τόνισε κλείνοντας τη συζήτηση.

Η διαχείριση της οικονομίας και η επίτευξη μίας βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης δεσπόζουν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διαμορφώσει μία ομάδα τεχνοκρατών, Συμβούλων για θέματα οικονομίας, στην οποία ανάμεσα σε άλλους, συμμετέχουν οι κύριοι:

Δρ Σωφρόνης Κληρίδης Καθηγητής Οικονομικών και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου

Δρ. Άδωνης Πηγασίου Ακαδημαϊκός Διευθυντής στο European Institute of Management and Finance

Λάζαρος Λαζάρου, τέως Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και τέως Γενικός Λογιστής της Κυπριακής Δημοκρατίας

Φίλιππος Φιλής Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλοιοκτητών ECSA και Ιδρυτής – Διευθύνων Σύμβουλος του ναυτιλιακού Ομίλου Lemissoler

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα