Tuesday, July 16, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Ο απόηχος του χθεσινού διακαναλικού debate και κυρίως οι αναφορές για την κρατική χορηγία των κομμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο των ανακοινώσεων κομμάτων και επιτελείων, ενώ οι υποψήφιοι για την προεδρία της Δημοκρατίας είχαν σήμερα διάφορες συναντήσεις και πραγματοποίησαν επισκέψεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου έδωσε συνέχεια στις συναντήσεις του με Πρέσβεις με γεύμα εργασίας, το οποίο παρέθεσε σε Πρέσβεις Αραβικών χωρών, της Ρωσίας, της Κούβας και της Βραζιλίας.

Απευθυνόμενος στους Πρέσβεις είπε πως  ότι «ζούμε σε μια δυναμική εποχή γεμάτη με ρίσκα, αβεβαιότητα και επαναλαμβανόμενες κρίσεις για την Ευρώπη καθώς και για τον υπόλοιπο κόσμο», προσθέτοντας πως «είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι μέσω του διαλόγου και με μια στενή και συνεχιζόμενη συνεργασία, μέσα από την ενότητα και με κουράγιο, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα μεγάλα ζητήματα που έχουμε ενώπιόν μας».

«Ως κυβερνών κόμμα», είπε, «τα τελευταία εννιά χρόνια αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά κρίσεων. Την οικονομική κρίση, την υγειονομική κρίση και τώρα την ενεργειακή κρίση. Παρά τις δυσκολίες, έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε κάθε κρίση και να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου «η ξεκάθαρη θέση του ΔΗΣΥ από την ίδρυσή του, ήταν και παραμένει η διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως καταγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ένα Ομοσπονδιακό μοντέλο σε συμμόρφωση με το δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων ή οποιασδήποτε ξένης εξάρτησης».

Επίσης, ο κ. Νεοφύτου είχε συνάντηση με την Επιτροπή Κατεχομένων Κοινοτήτων Κερύνειας, Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Μόρφου, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα όπως η απώλεια χρήσης για την οποία ήταν θετικός και έδωσε υποσχέσεις στους εκπροσώπους ότι αυτό θα τύχει της αντιμετώπισής της ενδεχομένως καινούργιας κυβέρνησης που θα είναι ο νέος Πρόεδρος.

Ακόμα, συζητήθηκαν θέματα για τουρκοκυπριακές περιουσίες, θέματα ισότιμης κατανομής βαρών και οτιδήποτε άλλο απασχολεί τον προσφυγικό κόσμο και ειδικότερα και συγκεκριμένα το θέμα της επιστροφής στις κατεχόμενες περιουσίες, στις κατεχόμενες περιοχές και το θέμα της απόλαυσης της περιουσίας των προσφύγων μας».

Σε γραπτή της δήλωση η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, Εκπρόσωπος Τύπου του Κεντρικού Εκλογικού Επιτελείου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρει ότι τα συμπεράσματα από το ψεσινό διακαναλικό debate είναι πως μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί και είναι πανέτοιμος να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις γιατί έχει ξεκάθαρες θέσεις αλλά και λύσεις για την ευημερία και την ασφάλεια αλλά και στα καθημερινά προβλήματα των πολίτων και αποδεδειγμένα μπορεί γιατί κουβαλά μια 30χρονη πορεία πολιτικών πεπραγμένων και επιτυχούς διαχείρισης κρίσεων. Προσθέτει ακόμη ότι ο Αβέρωφ μπορεί, γιατί υποστηρίζεται από τον ΔΗΣΥ, και θα κυβερνήσει με βάση τις δημοκρατικές αρχές και αξίες του.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, με ανακοίνωσή  του αναφέρει ότι στο ψεσινό διακαναλικό debate, o Αβέρωφ Νεοφύτου έδειξε για άλλη μια φορά πως είναι ο ικανότερος για να ηγηθεί της χώρας την επόμενη πενταετία. Προσθέτει ότι με σοβαρό και ρεαλιστικό πολιτικό λόγο, χωρίς φωνασκίες, ανέπτυξε τη στρατηγική του για το πως πρέπει να διαχειριστούμε τη χώρα από την 1η  Μαρτίου, πώς να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες και πώς θα αναπτύξουμε περαιτέρω την οικονομία και την πατρίδα μας.

O υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποίησε επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο αριστείας CYENS, όπου ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου από τους επικεφαλής ερευνητές του, έχοντας την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στους τομείς της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας των διαδραστικών μέσων, έξυπνων συστημάτων και αναδυόμενων τεχνολογιών.

Συνοδευόμενος και από τον δήμαρχο Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε εκτενώς για τη διεπιστημονική και εφαρμοσμένη πρωτοποριακή σε διεθνές επίπεδο έρευνα σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων όπως της επιστήμης των υπολογιστών (ανθρώπινοι παράγοντες, πολυμέσα, τεχνητή νοημοσύνη, υπολογιστική απεικόνιση, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα) καθώς επίσης και στο σχεδιασμό της μηχανικής, της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεναγήθηκε και στους χώρους του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, που συστεγάζεται στο κέντρο αριστείας. Εκεί ενημερώθηκε αναλυτικά  για την πρωτοποριακή δραστηριότητα του οργανισμού που έβαλε την Κύπρο στον διεθνή χάρτη των χωρών με διαστημική τεχνολογία.

Με το πέρας της ξενάγησης, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας δήλωσε «περήφανος και εντυπωσιασμένος από τη δουλειά στην πρωτοπόρο έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία που γίνεται στο κέντρο» και διαβεβαίωσε ότι «εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του θα ενισχύσει ακόμη περεταίρω το κέντρο και θα αναδείξει το έργο που επιτελεί».

Έτοιμος να ηγηθεί μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής, η οποία θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της χώρας, δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη διάρκεια του τρίτου διακαναλικού debate με τους ανθυποψηφίους του το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του. Όπως αναφέρεται, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέθεσε χωρίς αντιπαραθέσεις και με σεβασμό στους συνομιλητές του τις θέσεις και τις προτάσεις του στα ερωτήματα που του τέθηκαν και δήλωσε ότι σε συνέχεια του διαλόγου με την κοινωνία έχει καταρτίσει ένα σύγχρονο, κοστολογημένο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα διακυβέρνησης, με στόχο να δημιουργήσει ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του κυπριακού λαού. Αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι έχει ξεκάθαρο πλάνο για την επανέναρξη των συνομιλιών, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αντρέας Μαυρογιάννης επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, όπου αντάλλαξε απόψεις σε σχέση με ζητήματα που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις προοπτικές εξέλιξης που έχει σήμερα στην Κύπρο.

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση με την Πρυτανεία και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου τέθηκε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της διακρατικής συμφωνίας με την Ελλάδα για αναγνώριση των κυπριακών προγραμμάτων σπουδών, όπως επίσης και η σύσταση ενός φορέα που να προβάλλει την Κύπρο και την Πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Επιπλέον, τέθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη επένδυση από πλευράς του κράτους στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Το εκλογικό επιτελείο του Υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, σε ανακοίνωσή του καταγράφει την κατάσταση εσόδων-εξόδων του επιτελείου στο πλαίσιο της διαφάνειας, της λογοδοσίας, της χρηστής διοίκησης και του νέου ήθους που «επιθυμούμε να φέρουμε στη διακυβέρνηση του τόπου». Προστίθεται ότι η κατάσταση εσόδων-εξόδων αφορά το σύνολο των ποσών που έχουν εισπραχθεί, καθώς και το σύνολο των ποσών που έχουν δαπανηθεί μέχρι τις 11/1/2023, από το εκλογικό επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «καλούμε τους ανθυποψηφίους μας, με σεβασμό στους πολίτες, την εκλογική διαδικασία, τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, να πράξουν το ίδιο».

Σε γραπτή δήλωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, αναφέρει πως «είναι ξεκάθαρο ότι η κομματοκρατία έκοψε και έραψε το νόμο για τις χορηγίες των Προεδρικών Εκλογών στα μέτρα της χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα και χωρίς να λογαριάζει κανένα. Διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα με τρόπο απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό, αν όχι παράνομο και αντισυνταγματικό». Προσθέτει πως «η ουσία είναι ότι τα κόμματα κρατούν στα χέρια τους την προεκλογική χορηγία και μπορούν να υπαγορεύσουν στον κάθε υποψήφιο της επιλογής τους, τους όρους υπό τους οποίους θα τον στηρίξουν».

«Και αν η προεκλογική χορηγία για τις προεδρικές εκλογές περνά μέσα από τον έλεγχο των κομμάτων τότε δεν έχουμε ανεξάρτητο πρόεδρο αλλά ένα εξάρτημα του φαύλου κομματικού συστήματος. Αυτό και αν είναι η στρέβλωση της Δημοκρατίας», αναφέρει.

Προσθέτει πως «είναι ξεκάθαρο για κάθε πολίτη ότι αυτή η συμφωνία διαμοιρασμού της κρατικής χορηγίας προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της Δημοκρατίας, συνιστά άνιση μεταχείριση και περιορίζει την ελευθερία του λόγου των ανεξάρτητων, μη κομματικά υποστηριζόμενων υποψηφίων».

Η ΔΗΠΑ-Συνεργασία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι όσον αφορά το ζήτημα που προέκυψε κατά το χθεσινό Debate για την κρατική χορηγία προς τα κόμματα, ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία άρχισε να λαμβάνει κρατική χορηγία από το 2022, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται οποιαδήποτε πρόσθετη ή έκτακτη χορηγία για τις προεδρικές εκλογές. Αναφέρεται επίσης ότι «επιβεβαιώσουμε και από τη δική μας πλευρά τα όσα δήλωσε ψες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι δηλαδή δεν έλαβε οποιονδήποτε ποσό από την Παράταξή μας». Οποιεσδήποτε άλλες αναφορές είτε σχετίζονται με άγνοια της κείμενης νομοθεσίας είτε αφορούν συνειδητή διαστρέβλωση της αλήθειας για καθαρά προεκλογικούς σκοπούς, καταλήγει η ανακοίνωση.

To Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επιθυμεί όπως ξεκαθαρίσει τις αιχμές που άφησαν υποψήφιοι για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χθεσινοβραδινό debate αναφορικά με την κρατική χορηγία. Αιχμές που αφέθηκαν, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω σκοπιμοτήτων, αναφέρει και προσθέτει ότι το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών όπως και όλα τα εν τη Βουλή κόμματα δεν έχουν τύχει ειδικής κρατικής χορηγίας για τις προεδρικές εκλογές. «Η χθεσινοβραδινή προσπάθεια υποψηφίων να πλήξουν το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, απλά παρουσιάζει τις σκοπιμότητες ή/και την άγνοια τους», προστίθεται.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα