Tuesday, July 16, 2024
HomeΕπιτελείαΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Καθώς η προεκλογική δραστηριότητα κλιμακώνεται, οι υποψήφιοι δίνουν έμφαση στα θέματα οικονομίας, τη διαρροή του θέματος στις εξετάσεις τετραμήνων, ενώ συνεχίζουν να πραγματοποιούν συναντήσεις και να παρευρίσκονται σε συγκεντρώσεις υποστηρικτών τους.

Ο ΔΗΣΥ πάντα στήριζε την Εκκλησία, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο Γ’ στην Αρχιεπισκοπή. 

«Καθηκόντως ένιωθα την υποχρέωση να επισκεφθώ τον Μακαριότατο σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση και να του επαναλάβω τη διαχρονική μας θέση ως Δημοκρατικού Συναγερμού ότι πάντα στηρίζαμε την Εκκλησία», είπε αρχικά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Σε αυτόν τον αγώνα που δίνει ο κυπριακός ελληνισμός για αποτροπή των τουρκικών απειλών και η Εκκλησία και η Πολιτεία μπορούν να συμβάλουν», συμπλήρωσε. 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνεχάρη επίσης τον Αρχιεπίσκοπο για την εκλογή του.

Συνάντηση με μέλη του Προεδρείου της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συντεχνιών (ΠΟΑΣΟ), πραγματοποίησε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στα Γραφεία της ΠΟΑΣΟ, βρέθηκαν στο επίκεντρο, η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), ο κατώτατος μισθός, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, το πέναλτι του 12% στις πρόωρες συντάξεις, η ενεργειακή πολιτική, αλλά και η ανάγκη για την περαιτέρω συμμετοχή της Ομοσπονδίας σε σχετικές διαβουλεύσεις.

Για την ΑΤΑ, τονίστηκε η ανάγκη για πλήρη απόδοση και γενίκευση της, για όλους τους εργαζομένους, ενέργεια η οποία θα δώσει και ζωτικότητα στην αγορά.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υπογράμμισε πως αν και είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, όπως έχει θεσπιστεί από την απερχόμενη κυβέρνηση, αφήνει αρκετά κενά. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά για την ανάγκη ωριαίας ρύθμισης του κατώτατου μισθού.

Η σύσταση της εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις προς την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνιστά ένα νέο επεισόδιο διασυρμού της χώρας, ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Επιτελείου του κ. Μαυρογιάννη, Πάνος Παρράς. Η Κύπρος, πρόσθεσε, κατονομάζεται ως χώρα εξαγωγής κακόβουλων λογισμικών προς αυταρχικά καθεστώτα. “Μάλιστα η PEGA ζητά να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα Στεφάνου για το κατασκοπευτικό βαν ενώ γίνεται ονομαστική αναφορά στο κυβερνών κόμμα, τον ΔΗΣΥ και στις υποψίες που υπάρχουν για το ρόλο του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων”.

Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρόσθεσε, οι ευθύνες της απερχόμενης κυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι τεράστιες, αφού ακόμα και λίγες μέρες πριν παραδώσουν τη διακυβέρνηση προκαλούν περαιτέρω εξευτελισμό της χώρας. Η δε σιωπή των επιτελείων Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη είναι εκκωφαντική αλλά ταυτόχρονα είναι αποκαλυπτική, συνέχισε.

Η Εκπρόσωπος του εκλογικού επιτελείου του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Αντρη Χατζηανδρέου είπε ότι η διαρροή των θεμάτων στις εξετάσεις τετραμήνων είναι μια απαράδεκτη και ανέντιμη

Πρόσθεσε ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει διαφορετικό όραμα για την παιδεία του τόπου, ότι το σχολείο πρέπει να είναι χώρος ποιοτικής μάθησης και καλλιέργειας της κριτικής σκέψης, όχι ένα εξεταστικό κέντρο διαρκείας και για αυτό στο Πρόγραμμα περιλαμβάνεται η ρητή και σαφής θέση ότι η κυβέρνηση του Ανδρέα Μαυρογιάννη θα καταργήσει τις εξετάσεις τετραμήνων από την σχολική χρονιά 2023-2024.

Εξάλλου, σε δήλωσή του, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ & Επικεφαλής Τομέα Οικονομίας Χ. Πολυκάρπου είπε ότι η κυβέρνηση Συναγερμού αποδεικνύει συνεχώς ότι, όσες δεσμεύσεις και αν μοιράσουν οι δυο επίδοξοι συνεχιστές της, θα είναι πάντα μια κυβέρνηση που θα βρίσκεται απέναντι από την κοινωνία.

Αυτό για το οποίο είμαστε βέβαιοι, αναφέρει, είναι ότι τα προβλήματα στην κοινωνία και την οικονομία από την αύξηση και των επιτοκίων και την ακρίβεια είναι πραγματικά. Και δεν μπορούν να τα λύσουν αυτοί που με τη στάση τους χλευάζουν την ανάγκη να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις. Για αυτό και πρέπει να φύγουν.    

Στο ΑΚΕΛ δεν βλέπουν κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία που να επηρεάζουν την οικονομία της χώρας μας και ουσιαστικά επαναλαμβάνουν την τραγικά λανθασμένη εκτίμηση τους, πριν από το 2013, ότι η κρίση θα μας προσπερνούσε, απαντά με ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ.

Ο Υπουργός των Οικονομικών χτες, σκιαγράφησε την πραγματικότητα, αναφέρεται, “οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι μόνο η αρχή και τα υγιή οικονομικά μαζί με την ανάπτυξη θα είναι τα μέσα για να αντιμετωπίσουμε όσα έρχονται”.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν τάζει, προσθέτει αναφέροντας ότι ήταν ο πρώτος που ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για κάθε μέτρο στήριξης και κάθε παροχή είναι τα υγιή δημόσια οικονομικά. Και αυτό ακριβώς θα διασφαλίσουμε.

Το ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πληθαίνουν οι αντιφάσεις γύρω από την υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη που στηρίζει το ΑΚΕΛ, προκαλώντας σύγχυση, σε ένα από τα πιο νευραλγικά ζητήματα, αυτό της οικονομίας.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Μαυρογιάννη, Σωφρόνης Κληρίδης, αναφέρει το ΔΗΚΟ, έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Τις χαρακτηρίζει χρήσιμο εργαλείο εκσυγχρονισμού, θεωρεί ότι «οι όποιοι φόβοι εκφράζονται για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι υπερβολικοί» και ερμηνεύει την αντίδραση σε αυτές «ως έκφραση ενός πολιτικού συστήματος που δεν προκρίνει αλλαγές». Αντίθετα, προσθέτει, το ΑΚΕΛ τοποθετείται ξεκάθαρα εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι προφανές, αναφέρει το ΔΗΚΟ ότι δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο και επομένως εγείρεται το ερώτημα ποιος θ’ αλλάξει τις θέσεις του; Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Μαυρογιάννη ή το ΑΚΕΛ; Αν θ’ αλλάξει ρότα το ΑΚΕΛ, τότε οφείλει από τώρα να ενημερώσει τον κυπριακό λαό και πρωτίστως τους ψηφοφόρους του, καταλήγει η ανακοίνωση.

Την πρότασή του για σύσταση κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής επανέλαβε το βράδυ της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την τελική επαρχιακή συγκέντρωση υποστηρικτών του στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, που πραγματοποιήθηκε στο Παραλίμνι.

Σε σημερινή γραπτή ανακοίνωση του επιτελείου του αναφέρεται ότι «ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πανέτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, να ηγηθεί μιας ισχυρής ομάδας που θα φέρει ελπίδα και προοπτική στο σύνολο του κυπριακού λαού για εμάς και τα παιδιά μας, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, χωρίς να έχει σημασία η όποια καταβολή μας ή το πού γεωγραφικά διαμένουμε».

Προστίθεται ότι «σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο κ. Χριστοδουλίδης διακήρυξε ότι ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία του τόπου μας και πρόταξε την πρότασή του για σύσταση Κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής στην οποία περιλαμβάνονται όλοι. Όσοι διαφωνούν μαζί μας δεν είναι εχθροί μας, δεν είναι αντίπαλοί μας» είπε και σημείωσε πως «ο τόπος μας βιώνει δύσκολες καταστάσεις».

Την ανάγκη δημιουργίας πανεπιστημιακού νοσοκομείου ή κλινικών, που θα ενισχύσουν την ακαδημαϊκή και ιατρική κοινότητα της Κύπρου συζήτησαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Χριστοδουλίδης με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνάντηση που είχαν σήμερα.

Αντάλλαξαν επίσης απόψεις με τον Πρύτανη, τον Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και διοίκησης και την αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων για την ανάγκη προσέλκυσης ξένων φοιτητών μέσω της δημιουργίας αγγλόφωνων προγραμμάτων αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται για την ολοκλήρωση μιας τέτοιας διαδικασίας.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της δημιουργίας φοιτητικών εστιών ως επιπλέον στρατηγικό εργαλείο για προσέλκυση τόσο των Κυπρίων φοιτητών αλλά και ξένων.

Λύπη για το επίπεδο και την ένταση της επίθεσης εναντίον του από τον τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού στο άρθρο, εξέφρασε ο υποψήφιος ΠτΔ, Αχιλλέας Δημητριάδης εκφράζοντας προβληματισμό για την χρονική στιγμή που επιλέγηκε για μια τέτοια ενέργεια. 

“Δεν θα σχολιάσω τα όσα άστοχα μου καταλογίζει. Θα συνεχίσω να πολιτεύομαι με ήθος, σοβαρότητα και με πολιτικά επιχειρήματα. Ως ένας πραγματικά ανεξάρτητος υποψήφιος, θα συνεχίσω να αντιπολιτεύομαι την απερχόμενη διακυβέρνηση και τους στενούς συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς διάκριση”.

Ο κ. Δημητριάδης αναφέρει επίσης ότι για την απρόκλητη επίθεση του κ. Μαυρογιάννη στο διακαναλικό debate μετά την απολογία του το ίδιο βράδυ, την οποία αποδέχθηκε, θεωρεί το θέμα λήξαν.

«Ρεζίλι διεθνώς έγινε για άλλη μια φορά η Κύπρος, αυτή τη φορά στην πιο δημοφιλή ειδησεογραφική εκπομπή της αμερικανικής τηλεόρασης («60 Minutes»)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το εκλογικό επιτελείο του Γιώργου Κολοκασίδη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το CBS ασχολήθηκε με τη διακίνηση και το ξέπλυμα χρημάτων Ρώσων ολιγαρχών στον τόπο μας και αυτό προκαλεί θλίψη.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα