Friday, March 29, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗ προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Καθώς ελάχιστες μέρες απομένουν πριν από την τελική αναμέτρηση του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών τα επιτελεία των δύο υποψηφίων Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη εντείνουν την προεκλογική τους εκστρατεία, ενώ ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά τις τοποθετήσεις κομμάτων, κινημάτων και προσωπικοτήτων καθώς και υποψηφίων του πρώτου γύρου.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενδεχομένως να τοποθετηθεί αύριο δημόσια σε σχέση με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, καθώς και για τη στάση του ΔΗΣΥ στο θέμα αυτό, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Οι αρμόδιοι φορείς προχωρούν εντατικά με τις προετοιμασίες για ομαλή διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής που θα αναδείξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα ολοκληρώνεται η παράδοση των ψηφοδελτίων και αύριο παραδίδονται οι Κάλπες.

Ο Γενικός Έφορος εκλογών, Κώστας  Κωνσταντίνου είπε πως είχε συνάντηση με εκπροσώπους των δύο υποψηφίων του Β΄ γύρου, τούς εξήγησε όλη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς και τη διαδικασία ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Διευκολύνσεις για τους εκλογείς σε τροχοκάθισμα παρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) ενόψει του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

Τη συμφωνία του για τη δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου Ευημερίας και Προστασίας των Ζώων εξέφρασε ο υποψήφιος για την Προεδρία, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε το Κόμμα για τα Ζώα την Πέμπτη, μετά από συνάντηση με τον ίδιο στα γραφεία του πολιτικού γραφείου του στη Λευκωσία. Το Κόμμα θα αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, το απόγευμα της Παρασκευής.

Με κοινή δήλωσή τους 67 ακαδημαϊκοί, στηρίζουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη. «Έπειτα από ενδελεχή στάθμιση των διακυβευμάτων της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπερασπιζόμενοι, ως πανεπιστημιακοί λειτουργοί της η απόφασή μας για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, ως του καταλληλότερου και αξιότερου να υπηρετήσει το ύπατο αξίωμα της πολιτείας, είναι καθόλα συνειδητή», αναφέρουν.

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι με τη στάση μου μπορώ  να συμβάλω στην επάνοδο του ΑΚΕΛ στην εξουσία και δεν μπορώ να επιλέξω τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος, σε γραπτή του δήλωση στην οποία αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σημειώνοντας ότι θεωρεί ότι «ο ίδιος, θα έπρεπε πρώτος να σεβαστεί την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ». 

Την απόφασή του να ψηφίσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δημοσιοποιεί με γραπτή του δήλωση ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου. Εξηγεί ότι οδηγήθηκε στη δημοσιοποίηση της θέσης του “μετά την παραδοχή ότι ο Πρόεδρος του κόμματος μας βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον υποψήφιο του  ΑΚΕΛ κ. Μαυρογιάννη και ότι θα τον ψηφίσει”. Αυτό, αναφέρει, “με υποχρεώνει να δημοσιοποιήσω και την δική μου πολιτική θέση».

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης αναφέρει ότι κατόπιν μεγάλου προβληματισμού, αποφάσισε να καλέσει τους φίλους του όπως συμμετέχουν μαζικά και ψηφίσουν Ν. Χριστοδουλίδη, στο β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Την υποστήριξή του στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη εκφράζει ο Σύμβουλος Προέδρου Δημοκρατίας για Θέματα Παιδείας, Γεώργιος Σκαλιάς.

Η Παναγροτική Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ) καλεί τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου να υπερψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023, τον ανεξάρτητο υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η Κύπρος χρειάζεται έναν Πρόεδρο αξιόπιστο, συνεπή και ειλικρινή, προσηλωμένο στον στόχο της λύσης του Κυπριακού, με σαφή και στέρεο σχεδιασμό για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε, είπε σε δήλωσή του ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης. Αναφέρει ότι η Κύπρος κινδυνεύει από την τουρκική επεκτατική πολιτική, από τις απαράδεκτες τουρκικές ενέργειες που δημιουργούν νέα τετελεσμένα, όπως συμβαίνει στην Αμμόχωστο, στην ΑΟΖ και αλλού. “Κινδυνεύει όμως και από τις κοντόφθαλμες προσεγγίσεις ανθρώπων που θέτουν το πολιτικό τους κεφάλαιο πάνω από το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου”, σημειώνει.

Στο μεταξύ, ο κ. Μαυρογιάννης και τα μέλη του Εκλογικού του Επιτελείου, εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη προς τους πολίτες της Τουρκίας και της Συρίας, καθώς και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς τα θύματα που προκάλεσε ο φονικός σεισμός. “Συμμεριζόμαστε τον πόνο και τη βαριά οδύνη των συγγενών των αδικοχαμένων Τουρκοκυπρίων που άφησαν τη ζωή τους κάτω από τα συντρίμμια”, σημειώνει στην ανακοίνωση.

Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης, δηλώνοντας ότι τα κριτήρια για τη απόφαση του είναι μόνο πολιτικά και δεν συνδέονται με οποιαδήποτε ανταλλάγματα.

Τον τιμά ιδιαιτέρως η στήριξη του Αχιλλέα Δημητριάδη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναφέροντας ότι στόχος είναι η επαναφορά του κράτους δικαίου, η ανάκτηση της αξιοπιστίας και η επίλυση του Κυπριακού.

Τις θέσεις του για την ευημερία των ζώων συζήτησε ο κ. Μαυρογιάννης με αντιπροσωπεία του Κόμματος για τα Ζώα την Πέμπτη. Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Κυριάκου έκανε λόγο για μία εποικοδομητική συνάντηση με τον κ. Μαυρογιάννη, προσθέτοντας πως προμετωπίδα του κόμματος είναι η διαχρονική του θέση για τη δημιουργία Επιτρόπου Ευημερίας και Προστασίας των Ζώων.

Η Πρωτοβουλία «Απόφαση Ειρήνης» καλεί τους πολίτες, που αγαπούν την Κύπρο και «προσμετρούν τους κινδύνους που έχει φτάσει ο τόπος», να δώσουν την ψήφο τους στον ανεξάρτητο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η μοναδική επαφή που είχε με τους δύο υποψήφιους Προέδρους ήταν η διευθέτηση των συναντήσεων και οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, παρουσία της ανώτατης ηγεσίας του ΔΗΣΥ, διευκρινίζει ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου, σε ανακοίνωσή του, παρακινεί όλους να κάνουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και γνώμονα την ενότητα της παράταξης.

“Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει λάβει με συντριπτική πλειοψηφία και σε κλίμα συναίνεσης σε όλα τα επίπεδα, μια πολύ σοφή απόφαση, μακριά από τον όποιο καιροσκοπισμό και με απόλυτη προσήλωση στις αρχές του: Να μη συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα και να αναλάβουμε την υψηλή ευθύνη της υπεύθυνης αντιπολίτευσης του τόπου, όποιος και αν εκλεγεί”, αναφέρει ο κ. Νεοφύτου στην ανακοίνωσή του.

Στελέχη της παράταξης εργολαβικά προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις, σε μια προσπάθεια ποδηγέτησης των μελών και φίλων του Δημοκρατικού Συναγερμού προσπαθώντας να πεισθούν για την στήριξη του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, αναφέρει με σημερινή ανακοίνωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Την Κυριακή δεν θα ρίξω λευκό και δεν θα τηρήσω αποχή, έχω άποψη και θέση την οποία θα εκφράσω δια της ψήφου μου, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι σέβεται την προτροπή της ηγεσίας του κόμματος όπως τα στελέχη να μην δημοσιοποιήσουν την πρόθεση ψήφου τους, αφήνοντας τον κόσμο του ΔΗΣΥ να επιλέξει ελεύθερα.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αν εκλεγεί, θα διορίσει Υπουργό Οικονομικών ένα πρόσωπο το οποίο δηλώνει ευθαρσώς πως δεν έχει τα προσόντα να διαχειριστεί την οικονομία σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ. Προσθέτει ότι η επιλογή του κ. Μαυρογιάννη επιβεβαιώνει πως, αν εκλεγεί, η οικονομική πολιτική του, στην πράξη, θα καθορίζεται από το ΑΚΕΛ. Την προηγούμενη φορά που το ΑΚΕΛ καθόριζε την οικονομική πολιτική, η Κύπρος οδηγήθηκε στην χρεοκοπία του 2012, καταλήγει.

Ως υπεύθυνη πατριωτική παράταξη καλούμε τους ανθρώπους που με ελεύθερη βούληση στήριξαν την δική μας υποψηφιότητα, την ερχόμενη Κυριακή να ψηφίσουν κατά συνείδηση, δηλώνει ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ), Χρίστος Χρίστου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνείδηση μας, όμως, και η αγωνία μας για το μέλλον του τόπου, δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε στα χέρια του ΑΚΕΛ την διακυβέρνηση της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια».

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της  με αφορμή την ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών του υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη, αναφέρει ότι «οι πολίτες δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επιστροφή στους πειραματισμούς της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ που κατέστρεψαν την κυπριακή οικονομία». Με την ανακοίνωση του ονόματος του Υπουργού Οικονομικών του υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη, οι ανησυχίες μας για ενδεχόμενη επιστροφή στους πειραματισμούς του 2012-2013 επιβεβαιώνονται, προσθέτει.

Η Δημοκρατική Παράταξή σε ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι με τη χθεσινή εσπευσμένη ανακοίνωση, εκ μέρους του επιτελείου του Ανδρέα Μαυρογιάννη, του ονόματος του Υπουργού Οικονομικών που προτείνει, φαίνεται να αναγνωρίζεται η δυσκολία της κοινωνίας να εμπιστευτεί μια μονοκομματική διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ, λόγω της αρνητικής εμπειρίας που υπάρχει από τη διαχείριση της οικονομίας επί των ημερών του.

Ψήφο κατά βούληση αποφάσισε η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη μυστική ψηφοφορία που έλαβε χώρα στη διάρκεια της συνδιάσκεψης κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 60% που απαιτείτο από το καταστατικό. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συγκέντρωσε ποσοστό 44,3% ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης 32,8%. Επιπλέον 21,3% ψήφισε λευκό, ενώ 1,6% ήταν άκυρα.

Εξάλλου σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ αναφέρει ότι μετά την πρωτόγνωρη εμπειρία από την χρεοκοπία του 2011-2013, τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τώρα τις τεκτονικές αλλαγές που επιφέρει ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, ο επόμενος Πρόεδρος πρέπει με αποφασιστικότητα να τοποθετήσει την Κυπριακή οικονομία σε στέρεους πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης. 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα