Επτά προτάσεις για την προοδευτική μεταρρύθμιση της Παιδείας ανακοίνωσε ο Αχιλλέας Δημητριάδης
Αυτούσια η ανακοίνωσή του:
Η παιδεία μας συνιστά κορυφαίο κεφάλαιο για την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Αξίζει να της δώσουμε πολύ περισσότερο βάρος γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να επιταχύνουμε τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Σε συνέχεια της χθεσινής παραουσίασης των θέσεών μου για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Παιδεία, παραθέτω 7 προτάσεις για τη Μεταρρύθμισή της:
- Το πλαίσιο εξέλιξης: Οι νέοι και οι νέες μας να αποκτούν τα εφόδια που θα τους βοηθούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους σε ένα περιβάλλον χωρίς σύνορα. Η ραγδαία διείσδυση των νέων τεχνολογιών και η συμμετοχή μας στην ΕΕ έφερε νέες μεγάλες δυνατότητες και ένα ευρύ ορίζοντα για τη σταδιοδρομία της νέας γενιάς: ελεύθερη διακίνηση, σπουδές, νέες μορφές απασχόλησης, εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, δια βίου μάθηση.
- Η ποιότητα: Ενίσχυση του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα. Εγκατάλειψη του γνωσιοκεντρικού και εξετασιοκεντρικού μοντέλου της εκπαίδευσης και βελτίωση του συστήματος εξετάσεων τετραμήνων. Η κριτική σκέψη, η ικανότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, ο μαθητής με τις πολλαπλές δεξιότητες είναι εκείνος που θα κινήσει το μηχανισμό της ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων να στηρίζει τις αξίες της ισότητας, της ανοχής, του διαλόγου μέσα από την ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας του μαθητή.
- Νέες τεχνολογίες: Το κράτος έχει την ευθύνη να εκπαιδεύει στις νέες τεχνολογίες κάθε υποψήφιο εκπαιδευτικό, ώστε να είναι έτοιμος να εφαρμόζει τις νέες μορφές διδασκαλίας σε κάθε φάση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
- Ολοήμερο σχολείο: Το ολοήμερο υποχρεωτικό σχολείο χρειάζεται συνεχή επέκταση γιατί αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση, ώστε να πετύχουμε την εμβάθυνση της μαθησιακής διαδικασίας, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των νέων και παράλληλα τη στήριξη της οικογένειας κατά την ώρα εργασίας. Οι υποδομές στα σχολεία μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας για πολλαπλή χρήση.
- Ειδικά Σχολεία: Σημαντική ενίσχυση (διπλασιασμός) των Ειδικών Σχολείων και αναδιάρθρωση του αναλυτικού και ωρολογίου προγράμματος τους (αθλητικό, μουσικό)– ένα Ειδικό Σχολείο σε κάθε πόλη. Ενίσχυση της Τεχνικής και Επαγγελματικής (μεταλυκειακής) Εκπαίδευσης. Η Τεχνική Εκπαίδευση πρέπει να τύχει σημαντικής ενίσχυσης με στόχο να φτάσει στο 30% μέσα σε μια δεκαετία.
- Έρευνα – Καινοτομία: Η Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση προάγεται καλύτερα σε συνθήκες αυτονομίας για να είναι σε θέση να αναπτύσσει περαιτέρω τη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία.
- Συμπεριληπτικό Σχολείο: Ενιαία εκπαίδευση, με εύλογες προσαρμογές για άτομα με αναπηρίες, ούτως ώστε αυτά τα παιδιά να αντιμετωπίζονται ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς. Για να μην μείνει κανένα παιδί στο περιθώριο υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Αρθ.24 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Χρειάζεται πρόγραμμα για τη Μεταρρύθμιση, σχέδια, αποφασιστικότητα, πρόσωπα που να εμπνέουν ότι μπορούμε να την υλοποιήσουμε.
Η Προοδευτική Μεταρρύθμιση στην παιδεία, η σύζευξη της ανθρωπιστικής παιδείας με την τεχνολογία αποτελούν τους στιβαρούς πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί ο εκσυγχρονισμός της χώρας μας.
Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!