Thursday, July 18, 2024
HomeUncategorizedΔΗΣΥ: Απόφαση για ψήφο κατά βούληση- «Γνώριζα Ιούδες και αποστάτες» (vids)

ΔΗΣΥ: Απόφαση για ψήφο κατά βούληση- «Γνώριζα Ιούδες και αποστάτες» (vids)

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, κατά την οποία αποφασίστηκε η γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα, στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών.

Μετά από μια συζήτηση, από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις, εγκρίθηκε από τα μέλη του Σώματος η κοινή θέση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και του προέδρου της Δημοκρατίας, για ψήφο κατά βούληση και άσκηση από πλευράς του κόμματος, υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Στην καταληκτική του ομιλία ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε: «δεν χάσαμε αυτές τις εκλογές, κερδίσαμε την ταυτότητα μας, τις αρχές και τις αξίες μας. Αρχές και αξίες για τις οποίες ιδρύθηκε ο ΔΗΣΥ. Όχι για τις καρέκλες αλλά για τα πιστεύω μας. Όταν συνειδητά έβαζα υποψηφιότητα, γνώριζα και για τους Ιούδες που είχα απέναντι μου και τους αποστάτες. Συνειδητά έβαλα υποψηφιότητα για τις αρχές μας γιατί εν τον τόπο μας που θέλουν να διαλύσουν. Γιατί δεν βρέθηκε κανένας να πει ότι αυτό το κόμμα θα γίνει ουρά είτε στο ΑΚΕΛ είτε στην κοινοπραξία που δεν συνεννοούνται μεταξύ τους.

Δεν είμαστε σε δύσκολη θέση να επιλέξουμε, ακολουθούμε την αρχή που θέσαμε στην αρχή της προεκλογικής και θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ο κυπριακός λαός μας κατέταξε στην αντιπολίτευση, ήταν ποτέ δυνατόν ένα πολιτικό γραφείο να στρεβλώσεις τη θέληση του κυπριακού λαού; Έχω άποψη, δεν θα ψηφίσω λευκό. Τους ήρωες μπορεί να τους ξεχάσει η ιστορία, τους προδότες ποτέ».

Σημειώνεται ότι η πρόταση Φαίδωνα Φαίδωνος για στήριξη Ανδρέα Μαυρογιάννη συγκέντρωσε έξι ψήφους και η πρόταση για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη δύο. 

May be an image of 10 people and people standing

Η εξαγγελία Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγγειλε τη διεξαγωγή Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ στις 11 Μαρτίου, για εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος και ανέφερε ότι θα ζητήσει ανανέωση της εντολής.

Μιλώντας ενώπιον των 300 περίπου μελών του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου τους ευχαρίστησε για τον «δύσκολο αλλά υπέροχο αγώνα που δώσαμε, για τα πιστεύω, τις αρχές και τις αξίες μας, για μια ενωμένη Κύπρο, για μια δυνατή οικονομία και για αξιοπρεπείς πολίτες».

«Κι όταν λέμε για αξιοπρέπεια, Η αξιοπρέπεια φαίνεται και στην πράξη με τον τρόπου που αποδέχεσαι ακόμα και την ήττα. Αξιοπρεπείς ακόμα κι αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ακόμα ότι λειτουργεί θεσμικά με απόλυτο σεβασμό στις διατάξεις του καταστατικού, αλλά και με πολιτική ευθιξία.

«Για αυτούς τους δύο λόγους και με βάση το άρθρο 17/4 του καταστατικού μας, συγκαλώ παγκύπρια εκλογική συνέλευση στις 11 Μαρτίου για εκλογή ηγεσίας και δηλώνω στο σώμα και στα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού ότι θα ξαναζητήσω ανανέωση εντολής», ανέφερε.

May be an image of 1 person, standing and indoor

Ο κ. Νεοφύτου εισερχόμενος στο συνεδριακό κέντρο έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από μέλη του κόμματος, κάποιοι από τους οποίους φώναζαν «είμαστε μαζί σου», «όχι στους αποστάτες» και άλλα συνθήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν παρέστη τελικά στη Συνέλευση του Πολιτικού Γραφείου, όπως ήταν αρχικά οι πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης: Φαίδωνος: Η άποψη υπέρ Χριστοδουλίδη είναι συντριπτική μειοψηφία

Ένταση και αποδοκιμασία Προδρόμου

Σημειώνεται ότι ανέβηκαν οι τόνοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη του ΔΗΣΥ φαίνεται να προπηλάκισαν τον Πρόδρομο Προδρόμου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόδρομος Προδρόμου, από το βράδυ της Κυριακής, τάχθηκε υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Επίσης, κατά τη στιγμή του επεισοδίου, οι παρευρισκόμενοι επιχείρησαν να αποτρέψουν τη λήψη εικόνων από τους δημοσιογράφους και τους κινηματογραφιστές.

Μάλιστα, επιτέθηκαν στον δημοσιογράφο Αριστείδη Βικέτο. Μετά την ένταση, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, απολογήθηκε στους δημοσιογράφους. 

Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για φίλους, μέλη και υποστηριχτές

«Σαν πρώτο θέμα στη σημερινή  συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου  του Δημοκρατικού Συναγερμού, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου κατέθεσαν τις θερμότερες ευχαριστίες τους προς τα μέλη, τους φίλους και τους χιλιάδες υποστηρικτές για τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα που έδωσαν σε αυτή την εκλογική μάχη αλλά και για τη στήριξή τους στην αποστολή μας για ενότητα της μεγάλης μας παράταξης».

Διαβάστε επίσης: Κατά του Χριστοδουλίδη τάσσεται ο Καρούσος: «Όχι στους αποστάτες»

Τι προηγήθηκε

«Ες αύριον τα σπουδαία», δήλωνε χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά τις συναντήσεις του με τον Αντρέα Μαυρογιάννη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, παραπέμποντας με αυτό τον τρόπο, στην απόφαση που λάβει σήμερα το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Ερωτηθείς εάν ζήτησε ο,τιδήποτε από τους δύο υποψηφίους, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι στο Δημοκρατικό Συναγερμό έχουν αρχές και αξίες από την ίδρυσή του και βάσει αυτών πορεύθηκαν καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι ο λαός έχει αποφασίσει πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρέπει να είναι στην αντιπολίτευση. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Πολιτικό Γραφείο θα αποφασίσει ότι το κόμμα δεν θα έχει συμμετοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα