Friday, April 26, 2024
HomeΔημοσκοπήσειςΑνάλυση: Μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων; (vid)

Ανάλυση: Μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων; (vid)

Τα αποτελέσματα της 4ης δημοσκόπησης του Σίγμα σχολίασε στο Πρωτοσέλιδο ο εκλογολόγος, Νάσιος Ορεινός.

Συνοψίζοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης σημείωσε ότι «υπάρχει μια σταθεροποίηση του Χριστοδουλίδη στο 33%, ο οποίος μετά την πτώση του προηγούμενου μήνα διατηρεί μια απόσταση ασφαλείας από τους υπόλοιπους. Την ίδια ώρα ο Αβέρωφ παραμένει στάσιμος στα ποσοστά του από τον Μάιο μέχρι σήμερα, στο 20%-21%. Παράλληλα, παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση των ποσοστών του Μαυρογιάννη, συνολικά τεσσάρων μονάδων».  

Σε ερώτηση εάν τα αποτελέσματα μπορούν να ανατραπούν, απάντησε ότι «η απάντηση δεν είναι ναι ή όχι, θεωρητικά βεβαίως υπάρχει πιθανότητα να δούμε αλλαγές. Δεν μπορείς να βάλεις το χέρι σου στη φωτιά και να πεις ότι τέλειωσαν οι εκλογές. Είναι απαράδεκτο. Υπάρχουν κάποια στιγμή που καταδεικνύουν μια «δυσκολία» να αλλάξουν εύκολα τα πράγματα. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι υπάρχει μια στασιμότητα του Αβέρωφ. Επίσης, υπάρχει μια διαφορά του Χριστοδουλίδη, ενώ η σκληρή ψήφος ανεβαίνει και για τους τρεις. Τέλος υπάρχει η στήριξη της ΔΗΠΑ στον Χριστοδουλίδη. Όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να συνηγορούν ότι υπάρχει μια δυσκολία για αλλαγή».

Συμπλήρωσε ότι «η ένταση αυξάνεται όσο προχωράμε, άρα είμαστε διπλά προσεκτικοί τους τελευταίους μήνες. Αλλά όσο προχωράει ο καιρός κάποια πράγματα ενδεχομένως θα γίνουν πιο ξεκάθαρα».

Για το θέμα των συσπειρώσεων εξήγησε ότι «υπάρχουν δύο τρία στοιχεία που πρέπει να αναδείξουμε. Αρχικά το τι συμβαίνει στον Συναγερμό, δηλαδή έχει σημασία εάν θα παραμείνει το ποσοστό του Χριστοδουλίδη στα επίπεδα που βλέπουμε. Επίσης, έχει σημασία για τον τελευταίο εάν θα παραμείνει ή εάν θα αυξηθεί η συσπείρωση στα κόμματα που τον στηρίζουν. Έχει διπλή σημασία γιατί εάν στη ΔΗΠΑ ή στο ΔΗΚΟ ο Αβέρωφ παίρνει κάποια ποσοστά, όσα και να είναι, εάν αυτά συσπειρωθούν περισσότερο στον Χριστοδουλίδη, σημαίνει ο υποψήφιος του Συναγερμού θα χάνει. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του ΔΗΣΥ. Άρα, αλληλοσυνδέονται και επηρεάζουν. Για τον Μαυρογιάννη δείξαμε μια καλή συσπείρωση στο 76%. Η σκέψη που κάνω είναι πού μπορεί να φτάσει ο Μαυρογιάννης, διότι εάν ανέβει ακόμη λίγο η συσπείρωση και κάπου υπάρχει μια οροφή, εκεί τα πράγματα στενεύουν λίγο. Όμως θα εξαρτηθεί από τη διείσδυση που θα έχει ή δεν θα έχει σε άλλους χώρους».

Κληθείς να σχολιάσει την παράσταση νίκης, είπε ότι «η παράσταση νίκης είναι αυξητική συνεχώς υπέρ του Χριστοδουλίδη. Από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί 28 μονάδες. Τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 50%, έχει ανέβει 8 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο Αβέρωφ πέφτει. Η παράσταση νίκης έχει μια σημασία, εκεί δείχνεις τον νικητή και πολύς κόσμος επηρεάζεται».

Τέλος, για τα σενάρια του δεύτερου γύρου εξήγησε ότι «ο Χριστοδουλίδης κερδίζει με ευκολία με όποιον από τους δύο περάσει. Αυτό επειδή εάν περάσει με τον Μαυρογιάννη, οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ που θα πάνε στην κάλπη, η πλειοψηφία θα ψηφήσουν Χριστοδουλίδη για να χάσει ο αντίπαλός τους (το ΑΚΕΛ), και το αντίθετο συμβαίνει με τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, αφού το κόμμα τους δεν θα στηρίξει επίσημα τον Χριστοδουλίδη αλλά ο κόσμος από μόνος του προφανώς θα θέλει να χάσει ο Αβέρωφ.        

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα