Sunday, April 14, 2024
HomeΕπικαιρότηταΧριστοδουλίδης: Είμαστε εδώ για τα δύσκολα και για τα αγκάθια

Χριστοδουλίδης: Είμαστε εδώ για τα δύσκολα και για τα αγκάθια

Τις απόψεις σε σειρά θεμάτων ανέλυσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Φιλοξενήθηκε στο Μεσημέρι και Κάτι και μίλησε για το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, την παιδεία, αλλά και για τους ανθυποψήφιους του.  

Αρχικά ανέφερε ότι με την παραίτηση του από το Υπουργείο Εξωτερικών, επισκέφθηκε όλη την Κύπρο για να συζητήσει με τους πολίτες. «Μέσα από αυτό τον διάλογο έγινα σοφός και έμαθα πολλά πράγματα». Πρόσθεσε ότι αυτό που απασχολεί  τον κόσμο είναι τα θέματα καθημερινότητας. «Η ακρίβεια, η παιδεία, το μεταναστευτικό και αναμένουν από όλους, προτάσεις για αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων».

Διαβάστε ακόμη: Χριστοδουλίδης για Ζέτα: Το όνομα της συνώνυμο με το επιτυχημένη Υπουργός

Συμπλήρωσε ότι ο κόσμος ζητά επίλυση των προβλημάτων. «Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα ή κόμμα».

Σημείωσε ότι υπάρχει κρίση αξιών και θεσμών και είναι προβλήματα που δεν αφορούν μόνο την Κύπρο. «Αυτή τη στιγμή στη Βουλή εκπροσωπείται το 55% της χώρας γιατί το 45% δεν συμμετείχε στην εκλογική διαδικασία ή επέλεξε σχηματισμούς οι οποίοι δεν είναι στη Βουλή».  

Μιλώντας για την παιδεία ανέφερε ότι «είναι καιρός να ξεφύγουμε από το σύστημα  κάλυψης όσο το δυνατόν περισσότερης ύλης και πρέπει να δούμε πως συνδέουμε την οικονομία με την παιδεία». Στόχος είναι μέσα από το πρόγραμμα του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού.

Κυπριακό

Όσον αφορά το Κυπριακό, ανέφερε ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο στόχος σχετικά με την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού. «Το 2004 υπήρξε μια σημαντική επιτυχία με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Πρόσθεσε ότι η ένταξη επηρεάζει το περιεχόμενο και τις πρωτοβουλίες επίλυσης του Κυπριακού. «Το ζητούμενο είναι πώς μπορούμε να σπάσουμε την αδιαλλαξίας της Τουρκίας. Πρέπει να πάψουμε να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας. Η λύση θα βρεθεί με την Τουρκία».

Μιλώντας για τα ΜΟΕ ανέφερε ότι έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λειτουργούν ως υποκατάστατο της λύσης». Σε σχέση με την Τουρκία δηλώνει ότι είναι θιασώτης μιας διττής προσέγγισης. «Και καρότο και μαστίγιο. Και κυρώσεις και ΜΟΕ». Τόνισε ότι η πολιτική των κυρώσεων δεν έχει εγκαταλειφθεί.  

Κληθείς να μιλήσει για τις παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο ανέφερε ότι ποτέ δεν υποτίμησε τις δηλώσεις που γίνονταν από πλευράς κατεχομένων και Τουρκίας. «Αν υπήρχε υποτίμηση δεν θα προχωρούσαμε σε συγκεκριμένες ενέργειες», είπε.

Συμπλήρωσε ότι η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται σύμφωνα με τα δεδομένα. «Δεν θεωρώ ότι χάνεται η Αμμόχωστος και πρέπει να αρχίσει ο διάλογος για συνολική επίλυση του Κυπριακού. Ακόμη ανέφερε ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Μεταναστευτικό

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε και για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη ανταπόκρισης της Δημοκρατίας στις διεθνείς της υποχρεώσεις. «Το βασικό ζητούμενο είναι η χώρας μας να σταματήσει να είναι ελκυστικός προορισμός για τους παράτυπους μετανάστες».

Διευκρίνισε ότι μέσα σε ένα μήνα πρέπει να ξεκαθαρίζει ποιοι είναι παράτυποι μετανάστες. «Όσοι καταλήγουν εδώ, δεν έχουν την Κύπρο ως πρώτη επιλογή». Τόνισε ότι στο θέμα του μεταναστευτικού εμπλέκονται πάρα πολλές υπηρεσίες, κάτι το οποίο αποτελεί πρόβλημα.

Χρυσά διαβατήρια

Στη συνέχεια κλήθηκε σχολιάσει το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια και αν θεωρεί ότι ο ίδιος φέρει ευθύνη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο έρχονται αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργού μετά από σχετικό έλεγχο. «Στην Κύπρο υπάρχει μια συστημική διαπλοκή και πρέπει να βρούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο», είπε.

Μιλώντας για τις υποψηφιότητες του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, δήλωσε ότι έχει βασικές διαφορές και θα τις αναπτύξει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Ελπίζω να διεξαχθεί ένας προεκλογικός αγώνας στη βάση συζητήσεων, επιχειρημάτων και διαφωνιών μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας».

Τέλος, ανέφερε ότι «είμαστε εδώ για τα δύσκολα και για τα αγκάθια».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα