Thursday, March 28, 2024
HomeΕπικαιρότηταΆνοιξαν χωρίς προβλήματα οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές

Άνοιξαν χωρίς προβλήματα οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την Κύπρο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανάμεσα στους υποψήφιους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη. Δικαίωμα ψήφου έχουν 561.273 πρόσωπα.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Δρ Κώστα Κωνσταντίνου, οι κάλπες άνοιξαν στις 7πμ σε 1.113 εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα 15 εκλογικά κέντρα της Ελλάδας και σ’ αυτό της Βουλγαρίας.

Στις 9 πμ ώρα Κύπρου θα ανοίξει η κάλπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 10 πμ οι κάλπες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Λουξεμβούργο, ενώ στις 2 μμ θα ανοίξει η κάλπη στις ΗΠΑ.

“Σήμερα, γι’ αυτή την κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας και της λαϊκής ετυμηγορίας, εργάζονται συνολικά 8.046 υπάλληλοι και στελέχη της Αστυνομίας, προκειμένου η εκλογική διαδικασία να περατωθεί ομαλά, διασφαλίζοντας τη μυστικότητα της ψήφου και το αδιάβλητο των εκλογών”, δήλωσε ο Έφορος.

Οι ώρες ψηφοφορίας, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, είναι από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει διάλειμμα μιας ώρας, οπότε θα κλείσουν οι κάλπες τόσο στη Δημοκρατία, όσο και στο εξωτερικό και η ώρα 1 μετά το μεσημέρι θα επαναρχίσει η διαδικασία. Οι κάλπες κλείνουν στις 6 το απόγευμα.

Οι ώρες λειτουργίας των εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό θα ρυθμιστούν από τον Γενικό Έφορο Εκλογών, ώστε να κλείσουν την ίδια ώρα με τα εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν παραστεί ανάγκη, ο προεδρεύων υπάλληλος δύναται να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας, το αργότερο μέχρι τις 9 το βράδυ, “εάν κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας αναμένει να ψηφίσει μεγάλος αριθμός εκλογέων”, όπως ανέφερε ο Έφορος.

“Καλώ όλες και όλους τους συμπολίτες μας, που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, όπως προσέλθουν στις κάλπες εγκαίρως, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, διατυπώνοντας την επιλογή τους με υπεύθυνο τρόπο”, σημείωσε ο δρ Κωνσταντίνου.

Ερωτηθείς για διευθετήσεις σε ορεινές περιοχές, ανέφερε ότι όλα τα Κέντρα έχουν στελεχωθεί εγκαίρως. Συγκεκριμένα στις ορεινές κοινότητες Λευκωσίας και Λεμεσού, συνεργεία τοποθέτησαν αλάτι σε σημεία του οδικού δικτύου που σημειώθηκε παγετός, προκειμένου να φτάσουν οι υπάλληλοι εγκαίρως στα κέντρα και να μπορεί το κοινό να κινείται απρόσκοπτα προς τα εκλογικά κέντρα.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα