Ολοκληρώθηκε σήμερα, νωρίς το απόγευμα, η περιοδεία με λεωφορείο του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στις επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου, υπό τον τίτλο «Δύναμη σε Κίνηση».
Πρώτος σταθμός ήταν οι Βρυσούλες και ακολούθησαν Αυγόρου και Παραλίμνι, όπου ο κ. Χριστοδουλίδης συνομίλησε τόσο με κατοίκους, όσο και με κοινοτάρχες και μέλη των τοπικών συμβουλίων, για τα θέματα που απασχολούν την περιοχή, και είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις προγραμματικές του θέσεις. Κατέθεσε επίσης στεφάνι στο μνημείο του Τάσου Μάρκου στο Παραλίμνι.
Σε δηλώσεις του μέσα στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι επιστρέφει στην κοινωνία, από εκεί όπου ξεκίνησε την προσπάθεια του, «μια προσπάθεια η οποία μέσα από την επαφή με την κοινωνία με βοήθησε να αντιληφθώ σαφώς καλύτερα τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες του κυπριακού λαού». Πρόσθεσε ότι «επιστρέφω σήμερα για να παρουσιάσω συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένες προσεγγίσεις οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα σε ένα θέμα που απασχολεί την ευρύτερη περιοχή, αυτό του πρωτογενή τομέα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι μέσα από τον διάλογο που προηγήθηκε με την κοινωνία, ένα θέμα που προκύπτει είναι οι τιμές των προϊόντων όπως φεύγουν από τους παραγωγούς και πώς καταλήγουν στους καταναλωτές. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει «ένα χάσμα, υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις ζητήματα αισχροκέρδιας και θα πρέπει να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο θέμα. Η δημιουργία για παράδειγμα μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τη βοήθεια του υπουργείου Γεωργίας, όπου καθημερινά θα καταγράφονται οι διαθέσιμες ποσότητες» και θα καθορίζονται οι τιμές στην βάσει της προσφοράς και της ζήτησης θα βοηθήσει στην επίλυση του εν λόγω θέματος.
«Ένα άλλο θέμα που προκύπτει», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης «είναι η μείωση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Δεν βλέπουμε νέους να ασχολούνται με τη γεωργία και, ανάμεσα σε άλλα μέτρα, προκύπτει η ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού ο οποίος θα δίνει πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια στους αγρότες μας, και ειδικότερα τους νέους αγρότες μας.
Υπάρχει και κάτι άλλο. Βλέπουμε ότι οι συνεταιρισμοί οι οποίοι δημιουργούνται, μπορούν να λύσουν προβλήματα. Συνεταιρισμοί όμως που δεν υπάρχουν ανά το παγκύπριο, για παράδειγμα στην Πάφο, δεν υπάρχει. Άρα ως εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να ενισχύσουμε τους υφιστάμενους συνεταιρισμούς, αλλά και να ενθαρρύνουμε να δημιουργηθούν νέοι».
Από την κοινότητα των Βρυσούλων, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια κοινότητα, η οποία είναι ακριτική, μια κοινότητα που στέκεται εδώ σε μια πολύ δύσκολη περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες, την τουρκική κατοχή, τις βρετανικές βάσεις. Βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η διαδικασία για την υποβολή ενστάσεων βάσει της δήλωσης πολιτικής που έγινε [μέσα στο πλαίσιο της Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης των ΒΒ], η οποία αντιλαμβάνομαι ότι ολοκληρώνεται αυτή τη βδομάδα. Θα πρέπει μέσα από τη διαπραγμάτευση με του Βρετανούς, να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των κοινοτήτων, έτσι ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο».
Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «μέσα από την επαφή με την κοινωνία έγινα σαφώς πιο σοφός. Με βοήθησε να αντιληφθώ τα προβλήματα, τις προσδοκίες και είμαστε σήμερα εδώ για να προσφέρουμε τις δικές μας προσεγγίσεις, τις δικές μας λύσεις.
Αυτός ο διάλογος θα συνεχιστεί και το αμέσως επόμενο διάστημα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο έτσι ώστε ο Κυπριακός λαός να ενημερωθεί για τις δικές μας προσεγγίσεις».
Υποδεχόμενος τον κ. Χριστοδουλίδη στις Βρυσούλες, ο κοινοτάρχης Μιχάλης Καούνας, ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για την επίσκεψη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συζητήθηκαν συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα.