Sunday, May 5, 2024
HomeΕπικαιρότηταΗ τηλεοπτική «μάχη» Αβέρωφ, Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη (ΒΙΝΤΕΟ)

Η τηλεοπτική «μάχη» Αβέρωφ, Χριστοδουλίδη, Μαυρογιάννη (ΒΙΝΤΕΟ)

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η τηλεμαχία μεταξύ των τριών βασικών υποψηφίων για τις Προεδρικές εκλογές, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκου Χριστοδουλίδη, οι οποίοι παρέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με την οικονομία, την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, το Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Όσον αφορά την οικονομία, οι τρεις υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανέλυσαν τις δικές τους προτάσεις.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στάθηκε στις σημαντικές όπως τις χαρακτήρισε επενδύσεις από το Ισραήλ, οι οποίες προέκυψαν μέσω της εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι σχέσεις που χτίστηκαν για την άντληση ποιοτικών επενδύσεων.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ θα πρέπει, τόνισε, να αξιοποιηθούν τα προγράμματα σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί με ταχεία ανάπτυξη, το τελευταίο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε, ώστε να μεταφερθεί Φυσικό Αέριο στην Κύπρο.

Στην δική του τοποθέτηση ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, έκανε λόγο για ανάγκη στήριξης και ενίσχυσης των νοικοκυριών. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα, είπε, για να καλύψουμε τους νέους και τους φοιτητές.

Την  ίδια ώρα σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει πλήρης επαναφορά της ΑΤΑ, τονίζοντας πως έκανε συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό των συντάξεων, ενώ μίλησε και για τον κατώτατο μισθό, που όπως είπε, το ύψος το οποίο καθορίστηκε δεν είναι ικανοποιητικό.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε πως ο ίδιος θα μεριμνήσει να έχουμε οικονομία, για να μην ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε το 2013.

«Για να μπορέσεις να βοηθήσεις τον κόσμο πρέπει να έχεις οικονομία», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι προτάσεις των ανθυποψηφίων του  ηχούν καλά στα αυτιά των πολιτών.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ΑΤΑ, αναφέροντας συγκεκριμένα πως «παρά να συζητούμε για ΑΤΑ, τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται για το 80% του ιδιωτικού τομέα, σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού να δώσουμε φοροελαφρύνσεις στην μεσαία τάξη. Να αυξήσουμε το αφορολόγητο εισόδημα, να εισαγάγουμε το οικογενειακό φορολογικό εισόδημα».

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, είπε πως δεν είναι αυτός που θα λύσει όλα τα προβλήματα, σίγουρα όμως είναι πολύ καλύτερα για 40,000 εργαζομένους που αμείβονται τώρα με 750 ευρώ.

Είναι μίζερο να μιλούμε για κατώτατους μισθούς, είπε, προσθέτοντας πως το δικό του όραμα δεν είναι να περιοριστεί μόνο στον κατώτατο μισθό, αλλά να κοιτάξει και το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Kυπριακό και Ελληνοτουρκικές θέσεις 

Στο δεύτερο σκέλος της συζητήσης οι τρεις υποψήφιοι επικεντρώθηκαν στο ζήτημα του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Τόνισε, ωστόσο, πως αυτός δεν είναι λόγος για να σταματήσουν οι προσπάθειες από την πλευρά της Κύπρου ώστε να επανέλθει η άλλη πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θα πρέπει, είπε, να αποδεικνύουμε καθημερινά πως η λύση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε πως αυτές πάντα επηρεάζουν αρνητικά την Κύπρο, προσθέτοντας πως η Ελλάδα δεν είναι στην ίδια θέση με εμάς καθώς έχει πολύ μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύ.

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου είπε πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και ζούμε σε μια τρελή εποχή, προσθέτοντας πως χρειάζεται πάνω από όλα αξιοπιστία.

Έχουμε την Τουρκιά να είναι απαράδεκτη και επιθετική και να βάζει ένα πλαίσιο εκτός του συμφωνημένου στο τραπέζι, είπε, σημειώνοντας πως η δική μας άμυνα είναι η αξιοπιστία.

Ανέφερε πως η Τουρκία ξέρει ότι δεν θα πετύχει λύση δύο κρατών, τονίζοντας πως φοβάται κάτι πολύ χειρότερο, την ενσωμάτωση.

Πρόσθεσε την ίδια ώρα πως δεν μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι όταν έχουμε μια κοινοπραξία ετερόκλητων, ενώ διασυνδέοντας το Κυπριακό με την οικονομία, είπε πως η επίλυση θα ξεκλειδώσει ακόμη γρηγορότερα την αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου.

Στην δική του τοποθέτηση, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως άκουσε τον κ. Μαυρογιάννη και τον κ. Νεοφύτου να λένε ότι πρέπει να έχουμε αξιοπιστία και να πείσουμε, «τόσο καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε αξιοπιστία και δεν έπεισε; Πρέπει να μας απαντήσουν αυτό το ερώτημα».

Την ίδια ώρα είπε πως είναι μύθος ότι το Κυπριακό δεν ενδιαφέρει τους πολίτες, σημειώνοντας πως αυτό το απαράδεκτο στάτους κβο που βλέπουμε σήμερα δεν είναι ό,τι χειρότερο, καθώς το χειρότερο είναι μια ενδεχόμενη ενσωμάτωση στα πρότυπα που είδαμε στην Ουκρανία.

Στο κυπριακό διαχρονικά δεν κινούμαστε στο κενό, πρέπει να δούμε το διεθνές πλαίσιο κάθε φορά πως διαμορφώνεται όταν επιδιώκουμε να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια, είπε, σημειώνοντας πως τώρα με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προσφέρεται μια ευκαιρία, καθώς τα απαράδεκτα που βλέπουμε στην Ουκρανία δεν διαφέρουν από αυτά που βιώνουμε στην Κύπρο. 

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα