Friday, September 29, 2023
HomeΕπικαιρότηταΠροεδρικές: Συμφωνία 7 υποψηφίων για υλοποίηση πρότασης «πόθεν έσχες»

Προεδρικές: Συμφωνία 7 υποψηφίων για υλοποίηση πρότασης «πόθεν έσχες»

Τη συμφωνία επτά υποψηφίων για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας να προωθήσουν την υλοποίηση της πρότασης Πισσαρίδη, Παναγιωτίδη, Συρίμη για το «Από πού τα βρήκες;» («Πόθεν Έσχες;») όλων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ), με αφετηρία εφαρμογής του νέου συστήματος την 1 Ιανουαρίου 2023, ανακοίνωσαν οι συντελεστές της πρωτοβουλίας το Σάββατο 8 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα άλμα προόδου προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαφθοράς και της διαπλοκής, όχι με πομπώδεις διακηρύξεις, αλλά με πρακτικές, εστιασμένες και συγκεκριμένες ενέργειες, που θα φέρουν απτό αποτέλεσμα στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε και δημοσιοποιήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια από δύο έγκριτους, έμπειρους και ανεξάρτητους εγκεκριμένους λογιστές, σε συνεργασία με τον Νομπελίστα Οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη, κάτω από τον τίτλο «Λευκή Βίβλος: Οι Καταστάσεις Περιουσίας των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) και το Συναφές Πόθεν Έσχες στην Κύπρο», αλλά έκτοτε έμεινε αναξιοποίητη.

Διαβάστε επίσης: Μαυρογιάννης: Η Αμμόχωστος μπορεί και πρέπει να σωθεί

Υπενθυμίζεται πως η ουσία του «πόθεν έσχες» είναι το γεφύρωμα της αύξησης (ή της μείωσης), μέσα σε κάθε ημερολογιακό έτος, της ανά το παγκόσμιο καθαρής περιουσίας του ΠΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της περιουσίας του/της συζύγου και των ανήλικων τέκνων του/της, με τα εισοδήματα των προσώπων αυτών και τα έξοδα διαβίωσής τους μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Διευκρινίζεται επίσης πως η διαχείριση του συστήματος αυτού θα είναι στα χέρια μιας πραγματικά ανεξάρτητης επιτροπής, που θα διασφαλίζει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του συστήματος.

Την κοινή δήλωση υπέγραψαν οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Γεώργιος Κολοκασίδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Μάριος Ηλιάδης και Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Όπως αναφέρουν, δεσμεύονται ότι, σε περίπτωση εκλογής, θα προωθήσουν άμεσα την υλοποίηση της πρότασης Πισσαρίδη, Παναγιωτίδη, Συρίμη, με αφετηρία εφαρμογής την 1 Ιανουαρίου 2023.

Προσθέτουν πως η πατρίδα μας έχει ανάγκη ενός ανεξάρτητου και αξιόπιστου συστήματος «από πού τα βρήκες;» (πόθεν έσχες;), που κάθε χρόνο θα προσδιορίζει και θα ποσοτικοποιεί όλες τις πηγές των εισοδημάτων των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (Προέδρου, Υπουργών, Βουλευτών, Αξιωματούχων του Δημοσίου), υπογραμμίζοντας πως όποιος αρνείται τη διαφάνεια δεν έχει θέση στον πολιτικό χώρο της Κύπρου.

«Καλούμε όλους τους υποψήφιους να υιοθετήσουν, άμεσα και χωρίς περιστροφές, τη θέση μας επί του “Πόθεν Έσχες”. Η Κύπρος αξίζει ένα καλύτερο μέλλον», καταλήγει η δήλωση.

Σχετικά άρθρα

Πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για διάλεξη. Tο θέμα που σκέφτηκα είναι η *κωμική* διάσταση των ύβρεων σε αρχαία και σύγχρονη πολιτική. Tι έμπνευση έδωσαν οι #προεδρικές2023, με τους "τραμπούκους του πληκτρολογίου" να βρίζουν και εμάς να γελάμε! #Researcher #University

Έκλεισε και αυτό... Τιμή μου που εργάστηκα για την προεκλογική σου
@AMavroyiannis.
#ekloges #cyelections #elections2023 #ekloges2023 #εκλογες #εκλογες2023 #electionscy #electionscyprus #εκλογές #εκλογές2023 #προεδρικές2023
#proedrikes2023 #προεδρικες2023 #mavroyiannis2023

StockWatch Cyprus @StockWatchCy

Έκθεση προεκλογικής δαπάνης υπέβαλε ο Α. Μαυρογιάννης http://dlvr.it/SlYyTQ

Δεν φτάνει που διέσυρε την #Κύπρο και εξέθεσε τον #ΔΗΣΥ, βαρύνοντάς τον με σκάνδαλα και συμβάλλοντας στη διάσπασή του στις #προεδρικές2023, θα περιοδεύει ως "δοκησίσοφος"; Θα πουλά σοφία; Θα δίνει συμβουλές; Θα παριστάνει το πολιτικό κεφάλαιο; Αντροπή, όπως λέμε στη Γεροσκήπου...

Load More

Διαβάστε Ακόμα