Monday, July 22, 2024
HomeΕπικαιρότηταΣτεφάνου: Ένα ισχυρό ΑΚΕΛ δίνει ισχυρή ελπίδα και προοπτική για τον τόπο

Στεφάνου: Ένα ισχυρό ΑΚΕΛ δίνει ισχυρή ελπίδα και προοπτική για τον τόπο

Ένα ισχυρό ΑΚΕΛ δίνει ισχυρή ελπίδα και προοπτική για τον τόπο, είπε την Κυριακή ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, στην 27η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Ε.Ε. ΑΚΕΛ Λευκωσίας – Κερύνειας, καλώντας τα μέλη του κόμματος να στηρίξουν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις προεδρικές εκλογές για «αλλαγή ουσίας».

Στην ομιλία του στην Συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, ο κ. Στεφάνου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην απόφαση του τακτικού συνεδρίου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε πέρσι για το πώς το ΑΚΕΛ «να κλείσει δυναμικά» τον πρώτο αιώνα της δράσης και της παρέμβασής του, από το 1926, και να ανοίξει ένα δεύτερο αιώνα «με την ίδια δύναμη, το ίδιο σφρίγος, τον ίδιο ηρωισμό», γιατί, όπως είπε, ο τόπος και ο λαός χρειάζονται ένα ΑΚΕΛ ισχυρό. «Ένα ισχυρό ΑΚΕΛ δίνει ισχυρή ελπίδα και προοπτική για τον τόπο», είπε.

Είναι γι’ αυτό το λόγο, είπε, που περιλήφθηκε απόφαση για καταστατικό συνέδριο για να συζητήσουν σοβαρά πως ανανεώνουν, πως προσθέτουν νέα στοιχεία στην πολιτική και οργανωτική δουλειά που κάνει το κόμμα και να προσθέσουν νέα στοιχεία στις παλιές και δοκιμασμένες μορφές οργάνωσης και δράσεις και νέους τρόπους, «για να μεταφέρουμε τη δική μας φωνή και θέση στην κοινωνία και να τους καλέσουμε να έρθουν μαζί μας, να κινητοποιήσουμε την κοινωνία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές και να βάλουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι την μεθεπόμενη Τετάρτη, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος θα συζητήσει και θα εγκρίνει έγγραφο που θα διαμορφώσει τον οδικό χάρτη αυτής της συζήτηση για να καταλήξουν στο καταστατικό συνέδριο. Ο χρονικός ορίζοντας που προσδιορίζεται είναι για το Φθινόπωρο το 2023, πρόσθεσε.

Για την πορεία του κόμματος, είπε ότι χρειάζεται από τη μια να εκτιμήσουν την πολύ σκληρή δουλειά την οποία κάνουν, «την πολύ σημαντική προσφορά και παρέμβαση που έχουμε, στην κοινωνία για τον τόπο και τον λαό γιατί δεν θα πρέπει να την μηδενίζουμε παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά την ίδια ώρα, χρειάζεται πολύ σοβαρά να δούμε πώς αντιμετωπίζουμε τα διάφορα προβλήματα που έχουμε στο κίνημα και στο κόμμα για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε και να ανοίξουμε την προοπτική για το αύριο».

Αυτά τα προβλήματα, είπε, έχουν να κάνουν με τις νέες κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες που υπάρχουν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη. «Τα ακροδεξιά κινήματα στην Ευρώπη ανέρχονται δυναμικά γιατί πατούν πάνω στις αντιλαϊκές πολιτικές της δεξιάς που καθορίζει την πορεία της Ευρώπης. Την ίδια ώρα, βλέπουμε πως ο λαϊκισμός εμφιλοχωρεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων».

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές και στην ανάγκη, όπως είπε, των πολιτών για αλλαγή, ο κ. Στεφάνου μίλησε για «το τεράστιο πολιτικό καθήκον της νίκης» στις προεδρικές εκλογές. Είπε ότι ποτέ το ΑΚΕΛ δεν έδωσε εκλογές για να τις χάσει «αλλά δίνει τον αγώνα τον καλό» για να τις κερδίσει. Είπε επίσης ότι στις προεδρικές εκλογές «κρίνεται η πορεία του τόπου», και ότι ο λαός, η κοινωνία, θέλει αλλαγή όχι προσώπων, αλλά ουσίας και πορείας, «γιατί έχει κουραστεί να ζει στην μιζέρια, στην οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια που προκαλούν οι κυβερνητικές πολιτικές κοινωνικής αναισθησίας».

Είπε ακόμη ότι όταν οι πολίτες δυστυχούν, όταν χιλιάδες διερωτώνται πώς θα βγάλουν τον μήνα, να έχουν τα απαραίτητα στο σπίτι, πώς θα μπορέσουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν και να καλύψουν τις απαραίτητες ανάγκες, οι κυβερνώντες «δίνουν δικαιολογίες και δεν τους ενδιαφέρει» γιατί, όπως είπε, ζουν σε μια παράλληλη ζωή, πολύ διαφορετική  από αυτή της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου.

Μιλώντας για τις πολιτικές και πρακτικές της σημερινής Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στο θέμα των διαβατηρίων και είπε ότι «η διαφάνεια και η λογοδοσία πετάχτηκαν στα σκουπίδια» θέτοντας το ερώτημα, πότε θα απαντήσει η Κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων που συζητείται ευρέως στο ευρωκοινοβούλιο, και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, αλλά στην Κύπρο, και παρά το γεγονός ότι το ΑΚΕΛ ερωτά καθημερινά «οι ίδιοι θεωρούν ότι το θέμα είναι κλειστό».

Για το Κυπριακό, είπε ότι πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα πριν η Τουρκία υλοποιήσει τον στρατηγικό της στόχο για διχοτόμηση «και οι κυβερνώντες δεν ανησυχούν». Πρόσθεσε ότι «το μόνο που ουσιαστικά κάνουν είναι διαχείριση στο εσωτερικό, να πείθουν τον κόσμο ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με αυτή την Τουρκία και αυτή την τουρκοκυπριακή ηγεσία». Σημείωσε ότι «την ίδια απάθεια και προσέγγιση είχαν» κι όταν ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και ότι οι κυβερνώντες τότε «σπατάλησαν» τέσσερα χρόνια, μέχρι να αλλάξει η ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Αναφερόμενος στους υποψήφιους για την Προεδρία, Νίκο Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι «είναι βιασμός της λογικής» ότι μπορούν να φέρουν την αλλαγή, αφού ήταν μέρος των αποφάσεων και πολιτικών της Κυβέρνησης, και κάλεσε τον κόσμο να στοχαστεί αν η Κυβέρνηση έπραξε τα όσα έταξε πριν τις εκλογές του 2013 και 2018.

Για την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, είπε, ότι υπάρχει μια επιλογή «με βασικό στήριγμα ένα κόμμα πατριωτικό, ιστορικό όπως είναι το ΑΚΕΛ», με μια υποψηφιότητα, «πραγματικά ανεξάρτητη, που διαθέτει εντιμότητα, ειλικρίνεια, και καθαρότητα, στοιχεία μείζονος σημασίας για τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, που διαθέτει γνώσεις, εμπειρίες και εντός και εκτός Κύπρου και που διαθέτει την ικανότητα να συνενώνει τις δυνάμεις όλων αυτών που πραγματικά θέλουν την αλλαγή». Ο κ. Στεφάνου κάλεσε τον κόσμο να συνεισφέρει για να έρθει εις πέρας αυτή η «τιτάνια προσπάθεια», λέγοντας ότι ο καθένας έχει ρόλο να διαδραματίσει.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα