Υψηλοί τόνοι, αντιπαράθεση και μετωπικές συγκρούσεις σημάδεψαν το ντιμπέιτ μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκου Χριστοδουλίδης και Αχιλλέα Δημητριάδης στην εκπομπή Χωρίς Περιστροφές το βράδυ της Δευτέρας (10/10).
Η διάθεση για αντιπαράθεση φάνηκε από την αρχή της συζήτησης όταν ο Νεοφύτου σχολίασε το γεγονός ότι ο Χριστοδουλίδης συμμετείχε στο debate από την Αθήνα, σημειώνοντας ότι «εγώ είμαι εδώ γιατί θεωρώ πρώτιστη υποχρέωσή μου οι πολίτες να ενημερώνονται. Είμαι εδώ γιατί θεωρώ υποχρέωσή μου όταν διευθετώ κάτι με οποιονδήποτε, να μην αλλάζω τους προγραμματισμούς μου. Εύχομαι να είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με διαδικαστικά. Ντιμπέιτ είχαμε και τον Σεπτέμβριο αλλά ο Χριστοδουλίδης θυμήθηκε μετά από τις δεσμεύσεις ότι έπρεπε να κάνει περιοδεία στην ύπαιθρο, ωσάν να ήταν στην Αλάσκα και δεν μπορούσε το βράδυ να έρθει στη Λευκωσία, ωσάν να ήταν οι αποστάσεις Αλάσκα- Φλόριντα». Από πλευράς του ο Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε το Σίγμα και τους συνομιλητές του γι αυτή τη διευθέτηση και αυτό που έχει σημασία είναι η θέληση για συμμετοχή σε αυτό τον διάλογο.
Μετά τον κύκλο συζήτησης για το Κυπριακό, τέθηκε το ζήτημα της αξιοπιστίας των υποψηφίων, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να αφήνει αιχμές στον Χριστοδουλίδη, τονίζοντας ότι «έχω θέσεις, δεν μασώ τα λόγια μου, δεν είμαι λίγο απ όλα. Ποια η θέση μας για το πλαίσιο Γκουτέρες. Χωρίς «ναι μεν αλλά». Δεν θα αρνιόμουν τη στήριξη. Αλλά όχι με τα 18 σημεία του Νικόλα Παπαδόπουλου και ούτε αυτά τα μυστικά συμφωνηθέντα με τον Σιζόπουλο. Το ΔΗΚΟ στήριξε Γλαύκο Κληρίδη και Νίκο Αναστασιάδη αλλά με το πρόγραμμα και όχι με τα 18 του Παπαδόπουλου, τα 10 του Σιζόπουλου και τα πέντε της Θεοχάρους». Ο Χριστοδουλίδης, παίρνοντας τον λόγο, παρέπεμψε σε δημοσίευμα της Σημερινής του 1993 για την εκλογή Κληρίδη με τη στήριξη του ΔΗΚΟ και τις ιδέες Γκάλι. Ο Κληρίδης είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΔΗΚΟ μετά από συζήτηση για το Κυπριακό. Εγώ θέλω να ακούσω εάν θεωρεί κάποιος ότι το Κυπριακό δεν έχει λυθεί εξαιτίας της Ε/κ πλευράς». Αφού αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε ως Υπουργός Εξωτερικών, επεσήμανε ότι «όποτε είναι κάτι θετικό το χρεώνονται οι άλλοι, όποτε έχει κάτι αρνητικό το χρεώνεται ο Χριστοδουλίδης». Για τη στήριξη από τα άλλα κόμματα, απάντησε ότι «είμαι περήφανος, είμαι σίγουρος ότι είναι μια στήριξη που και ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα ήθελε. Σε άλλη συζήτηση είχε αναφερθεί στη σημασία της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ αλλά και με την ΕΔΕΚ στο Κυπριακό, αναδεικνύοντας τη σημασία της ΚΔ».
Στη συνέχεια ο Αβέρωφ απάντησε τον Χριστοδουλίδη για τη στήριξη των κομμάτων, αναφέροντας ότι «ήταν εύκολο και για μένα να πάω απέναντι στο κόμμα μου και την κυβέρνηση που υπηρέτησα. Ο Χριστοδουλίδης μας μιλάει και θέλει να παρουσιάζεται ως συνεχιστής της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Τότε γιατί γύρισε την πλάτη στο κόμμα του, γιατί στάθηκε απέναντι στο κόμμα του για να δώσει σκέπη σε αυτούς που έβριζαν και τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ. Σε αυτούς που έλεγαν ότι βάλαμε ταφόπλακα στο Κυπριακό. Λίγη σεμνότητα σε ένα Γλαύκο Κληρίδη δεν βλάπτει από τον Χριστοδουλίδη. Μας είπε απόψε ότι ο Κληρίδης πούλησε τα πιστεύω του για να γίνει πρόεδρος». Ο Χριστοδουλίδης τότε απάντησε ότι «ο κ. Νεοφύτου συνηθίζει να βάζει λόγια στα στόματα των συνομιλητών του για να ερμηνεύει όπως ο ίδιος θέλει κάποια δεδομένα. Δεν μας είπε, γιατί ζητούσε τη στήριξη αυτών των κομμάτων, γιατί δεν επιτεύχθηκε συμφωνία; Του έθεσαν θέσεις που δεν μπορούσε να αποδεχθεί».
Νέα αντιπαράθεση άνοιξε μεταξύ Δημητριάδη- Χριστοδουλίδη για τους χειρισμούς της υπόθεσης Τιτίνας Λοιζίδου και τις δηλώσεις του πρώην ΥΠΕΞ για «προεκλογικό πυροτέχνημα» για τα Βαρώσια. Σε αυτό το θέμα ο Χριστοδουλίδης είπε «ψάξετε να βρείτε αυτές τις δηλώσεις, και έχω μπροστά μου τις δηλώσεις που είπα ότι ούτε υποτιμούμε ούτε υποβαθμίζουμε.
Λάδι στη φωτιά έριξε και η αναφορά σε άρθρο του Άντρου Κυπριανού, στο οποίο κατηγορεί τον Χριστοδουλίδη. Ο τελευταίος ανέφερε «δεν καταλαβαίνω την επίκληση στον Άντρο Κυπριανού και του άρθρου του στη συζήτηση των τριών μας. Αλλά τι περιμένατε από τον Άντρο Κυπριανού; Να αρθρογραφήσει υπέρ μου; Δεν είναι αυτή σοβαρή αρθρογραφία για να χτυπάμε τον ανθυποψήφιο για να χτυπάμε στο ντιμπέιτ». Για το εμπάργκο ο Αβέρωφ είπε ότι ο Χριστοδουλίδης όσο ήταν Υπουργός Εξωτερικών δεν έγινε άρση της ανατροφοδότησης του ρωσικού στόλου, που ήταν το προαπαιτούμενο των Αμερικανών. Από την άλλη, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η άρση της ανατροφοδότησης του ρωσικού στόλου έγινε λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Καρεκλάς ρώτησε και τους τρεις υποψηφίους εάν έχουν μεταβεί ποτέ στα κατεχόμενα. Ο Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «έχω μεταβεί στα κατεχόμενα πριν γίνω Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και έχω επαφές με την τ/κ κοινότητα, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος μας θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για τους τ/κ. Ο Δημητριάδης είπε ότι πήγε «πολλές φορές, πριν ένα μήνα ήμουν στο Βαρώσια». Τότε ο Καρεκλάς ρώτησε «και δεν μουντζώνετε όλοι το πρόσωπό σας; Εγώ το κάνω». Ο Αβέρωφ τόνισε ότι «πήγα, πάω και θα πηγαίνω μέχρι την ευλογημένη ώρα της επανένωσης. Αλλά κάποιοι δεν πήγαν και έχουν τόσους μήνες που είναι πολίτες και δεν μας είπε εάν θα πάει, απλώς μας είπε ότι θα έχει προτάσεις για τους τ/κ».
Σε σχέση με τις κατηγορίες για τα fake accounts, τη δημοσιοποίηση προσωπικών συνομιλιών και την ομιλία εξαγγελίας, ο Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «στην περίπτωση του κ. Φλέσα, όταν έγινε γνωστό τι έγινε, τερματίστηκε η συνεργασία μαζί του. Σε σχέση με το δεύτερο ερώτημα (για τη δημοσιοποίηση προσωπικών συνομιλιών) πράγματι συμβαίνει κάτι πρωτοφανές επειδή κάποιοι θεωρούν ότι σκοράρουν πολιτικά αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις στη δημόσια ζωή του τόπου. Ξέρω τι προσπαθεί να γίνει, να γίνει αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα σοβαρά θέματα. Η απάντηση μου είναι ότι δεν θα συμβάλω με κανένα τρόπο στην υποβάθμιση του πολιτικού λόγου».
Όταν ο Καρεκλάς έβαλε στη συζήτηση τις δηλώσεις του Χριστόφορου Πισσαρίδη, απάντησε ότι «έχω δει ένα άρθρο του στον Τύπου και τι έλεγε για τους ανθυποψηφίους μου και ποιος ήταν ο στόχος με τον τίτλο που βγήκε. Εγώ συμφωνώ με την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ ως απάντηση για το κατασκοπευτικό βαν: Ο ΔΗΣΥ είναι παγίως αντίθετος και καταδικάζει απερίφραστα την οιανδήποτε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών». Πρόσθεσε ότι «άτομα που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου, δέχονται απειλές και εκβιασμούς». Για τη φράση «θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου», απάντησε ότι «θα ανοίξει με το συγκεκριμένο θέμα και τη συζήτηση περί ιδιωτικών επικοινωνιών οποιουδήποτε πολίτη. Δεν έκανα απειλές».
Ο Αβέρωφ απαντώντας στο θέμα του κατασκοπευτικού βαν, είπε ότι «αυτό το θέμα έχει εξεταστεί με ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, ο οποίος διορίστηκε από τον προηγούμενο Γενικό Εισαγγελέα. Εάν υπήρξαν ή όχι παρακολουθήσεις, δείτε τα πορίσματα. Καμιά σχέση με οποιοδήποτε βαν, ούτε με τον ιδιοκτήτη. Ουδέποτε εξετάστηκε εμπλοκή δική μου. Είναι το πόρισμα εκεί του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή».
Στη συνέχεια επιτέθηκε ευθέως στον Χριστοδουλίδη ότι «οργάνωνε από το 2020 εκστρατεία σπίλωσης οποιουδήποτε νόμιζε θα ήταν στον δρόμο του για τις προεδρικές εκλογές, ενώ μέχρι την άνοιξη του 2021 μας έλεγε στον ΔΗΣΥ ότι βιαζόμαστε. Αισχρό είναι να στήνεις μηχανισμό σπίλωσης πολίτες, πολιτικούς σου αντιπάλους και δημοσιογράφους. Υποκριτικό είναι να παίζεις τον Άγιο και να χρησιμοποιείς τέτοιες μεθόδους. Απαξιωτικό είναι αντί να απαντάς, να παρουσιάζεται ως θύμα ο θύτης. Απόψε δεν είμαι διατεθειμένος να φύγω από το στούντιο, ζητάτε παράταση, και πρέπει να μας μιλήσει για τον ασκό του Αιόλου. Να μας πει τι ξέρει και τι δεν ξέρει. Απόψε θα ξεκαθαρίσουν όλα».
Ο Δημητριάδης τότε ζήτησε εξηγήσεις για τα «δύο sms», σημειώνοντας ότι «εάν ήθελα να βγάλω λεφτά, θα έκανα χρυσά διαβατήρια και θα τα έπαιρνα στο Υπουργικό του Χριστοδουλίδη για να τα εγκρίνει».
Από πλευράς του ο Χριστοδουλίδης είπε ότι «είναι σεβαστά τα ερωτήματα και η απάντηση η δική μου, δεν πρόκειται να εμπλακώ σε μια συζήτηση για την ιδιωτική επικοινωνία οποιουδήποτε πολίτη σε αυτό τον τόπο. Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καταλάβει κάποιος και τι είναι αισχρό και τι υποκριτικό. Ο λαός μας κρίνει όλους. Η εκτίμηση για τον κ. Δημητριάδη είναι γνωστή».