Saturday, May 4, 2024
HomeΕπικαιρότηταΑβέρωφ: «Θα κερδίσουμε- Ό,τι και εάν συμβεί δεν θα φύγω από την...

Αβέρωφ: «Θα κερδίσουμε- Ό,τι και εάν συμβεί δεν θα φύγω από την πολιτική»(vid)

«Αυτές τις εκλογές θα τις κερδίσουμε, αλλά ότι και εάν συμβεί ο Αβέρωφ δεν θα φύγει από την πολιτική», διαμήνυσε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Εξήγησε ότι μετά τις εκλογές, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, ο ΔΗΣΥ θα λειτουργήσει θεσμικά.

Μεταξύ άλλων για το θέμα του κυκλοφοριακού ανέφερε ότι «για να χρησιμοποιήσει ένας πολίτης το δημόσιο μεταφορικό, θα πρέπει να κερδίζει χρόνο και χρήμα. Έχουμε μεταφορικά μέσα αλλά κερδίζεις χρήμα και όχι χρόνος. Βραχυπρόθεσμα μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα με 3-4 πρακτικούς τρόπους. Για τη Λευκωσία, υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι που τις καθημερινές ημέρες είναι αδειανοί (ΓΣΠ, Μακάριο Στάδιο, Κρατική Έκθεση). Θα μπορούσαν αυτοί οι χώροι να χρησιμοποιούνται από πολίτες για να σταθμεύουν τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα και από αυτούς τους προορισμούς κάθε ένα τέταρτο μικρά shuttle bus να πηγαίνουν προς το κέντρο της πόλης. Το δεύτερο είναι ότι μπορείς να δώσεις αντικίνητρο στο να γίνεται μεγάλη συμφόρηση στους κεντρικούς πυρήνες. Υπάρχουν πόλεις, στις οποίες σε συγκεκριμένες περιοχές χρειάζεσαι ειδική κυκλοφορία για να εισέλθεις, πληρώνεις περισσότερα. Το πιο σημαντικό μέτρο είναι το ωράριο. Εγώ μένω στην περιοχή του ΓΣΠ. Όταν τα σχολεία είναι κλειστά, η διαδρομή μου από το σπίτι στο γραφείο είναι 17 με 20 λεπτά. Όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά, χρειάζομαι μία ώρα. Οι μεγάλες περίοδοι κυκλοφοριακής συμφόρησης είναι το πρωί που πάνε τα παιδιά σχολείο και το μεσημέρι που σχολάνε. Όταν εισηγήθηκα το ολοήμερο σχολείο, ήταν για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά θα βοηθήσει και στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας». Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να εισάξουμε την τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και τα ευέλικτα ωράρια.

Σε σχέση με τις εξαγγελίες του για το μεταναστευτικό, εξήγησε ότι «όταν λέω φράχτη, είναι σύνθεση. Μπορεί σε κάποια μέρη να χρειαστεί φυσικός φράχτης, σε κάποια επιτήρηση με drones, αλλού ηλεκτρονικός τρόπος επιτήρησης. Ο άλλος τρόπος είναι η επιτήρηση με τους 300 που θα προσλάβει το ΥΠΕΣ. Όμως θα κάνουμε αποτύπωση του προβλήματος. Εδώ έχουμε εισροές που το 95% έρχονται διά μέσου της πράσινης γραμμής. Άρα πρέπει να βρούμε τρόπο να τις μειώσουμε. Ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, σύνθεση». Εξήγησε ότι σε κάποιες περιοχές που θα υπάρχει φυσικός φράχτης, θα γίνει υπό μία προϋπόθεση. «Να βρούμε τρόπο να μην ταλαιπωρούμε τις περίοικους και αυτούς που εκμεταλλεύονται τη γη τους».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «έχουν γίνει θετικά βήματα στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν παράλληλα συμφωνίες για επαναπατρισμό αυτών των παράτυπων μεταναστών. Είχα μια επίσκεψη στο Κόγκο, πιστεύω ότι πήγε καλά. Εκτιμώ ότι σε μερικές εβδομάδες, πιθανώς αντιπροσωπεία από το Κόγκο θα έρθει στην Κύπρο για την πρώτη συμφωνία επαναπατρισμού. Δεν αντικαθιστώ την κυβέρνηση ούτε την αντικατέστησα το 2013 που έβαζα πλάτη για την οικονομία, ούτε όλα αυτά τα χρόνια για να περάσουμε τα δύσκολα στο κοινοβούλιο αλλά ως πολιτικός όχι κατ ανάγκη επειδή το κόμμα μου είναι στην εξουσία αλλά επειδή έχω καθήκον να συμβάλω στην επίλυση προβλημάτων». Σε σχέση με όσους αποκτούν το στάτους του πολιτικού πρόσφυγα πρέπει και να τους ενσωματώσουμε στην κοινωνία και να βάλουμε και στην παραγωγή».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα