Thursday, July 18, 2024
HomeΕπικαιρότηταΣιζόπουλος: H ΕΔΕΚ μπορεί και πρέπει να συνδιαμορφώσει κυβερνητικό πρόγραμμα

Σιζόπουλος: H ΕΔΕΚ μπορεί και πρέπει να συνδιαμορφώσει κυβερνητικό πρόγραμμα

Η ΕΔΕΚ για να μπορέσει να συνεισφέρει στην πατρίδα και τον λαό μας, πρέπει να ενεργήσει με τρόπο που να την καθιστά μέρος της εκτελεστικής εξουσίας, να συμμετέχει στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής και όχι να αγωνίζεται να τη διαφοροποιήσει, ή να την εμβολιάσει, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε ομιλία στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής. Ανέλυσε, παράλληλα, γιατί η ΕΔΕΚ οδηγήθηκε στην απόφαση για στήριξη Νίκου Χριστοδουλίδη στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, απαιτείται πραγματική αλλαγή, αλλαγή νοοτροπίας, αναβάθμιση των θεσμών και η διακυβέρνηση να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, σημειώνοντας ότι η εναλλαγή προσώπων στην εξουσία δεν οδηγεί σε ουσιαστική αλλαγή, αλλά σε ανακύκλωση και επανάληψη. Ανέφερε, εξάλλου, ότι η ΕΔΕΚ μπορεί και πρέπει να συνδιαμορφώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα, πρέπει με σύνεση και αξιοπιστία να διαμορφώσει τις συνθήκες, ώστε να συμμετέχει στην επόμενη κυβέρνηση, για να μπορέσει να υλοποιήσει κάποιες από τις προτάσεις της.

«Η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, είναι υποχρέωση προς την πατρίδα και τον λαό μας. Αποδείξαμε ότι οι θέσεις μας είναι ρεαλιστικές, αξιόπιστες και εάν κάποιες από αυτές υιοθετούντο, από τους εκάστοτε κυβερνώντες, η κατάσταση για την πατρίδα μας θα ήταν πολύ καλύτερη τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Πρόσθεσε ότι κάποιοι κατηγορούν την ΕΔΕΚ ότι η απόφαση για στήριξη Χριστοδουλίδη είναι «για να κρύψουμε τα ποσοστά μας, ότι συνεργαζόμαστε με υποψήφιο που προέρχεται από το ΔΗΣΥ που είναι υποστηρικτής της ΔΔΟ, ότι νερώσαμε τις θέσεις μας για να γίνουμε εξουσία».

Ο κ. Σιζόπουλος απέρριψε τις κατηγορίες και απάντησε ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν στελέχη έντιμα, υπεύθυνα, με τα οποία ανεξάρτητα από διαφορετικές θέσεις σε πολιτικά θέματα, υπάρχει η δυνατότητα συνεννόησης και συνεργασίας για την επίτευξη των ελάχιστων στόχων που τίθενται και ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι ένα από αυτά τα στελέχη.

Πρόσθεσε ότι η στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη έγινε στη βάση συγκεκριμένων συγκλίσεων, στο Κυπριακό που αφορούν την κατάργηση των εγγυήσεων, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της λύσης που θα συμφωνηθεί, την εφαρμογή χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια και την εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της ΕΕ για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης όπως ήδη επιβεβαιώνεται από τις θέσεις που δημοσιοποιούνται, η σύγκλιση εάν δεν είναι απόλυτη, «είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό» και κάλεσε τα στελέχη, τα μέλη και οπαδούς της ΕΔΕΚ να αντιληφθούν ότι οι προσεχείς εκλογές, αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία για αλλαγή και δίνουν τη δυνατότητα για συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση και στη συνδιαμόρφωση πολιτικής που να στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες δηλαδή «να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε την προσπάθεια για προστασία της κρατικής υπόστασης της πατρίδας μας και για υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής προς όφελος των ευπαθών ομάδων του λαού μας».

Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώνεται η περιοδεία Χριστοδουλίδη σε κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού

Ο κ. Σιζόπουλος στην ομιλία του έκανε λεπτομερή αναφορά στους διαχρονικούς αγώνες της ΕΔΕΚ στο Κυπριακό, επικρίνοντας τους «κατά τα άλλα δίκαιους και αντικειμενικούς εταίρους μας» ότι στη βάση των δικών τους εθνικών συμφερόντων, στηρίζουν ουσιαστικά την τουρκική πολιτική σε βάρος της Κύπρου.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στο τι πρεσβεύει η ΕΔΕΚ στην οικονομική και κοινωνική πολιτική, κατηγορώντας την εκτελεστική εξουσία ότι λόγω απροθυμίας της οδήγησε σε μια σειρά γεγονότων, «τα οποία σταδιακά φτωχοποίησαν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και συγκέντρωσαν υπερκέρδη στους ολίγους».

«Το 2021 όταν η ΕΔΕΚ ψήφισε τον προϋπολογισμό, κεφαλαιοποιώντας σημαντικά οφέλη στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κατηγορήθηκε ότι στηρίζει μια διεφθαρμένη κυβέρνηση και ότι είναι το δεκανίκι του ΔΗ.ΣΥ. Πριν το 2021 και το 2022 όταν ψηφίστηκαν οι προϋπολογισμοί, χωρίς την ψήφο της ΕΔΕΚ, δεν υπήρξε η ίδια αντίδραση”, είπε.

“Αυτό και μόνο μαρτυρεί την εμμονή και την αντιπάθεια που τρέφουν κάποιοι σε βάρος του Κόμματός μας. Για χάρη της ιστορίας να αναφέρω ότι τα τελευταία 20 χρόνια, οι προτάσεις μας για θέματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής δικαιώθηκαν πλήρως. Κάποιες από αυτές, παρά το εκλογικό μας μέγεθος με σωστή και εποικοδομητική τακτική, υιοθετήθηκαν και υλοποιήθηκαν», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα