Η Κύπρος όχι μόνο έχει θεσμικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει τις υποκλοπές αλλά έχει επιστήμονες που επιβραβεύονται από διεθνή ταμεία ακριβώς για να καταπολεμήσουν αυτό που παρατηρείται σε όλες τις χώρες ανεξαιρέτως, είπε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του στη 21η τελετή απονομής του Βραβείου της Χρονιάς “Μανώλης Χριστοφίδης”.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε επίσης τον κόσμο του ΔΗΣΥ, να συστρατευτεί για την εκλογή στο Προεδρικό αξίωμα του υποψηφίου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Το βραβείο φέτος απονεμήθηκε, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στις Μαρία Τερζή, Άρτεμις Κοντού και της Λίζα Χαραλάμπους, που ίδρυσαν τη νεοφυή επιχείρηση Malloc, προσανατολισμένη στην αποτροπή παραβίασης και υποκλοπής δεδομένων χρηστών από κινητές συσκευές.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διερωτήθηκε γιατί η επιτροπή PEGA, «αυτή που διερευνά τη φανταστική εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στις παρακολουθήσεις που γίνονται σε άλλες χώρες, δεν ζήτησε να δει και τις τρεις κυρίες, δηλαδή να δει ότι όχι μόνο έχουμε θεσμικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει τις υποκλοπές και δεν έγιναν υποκλοπές, αλλά να δει ότι πέραν του θεσμικού πλαισίου υπάρχουν και οι επιστήμονες εκείνοι που επιβραβεύονται από διεθνή ταμεία ακριβώς για να καταπολεμήσουν αυτό που παρατηρείται σε όλες τις χώρες ανεξαίρετα».
Ανέφερε ότι το εν λόγω λογισμικό της Malloc, μετρά πλέον αρκετές χιλιάδες ενεργούς χρήστες ανά το παγκόσμιο και ότι είναι η πρώτη κυπριακή επιχείρηση που πέτυχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της αμερικανικής εταιρείας Y Combinator, η οποία διαθέτει το κορυφαίο πρόγραμμα accelerator για νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε την αποφασιστικότητα που επέδειξε η Κυβέρνηση, «επιμένοντας στη στοχευμένη επένδυση στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους όσον αφορά τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ευέλικτου κράτους». Είπε ότι γι’ αυτό και προχώρησε στον σχεδιασμό και υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.
Ορόσημο της όλης προσπάθειας, είπε, είναι η σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ως επίσης ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα, στο πλαίσιο των οποίων επιτεύχθηκε ο βέλτιστος συντονισμός του συνόλου των υφιστάμενων κυβερνητικών δραστηριοτήτων.
Σημείωσε ότι η δυναμική που έχουν αποκτήσει οι υπό αναφορά τομείς, «επιβεβαιώνεται, όχι από την αντιπολίτευση βεβαίως, αλλά από τα τελευταία αποτελέσματα διεθνών δεικτών, κάτι το οποίο κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να περιφρονούν προβάλλοντας τα δικά τους αφηγήματα».
Ανάφερε ότι η Κύπρος στον τομέα της καινοτομίας κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία “Strong Innovators” σύμφωνα με την ετήσια έκθεση European Innovation Scoreboard 2022 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Συγκεκριμένα, η Κύπρος καταλαμβάνει τη 10η θέση στη συνολική κατάταξη, ενώ έχει βελτιώσει την επίδοσή της κατά 38% από το 2015 μέχρι και σήμερα, ποσοστό που αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη βελτίωση σε όλη την Ευρώπη και το οποίο ανέρχεται πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο βελτίωσης (10%) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι η Κύπρος αποτελεί το μόνο κράτος-μέλος από τα Κράτη Μέλη που εισχώρησαν στην ΕΕ μετά το 2004, που καταγράφει επιδόσεις πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
«Η χώρα κατατάσσεται πρώτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετικά με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων Αριστείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Teaming for Excellence» του Ορίζοντα 2020», είπε.
Στόχος, είπε, «είναι να δώσουμε συνέχεια στη μέχρι στιγμής υψηλή δυναμική που ανέπτυξε η πατρίδα μας στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας», ενώ ανάλογη είναι και η σημασία που αποδίδεται στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρώπης 2030.
Ο Πρόεδρος είπε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «που θα είναι το κληροδότημα της παρούσας στην επόμενη περίοδο», υπάρχει πρόνοια για διάθεση 282 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 23% των συνολικών επενδύσεων για δράσεις που αφορούν ή συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση, ξεπερνώντας την ελάχιστη απαίτηση της Ευρώπης για 20% κατανομή πόρων σε δράσεις με ψηφιακή υφή.
Είπε ότι αυτά ανέφερε τα οποία, όπως είπε, η Ευρώπη αναγνωρίζει, «όπως αναγνωρίζει και την οικονομική προκοπή της χώρας, που βρέθηκε να αντιμετωπίζει τρεις κρίσεις» που, πραγματικά χωρίς την αποφασιστικότητα, το όραμα, τη στήριξη του ΔΗΣΥ «ενδεχόμενα να ήταν από το 2013 μια χρεοκοπημένη χώρα, όπως μας την παρέδωσαν αυτοί που σήμερα ασκούν κριτική».
Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Tο δρόμο της ασφάλειας εγγυάται ο ΔΗΣΥ και ο υποψήφιος του Αβέρωφ
Τα ιδία εύσημα, πρόσθεσε, παίρνει η Κύπρος «και για την προκοπή μας στην οικονομία». Ενώ όλες οι χώρες της Ευρώπης και ανά το παγκόσμιο, είπε, πραγματοποιούν ρυθμούς ανάπτυξης που δεν φτάνουν το 3%, «η μικρή Κύπρος μας, επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ – Νίκου Αναστασιάδη πραγματοποιεί φέτος 5.8% ρυθμούς ανάπτυξης».
Αναφερόμενους σε όσους ασκούν κριτική κατά της Κυβέρνησης, είπε ότι «λησμονούν ότι παραλάβαμε ένα κράτος που δεν είχε λεφτά διαθέσιμα παρά για την πληρωμή μισθών ενός μηνός, ουδείς μας δάνειζε έστω και ένα ευρώ, διότι η επενδυτική κατηγορία της Κύπρου τότε ήταν στα σκουπίδια». Λησμονούν, πρόσθεσε, ακόμη ότι είναι αυτή η Κυβέρνηση που όρισε τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, και ότι εισήγαγε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθιέρωσε την ελάχιστη κατώτατη σύνταξη, και επανάφερε όσα οι προηγούμενοι είχαν αποκόψει, «χάριν των φιλολαϊκών πολιτικών τους». Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνησή του, επανάφερε το Επίδομα Μάνας, και ότι προχώρησε με επαναφορά του 50% της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και διαπραγματεύεται για το πως μπορεί να αποκατασταθεί, ενώ είπε ότι «δεν είμαστε εμείς που επιβάλαμε το 12% που υπάρχει η διαφορά των συνταξιούχων του 63 και 65». Είπε ότι η Κυβέρνηση προχωρεί «με σοβαρότητα σε μια αναλογιστική μελέτη για να δούμε πώς μπορεί να αρθεί αυτή η αδικία μέσα από συγκεκριμένες ρυθμίσεις».
Είπε ότι η Κυβέρνησή του, ενίσχυσε την οικονομία του τόπου μέσα από έργα ανάπτυξης που ξεπερνούν τα επτά δισεκατομμύρια.
Για αναφορές από τρίτους σε «κυβέρνηση της διαφθοράς», ο Πρόεδρος είπε ότι «λησμονούν ότι είναι επί της παρούσας διακυβέρνησης που για πρώτη φορά και αυτό σημειώνεται από διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, επώνυμοι οδηγήθηκαν στις φυλακές, ότι το θεσμικό πλαίσιο του κράτους δικαίου έχει αλλάξει». Είπε ακόμη ότι στοχοποιούν την Κυβέρνηση για ένα πρόγραμμα «που όντως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι γίνονται και λάθη και ήταν λάθος ο τρόπος που υιοθετήθηκε το πρόγραμμα σε εποχές που η Κύπρος είχε ανάγκη επενδύσεων, και μιλώ για το επενδυτικό πρόγραμμα και τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια.
Ξεχνούν, όμως, όπως είπε, ότι εκείνοι που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια δεν είναι μέλη της Κυβέρνησης «όχι γιατί έτυχαν εύνοιας αλλά απλά διότι δεν υπάρχουν στοιχεία», αλλά ότι ένας που σύρεται στα δικαστήρια, μεταξύ άλλων, «και δεν θέλω να πω ότι είναι ένοχος ο άνθρωπος, οφείλω να σέβομαι το Σύνταγμα, ήταν βουλευτής αλλά και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να αναδείξει το τάχα σκάνδαλο».
Αναφερόμενος στο θέμα των προεδρικών εκλογών ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι κάποιοι, «μόλις δουν κάποια συννεφάκια νομίζουν ότι θα υπάρξουν καταστροφές».
«Συνεπώς, θέλω να διαβεβαιώσω όσους επίχαιραν ένα μικρό χρονικό διάστημα πως τάχα υπάρχει ρήξη μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και του συναγωνιστή του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου για τη Δημοκρατία, πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη λύπη απόψε ή σήμερα», είπε.
Υπενθύμισε ότι έτσι εδραιώθηκε ο ΔΗΣΥ, «μέσα από και διαφωνίες που έδωσαν ακριβώς την ευκαιρία μέσα από τις δημοκρατικές αρχές να κτίσουμε αυτό που αποτέλεσε την πιο χρήσιμη και την πιο ισχυρή και αξιόπιστη παράταξη που έδωσε σταθερότητα στον τόπο, που έχει δημιουργήσει συνθήκες που η Κυπριακή Δημοκρατία, έστω και υπό κατοχή, να αποτελεί σήμερα παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, να θεωρείται στρατηγικός εταίρος και ο Πρόεδρος της να τιμάται από χώρες της περιοχής με τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις, όπως η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία». Είπε ακόμη ότι στις 9 Νοεμβρίου θα τιμηθεί ο Πρόεδρος «που «εξέθεσε» την Κύπρο» και από το Ισραήλ για τις ενέργειες του ώστε να επιτευχθεί μια στρατηγική συνεργασία με μια εξίσου σημαντική δύναμη της περιοχής.
Τόνισε ακόμη την ανάγκη για ενότητα στο ΔΗΣΥ, για να μπει «και πάλι προστάτης αυτής της πατρίδας και για να το καταφέρουμε απαιτείται ένας ηγέτης που να έχει τα κότσια να παίρνει αποφάσεις, να τολμά, να μπορεί να μην υπολογίζει το κόστος, αλλά να υπολογίζει το όφελος και αυτός που το απέδειξε κατά τη δεκαετή διάρκεια της διακυβέρνησης μου δεν είναι άλλος από τον Αβέρωφ Νεοφύτου». «Αυτόν έχουμε υποχρέωση όλοι συστρατευόμενοι να αναδείξουμε», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης: Αβέρωφ: Σήμερα ενοχλεί και πάλι που ο ΔΗΣΥ κατέρχεται με τον Πρόεδρό του
Διερωτήθηκε αν το δίλημμα της επομένης των εκλογών είναι σταθερότητα, προκοπή και ανάπτυξη όπως καταγράφηκε την τελευταία δεκαετία, «ή επάνοδος και επιστροφή στα όσα βιώναμε προηγουμένως».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό που πράττουν είναι για να διασώσουν και να δώσουν εχέγγυα ότι η συνέχιση της παρούσας διακυβέρνησης «δεν θα είναι παρά συνέχιση της προκοπής», της σταθερότητας και ενός καλύτερου αύριο για όλους.
Πηγή: ΚΥΠΕ