Tuesday, July 16, 2024
HomeΕπικαιρότηταΕπιστολή Ηλιάδη στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για το debate – «Μεροληπτική στάση»

Επιστολή Ηλιάδη στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης για το debate – «Μεροληπτική στάση»

Επιστολή προς την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης υπέβαλε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, για την άδικη και μεροληπτική στάση που τηρούν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έναντι όσων υποψηφίων δεν τυγχάνουν κομματικής στήριξης.

Αφορμή για την υποβολή γραπτού παραπόνου εκ μέρους του κ. Ηλιάδη, αποτέλεσε η πρώτη διακαναλική τηλεμαχία που πραγματοποιήθηκε εκ μέρους των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, στην οποία προβλήθηκαν αποκλειστικά οι τρεις υποψήφιοι που στηρίζονται από κόμματα, παραγκωνίζοντας όλες τις υπόλοιπες υποψηφιότητες και διαμορφώνοντας σαφέστατα την κοινή γνώμη.

«Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, με αυτή τους τη στάση, δείχνουν ότι δεν είναι εναρμονισμένοι με το πνεύμα της Αρχής για ακριβοδίκαιη μεταχείριση των διαφόρων υποψηφιοτήτων, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τους υποψηφίους που δεν τυγχάνουν κομματικής στήριξης, ως προσωπικότητες δεύτερης ή και τρίτης διαλογής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιάδης στην επιστολή που απέστειλε στην Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή:

Θα ήθελα αρχικά να σας συγχαρώ για το σημαντικό έργο που επιτελεί η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης όσο και εσείς προσωπικά ως επικεφαλής της Αρχής. Με τον εποπτικό σας ρόλο, θεωρώ ότι συμβάλλετε σημαντικά στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη διασφάλιση μίας ακριβοδίκαιης κάλυψης από τα ΜΜΕ της προεκλογικής περιόδου καθώς και του ισότιμου διαμοιρασμού του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού χρόνου ανάμεσα στους υποψηφίους.

Εντούτοις, παρά τη σημαντική συμβολή της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση, με λύπη μου διαπιστώνω και εκφράζω γραπτώς το παράπονό μου με το παρόν μήνυμα, ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν είναι εναρμονισμένοι με το πνεύμα της Αρχής για ακριβοδίκαιη μεταχείριση των διαφόρων υποψηφιοτήτων, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τους υποψηφίους που δεν τυγχάνουν κομματικής στήριξης, ως προσωπικότητες δεύτερης ή και τρίτης διαλογής.

Απτή απόδειξη των όσων αναφέρω, αποτελεί η αποψινή (03/11/2022) πρώτη διακαναλική τηλεμαχία, στην οποία θα προβληθούν μόνο οι τρεις υποψήφιοι που τυγχάνουν κομματικής στήριξης, κάτι που συντελεί στον παραγκωνισμό όλων των υπολοίπων υποψηφίων και διαμορφώνει σαφέστατα την κοινή γνώμη.

Ασφαλώς και δεν κρίνω ότι μία τηλεμαχία με την παρουσία πέραν των τριών ή τεσσάρων ατόμων θα εξυπηρετούσε το σκοπό της ή και τους απολύτως αποδεκτά σκοπούς των ιδιωτικών καναλιών για τηλεθέαση, κρίνω όμως ότι θα ήταν πιο φρόνιμο και πιο αξιοκρατικό εάν οι τηλεοπτικοί σταθμοί διασφάλιζαν την εκ περιτροπής παρουσία τουλάχιστον ενός ανεξάρτητου υποψηφίου απέναντι σε δύο υποψηφίους που τυγχάνουν κομματικής στήριξης, όμοια με τις τηλεμαχίες που προέβαλε το κρατικό κανάλι το μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Αγαπητέ κύριε Επαμεινώνδα,

Επιτρέψτε μου να σας τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου αξιόπιστα – κατά την κρίση μου – πρόσωπα, με διαχρονική και μακροχρόνια προσφορά στα κοινά της χώρας μας, επέλεξαν το δύσκολο δρόμο της ανεξάρτητης υποψηφιότητας, επιλέγοντας να δώσουν στους πολίτες μία εναλλακτική επιλογή από τα καθιερωμένα καθώς και να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την Πολιτεία και κοινωνία, ότι η πολιτική ζωή του τόπου χρειάζεται και επιβάλλεται να έχει και διαφορετικές φωνές απ’ όσες έχουμε συνηθίσει για δεκαετίες. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, δεν εξασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείρισή των ανεξάρτητων υποψηφίων.

Θεωρώ ότι ως εκ της θέσεώς σας έχετε χρέος απέναντι στους πολίτες αλλά και τους δημοκρατικούς Θεσμούς αυτού του δύσμοιρου τόπου,  να ενεργήσετε ακόμα μία φορά με τέτοιο τρόπο όπως οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αντιληφθούν τη μεροληπτική – σε βάρος των ανεξάρτητων υποψηφίων – πολιτική που εφαρμόζουν. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η παρέμβασή σας μπορεί να είναι καθοριστική για τη μετέπειτα προεκλογική περίοδο και ευελπιστώ προς τις ανάλογες ενέργειες εκ μέρους σας.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα