Saturday, April 27, 2024
HomeΕπικαιρότητα9η Νοεμβρίου: Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

9η Νοεμβρίου: Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Κύπρου, ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ και τα έργα στον Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού είναι τα θέματα που κυριάρχησαν στις ανακοινώσεις των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας την Τετάρτη.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι «είναι πραγματικά σοκαριστικά και θλιβερά τα όσα τεκμηρίωσε η Επιτροπή PEGA, η οποία αναφέρει ότι η Κύπρος είχε κομβικό ρόλο στη βιομηχανία παρακολουθήσεων. Είναι επίσης σκανδαλώδη τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις σχέσεις ή και τις συναλλαγές εταιρειών παραγωγής λογισμικών με το κυβερνών κόμμα και την κυβέρνηση».

«Η δική μας απαίτηση είναι η πλήρης διερεύνηση των όσων αποκαλύφθηκαν και η απόδοση ευθυνών. Είναι αδιανόητο να πλήττονται με τέτοιο τρόπο ανθρώπινα δικαιώματα και οι κυβερνώντες να κρύβονται από τις ευθύνες τους και από τον έλεγχο», προσθέτει. «Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, με πρωταγωνιστές τους κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη, φέρουν ακέραια την ευθύνη και γι’ αυτό το σκάνδαλο παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων και θεσμικής διαπλοκής, αλλά και για την απόπειρα συγκάλυψής του», καταλήγει.

Σε άλλη του ανακοίνωση, ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρεται στην «επείγουσα ανάγκη για άμεση αναστολή των έργων στον Δημόσιο Κήπο της Λεμεσού, με σκοπό τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις περιβαλλοντικές μελέτες και όλα όσα θα διασφαλίσουν την προστασία του χώρου πρασίνου, σε συνάρτηση με τον ιστορικής σημασίας χαρακτήρα του Κήπου».

Τη θλίψη του για τον χαμό του Αρχιεπισκόπου εξέφρασε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την υπογραφή του βιβλίου συλλυπητηρίων στην Αρχιεπισκοπή.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να λεχθούν για την παρακαταθήκη του στην εκκλησία της Κύπρου, στην κυπριακή κοινωνία γενικότερα, ανέφερε προσθέτοντας ότι ο ίδιος, πέρα από το κοινωνικό έργο του εκλιπόντος που όλοι αντιλαμβάνονται, θεωρεί τεράστια ιστορική παρακαταθήκη την ενίσχυση μέσα από τις ενέργειες του Μακαριωτάτου, την ενίσχυση του αυτοκέφαλου της κυπριακής εκκλησίας.

«Είναι κάτι που θεωρώ ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και χαρακτηρίζει την πορεία του ως Αρχιεπισκόπου Κύπρου», κατέληξε.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «παρά την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης να πείσουν με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις (PEGA), ότι το όλο θέμα δεν αφορά και δεν αγγίζει την Κύπρο, ήλθε το προσχέδιο της Έκθεσης της εισηγήτριας της Επιτροπής, για να μας προσγειώσει στην οδυνηρή πραγματικότητα».

Είναι προφανές, σημειώνει, ότι «την απόλυτη ευθύνη της μετατροπής της Κύπρου σε ξέφραγο αμπέλι κάθε παράνομης δραστηριότητας την φέρει αποκλειστικά η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι πολιτειακοί θεσμοί που αποδεικνύονται για μία ακόμα φορά ανίκανοι ή απρόθυμοι να υπερασπιστούν το εθνικό συμφέρον και τα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών».

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι «Ο διασυρμός του ονόματος της Κύπρου διεθνώς συνεχίζεται. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του προσποιούνται ότι δεν τρέχει τίποτε: ούτε με τα ‘χρυσά διαβατήρια’, ούτε με τα Pandora Papers, ούτε τώρα με τον σάλο για τις παρακολουθήσεις με το Predator. Αλλά η ατιμωρησία εκτρέφει την διάβρωση του κράτους δικαίου και επιτείνει τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους θεσμούς.

Περαιτέρω, σημειώνει ότι αν εκλεγεί Πρόεδρος, θα ζητήσει από το Υπουργικό Συμβούλιο να κινήσει τη διαδικασία για ανεξάρτητη ποινική διερεύνηση των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον της ΕΕ, και θα ζητήσει τη συνδρομή των αρμοδίων ευρωπαϊκών θεσμών σε τομείς όπου εμφανώς δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι «οι δικαιολογίες τέλειωσαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια σχετικά με την οριοθέτηση ζωνών Ελλάδας-Κύπρου, που θα αποτελέσει την κορύφωση μιας συντονισμένης απάντησης στις τουρκικές προκλήσεις».

Σημειώνει ότι η ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου αποτελεί «μια ανυπόφορη εκκρεμότητα, καθώς Αθήνα και Λευκωσία δεν τολμούν να θωρακίσουν τα θαλάσσια σύνορά τους».

Επαναλαμβάνουμε, προσθέτει, την ανάγκη οριοθέτησης, για την οποία «δεν υπάρχει πια η δικαιολογία έντονης αντίδρασης της Τουρκίας. Και κατ’ ακρίβειαν δεν υπήρχε ποτέ. Τα δύο κράτη, αν θέλουν να ονομάζονται κυρίαρχα, πρέπει να σπεύσουν να κηρύξουν την ΑΟΖ, που θα απαντήσει ξεκάθαρα για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αν όχι τώρα, πότε;», διερωτάται.

Ο Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου με ανακοίνωσή του εκφράζει τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως “όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στάθηκε αρωγός, αλλά και συμπαραστάτης στον δύσκολο αγώνα της εξεύρεσης λύσεων, προτάσεων και οριστικών επιλύσεων αρκετών προβλημάτων των γεωργών και κτηνοτρόφων μας”.

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα