Friday, May 17, 2024
HomeΕπικαιρότητα14 Νοεμβρίου: Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

14 Νοεμβρίου: Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Οι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο του 2023 συνέχισαν τη Δευτέρα τις συναντήσεις, τις παρεμβάσεις και τις παρουσιάσεις των προεκλογικών τους προγραμμάτων για διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Εξάλλου από σήμερα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου οι δημόσιοι λειτουργοί και οι άνεργοι πτυχιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για στελέχωση των εκλογικών κέντρων των Προεδρικών Εκλογών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, από σήμερα υπάρχει η δυνατότητα δημόσιοι λειτουργοί και άνεργοι πτυχιούχοι, μέσω της ιστοσελίδας aps.elections.moi.gov.cy, να δηλώσουν ενδιαφέρον για στελέχωση των εκλογικών κέντρων των Προεδρικών Εκλογών, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 και, σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023.

Στην οδό Λήδρας και στη πλατεία Φανερωμένης βρέθηκε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Μετά την παρουσίαση των 16 αξόνων για τη στήριξη της οικογένειας την προσιτή στέγη και το προσιτό ενοίκιο, ο κ. Νεοφύτου, συνοδευόμενος από στελέχη της παράταξης και τη σύζυγό του Μαρία Σελίπα Νεοφύτου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέες και νέους αλλά και κατοίκους της περιοχής. Είπε ότι είναι υποχρέωσή μας να δώσουμε το δικαίωμα στους νέους μας, σε προσιτή στέγη και προσιτό ενοίκιο και ανέφερε τρία μέτρα προς τον σκοπό αυτό.

Επίσης με δήλωση ο κ. Νεοφύτου χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ ΕΤΥΚ και Ελληνικής Τράπεζας για το σχέδιο εθελούσιας εξόδου με μια δίκαιη αποζημίωση για εκατοντάδες υπαλλήλων, όπως είπε προσθέτοντας πως είναι προτεραιότητα η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης και η οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε αυτήν την ταραγμένη περίοδο για τη χώρα και την Ευρώπη,

Τις προτάσεις του για αντιμετώπιση της ακρίβειας έκανε γνωστές ο υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης. Οπως αναφέρει, αμεση προτεραιότητα της διακυβέρνησης του θα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η διασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους.

Ανάμεσα σε άλλα προτείνει καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες, στη βάση κλιμακωτής επιδότησης, η οποία θα φτάνει μέχρι και το 100%, προώθηση στην Ε.Ε. για λήψη απόφασης του Συμβουλίου για περαιτέρω μείωσης του φόρου κατανάλωσης, μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από το 19% στο 9% για όσο διαρκεί η κρίση και κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα.

Οι προτάσεις για την ακρίβεια, είναι αναρτημένες στον σύνδεσμο https://mavroyiannis.cy/programma-diakivernisis/akribeia/.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για το περιβάλλον.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στόχος των προτάσεων είναι η εφαρμογή πρότυπων πράσινων πολιτικών που να διασφαλίζουν το δικαίωμα των πολιτών σε καθαρό νερό και αέρα και την ευημερία τους σε βιώσιμες πόλεις και κοινότητες. Πρόκειται για συνολικά 57 προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του κ. Χριστοδουλίδη και συγκεκριμένα στον ιστότοπο www.christodoulides2023.com/pylones/planitis/katharo-perivallon/.

Σε μια άλλη εξέλιξη οι πρώην Πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάκης Ιωάννου, Χαράλαμπος Χριστοφόρου, Πλάτων Κυριακίδης, Θεόφιλος Β. Θεοφίλου, Γιώργος Γεωργής, Μάριος Ιερωνυμίδης, Παύλος Χατζητοφή, Χαράλαμπος Ιωαννίδης, Λόρια Μαρκίδη, Λεωνίδας Μαρκίδης, Κωνσταντίνος Ηλιάδης και Ανδρέας Σκαρπάρης, σε ανακοίνωση τους, εκφράζουν την στήριξη τους στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη «ως ελπίδα για το μέλλον και ως λύση στις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις του τόπου».

Το παράδειγμα της Μαρωνιτικής κοινότητας πρέπει να ακολουθηθεί και να ενδυναμωθεί έτσι ώστε να επέλθει ειρήνη στη χώρα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αχιλλέας Δημητριάδης μετά τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Γιαννάκη Μούσα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο γραφείο του κ. Μούσα, ο κ. Δημητριάδης, απευθυνόμενος προς τον κ. Μούσα, είπε ότι πρέπει να τονίσει ότι η Μαρωνιτική κοινότητα έχει μείνει στη γη των προγόνων της. «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, όσο επίσης σημαντικό είναι ότι έμειναν σε αυτή τη γη για να τη δώσουν στα παιδιά τους», είπε.

Και δεν είναι μόνο τη γη που θα δώσουν στα παιδιά τους, πρόσθεσε «είναι και τον πολιτισμό και την κουλτούρα την οποία έχουν, και αυτό νομίζω είναι η πιο σημαντική συμβολή της Μαρωνιτικής κοινότητας στο πολιτισμικό γίγνεσθαι αυτής της χώρας».

Εξάλλου, ο υποψήφιος Μάριος Ηλιάδης αναφέρει σε ανακοίνωση του Γραφείου του ότι “διαπιστώνουμε τις τελευταίες μέρες μία αγωνιώδη προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων, να επενδύσουν στον «κομματικό πατριωτισμό» των μελών, φίλων και ψηφοφόρων τους, με προφανή στόχο να ενισχύσουν την συσπείρωση γύρω από τους υποψήφιους που στηρίζουν στις Προεδρικές Εκλογές”.

“Σήμερα οι πολίτες αναμένουν και προσδοκούν σε μία ευρύτερη ενότητα δυνάμεων, πάνω από κόμματα και στενά ιδεολογικοπολιτικά διλήμματα. Την ώρα που η Κύπρος μας και το κυπριακό διέρχονται μία από τις κρισιμότερες φάσεις της ιστορίας τους, με την Τουρκία να γίνεται δίπλα μας όλο και πιο απειλητική, την ώρα που ο λαός βλέπει την καθημερινότητα του να χειροτερεύει μέρα με την μέρα και μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας να βυθίζεται στην φτώχεια και την ανέχεια και την ώρα που η παγκόσμια ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον μίας απροσδιορίστου εύρους και συνεπειών κρίση, οι πολίτες θέλουν και περιμένουν υπερβάσεις από όλους με στόχο το ευρύτερο καλό” αναφέρει.

Ο υποψήφιος Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είχε τη Δευτέρα μαζί με μέλη του επιτελείου του μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, οι οποίοι του εξέφρασαν τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες, ιδίως σήμερα που οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολυτέκνων, η αύξηση των επιδομάτων τους, η επιχορήγηση μέρους των δαπανών διαβίωσης καθώς και γενικότερα η προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των πολυμελών οικογενειών είναι απαραίτητα, αναφέρει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα