Ανακοίνωση εξέδωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983. Μια πράξη παράνομη, απαράδεκτη και καταδικαστέα.
Η επέτειος αυτή βρίσκει τη χώρα μας στη χειρότερη στιγμή της από το 1974.
– Οι συνομιλίες έχουν σταματήσει από το 2017. Το Βαρώσι ανοίγει βήμα – βήμα.
– Ο ΟΗΕ ουσιαστικά δεν προωθεί καμία πρωτοβουλία και σε καμία ατζέντα διεθνούς οργανισμού δεν υπάρχει το κυπριακό.
– Η Τουρκία εξασφάλισε πρόσφατα στο ψευδοκράτος θέση παρατηρητή στην «Οργάνωση των Τουρκικών Κρατών».
– Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει προβληματικό – με εξαίρεση τις συμφωνίες με την Αίγυπτο.
Αυτή η κατάσταση θα έπρεπε να σημάνει πραγματική κινητοποίηση για να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να διεκδικήσουμε τα καλύτερα. Δεν συμβαίνει αυτό.
– Η απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι απασχολημένη με το να συγκαλύπτει τα τραγικά αδιέξοδα, εμφανιζόμενη στην Ε/Κ κοινή γνώμη ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει γιατί κανένας στο διεθνή χώρο δεν την λαμβάνει σοβαρά υπόψη.
– Η αξιοπιστία της απερχόμενης κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ εξαιτίας των χειρισμών της στο Κραν Μοντάνα και μετά και εξαιτίας του διεθνούς διασυρμού του ονόματος της Κύπρου με τα «χρυσά διαβατήρια».
Δεν αρκούν οι καθημερινές καταγγελίες της Τουρκίας στα κανάλια για εσωτερική κατανάλωση. Με ελλειμματική αξιοπιστία, με επιλογές που συμβάλλουν στη συνέχιση της σημερινής κατάστασης δεν μπορούμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο που μάς έβαλαν ο απερχόμενος πρόεδρος και οι στενοί του συνεργάτες.
Η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους δεν είναι μια χωρίς σημασία ημερομηνία, γιατί μάς δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε την πορεία μας και να πάρουμε αποφάσεις.
Η επέτειος δείχνει την ανάγκη για σωστές διαπιστώσεις και στη συνέχεια για αλλαγή πορείας. Έχουμε σημαντικές δυνατότητες και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ και έχουμε «δύο κλειδιά» για να αλλάξουμε τα αρνητικά δεδομένα, το ενεργειακό και την Ευρωτουρκική σχέση.
Οι δυσκολίες είναι πολλές, γι’ αυτό χρειάζεται σύμπλευση δυνάμεων που πιστεύουν στη λύση του κυπριακού. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα αντλώντας από το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Γερμανία, για ένα «Μεγάλο Συνασπισμό» με βάση σταθερές θέσεις. Για να φέρουμε την ουσία του κυπριακού στο επίκεντρο της δραστηριότητας τόσο στην ΕΕ όσο και στον ΟΗΕ.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στις νέες γενιές. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Κύπρο να πέσει στα βράχια της διχοτόμησης.
Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!
Διαβάστε ακόμη: Κατεχόμενα: Παραχώρηση 100 «υπηκοοτήτων» την ημέρα