Thursday, July 18, 2024
HomeΕπικαιρότηταΟι προτάσεις Χριστοδουλίδη για την προώθηση ισότητας γυναικών και αντρών

Οι προτάσεις Χριστοδουλίδη για την προώθηση ισότητας γυναικών και αντρών

Σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία παρουσίασε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τις προτάσεις του για την προώθηση της ισότητας γυναικών και ανδρών.

Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ως θέμα πρωτίστως πολιτικό και όχι μόνο κοινωνικό. Θέμα, που συχνά παραπέμπει στη μη επαρκή εκπροσώπηση των γυναικών και τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και στα κοινά ενώ στην πραγματικότητα άπτεται της απουσίας πολιτικών, δομών και υπηρεσιών που θα άρουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ώστε να συμμετέχουν πλήρως και ουσιαστικά στα κοινά και αυτό είναι ακριβώς που πρωτίστως αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν οι πολιτικές του. Γι’ αυτό το λόγο μια από τις πρώτες του πολιτικές πράξεις πέραν του διορισμού ισότιμου αριθμού, δηλαδή 50-50%, ικανών και άξιων, γυναικών και ανδρών, σχετικών με το κάθε χαρτοφυλάκιο του κάθε υπουργείου και υφυπουργείου, είναι η παράλληλα σταδιακή υιοθέτηση πολιτικών, μέτρων και δράσεων που θα συμβάλλουν προς την προώθηση της ισότητας γυναικών και ανδρών.

Όπως ανέφερε, η προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και αντρών μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ευημερία και την ποιοτική ζωή όλων των πολιτών μας, και παράλληλος στόχος είναι η αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων ώστε να αρθούν τα οποιαδήποτε εμπόδια, για μια δικαιότερη κοινωνία που θα επιτρέψει στα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια, στις γυναίκες και τους άντρες να φτάσουν στο μέγιστο των ικανοτήτων τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση το πρόγραμμα διακυβέρνησης του, περιλαμβάνει την επιδότηση και επέκταση ωραρίων λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών για φύλαξη παιδιών, και της λειτουργίας τους κατά τους θερινούς μήνες, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Ιδιωτικό Τομέα. Εκεί όπου υπάρχει ανάγκη δημιουργούνται νέες δομές για φύλαξη παιδιών. Στόχος όλοι οι γονείς να μπορούν να επανενταχθούν ομαλότερα στην αγορά εργασίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στην ενδυνάμωση και εντατικοποίηση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και στην προστασία των θυμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρθηκε σε σειρά προτάσεων όπως μεταξύ άλλων τη δημιουργία έξυπνης εφαρμογής μέσω της οποίας οι γυναίκες θύματα και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές για άμεση βοήθεια και στήριξης.

Όσον αφορά την υιοθέτηση της ‘Εμφυλης Εξωτερικής Πολιτικής ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε πως κατά τη θητεία του ως Υπουργός Εξωτερικών, είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην Εξωτερική Πολιτική. Μια δράση η οποία είχε αρχίσει το 2019 και μέσα σε λίγους μήνες υπήρξαν απτά θετικά αποτελέσματα, με αναγνώριση των προσπαθειών σε διεθνές αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Για αυτό και στα πρότυπα της ΕΕ και άλλων Κρατών Μελών, «θα προχωρήσουμε στο διορισμό Πρέσβη Ισότητας των Φύλων και θα ενισχύσουμε με προσωπικό τη μονάδα ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στο Υπουργείο Εξωτερικών με στόχο την ενεργό συμμετοχή της Κύπρου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, του ΟΗΕ αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο για θέματα που αφορούν σε πολιτικές ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών».

Για να γίνουν εφικτά όλα τα πιο πάνω ο Κύριος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στην υιοθέτηση του έμφυλου προϋπολογισμού, ενός εργαλείου που βοηθά τόσο στην μελέτη όσο και στον καταρτισμό του κρατικού προϋπολογισμού σε σχέση με τον πληθυσμό και ανά φύλο. Παράλληλα, και με στόχο οι πολιτικές να είναι αποτελεσματικές θα ενισχύσει, θα αναβαθμίσει και θα θεσμοθετήσει τον θεσμό του Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, ο οποίος θα έχει συντονιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών και υλοποίηση δράσεων με κατεύθυνση την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών οριζόντια σε όλες τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Όλες οι προτάσεις του κ. Χριστοδουλίδη για της ισότητα γυναικών και ανδρών είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα www.christodoulides2023.com .

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα