Monday, May 6, 2024
HomeΆλλα Θέματα18 Νοεμβρίου: H προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

18 Νοεμβρίου: H προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Η κατάθεση και η παρουσίαση προτάσεων που αφορούν το Κυπριακό και την οικονομία,  αλλά και οι συναντήσεις με οργανισμούς και ομάδες πολιτών, ήταν οι κύριες δραστηριότητες υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας την Παρασκευή.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την ετοιμότητά του να καταθέσει την πρόταση του για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό που να περιλαμβάνει την ασφάλεια και την ενέργεια, σε συνδυασμό με αίτηση ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Σε δηλώσεις του στο επιτελείο του στη Λευκωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως με σοβαρότητα και αξιοπιστία θα αποκρούσουμε ακόμα μια φορά τις προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους, σημειώνοντας πως η Τουρκία γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη.

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου παρουσίασε σήμερα στην παρουσία του Βουλευτή και Προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκου Χατζηγιάννη και συνεργατών, πρόταση νόμου που έχει ως στόχο το κάθε αγρόκτημα να γίνει ένας χώρος επισκέψιμος. Η πρόταση, την οποία παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο κ. Νεοφύτου στο εκλογικό του επιτελείο αφορά τη ρύθμιση ίδρυσης και λειτουργίας επισκέψιμων αγροκτημάτων σε μια προσπάθεια να αναζωογονηθεί η ύπαιθρος και να δοθούν προοπτικές ανάπτυξης στις κοινότητες.

Νωρίτερα, σήμερα ο κ. Νεοφύτου συναντήθηκε με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής εκπαίδευσης. Η θεσμοθέτηση του ολοήμερου σχολείου βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, ενώ σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Τζώρτζια Κωνσταντίνου-Παναγιώτου, Εκπρόσωπος Τύπου του Κεντρικού Εκλογικού Επιτελείου, είπε πως Αβέρωφ Νεοφύτου και Συνομοσπονδία συζήτησαν τις κοινές ανησυχίες τους για τη δημόσια εκπαίδευση.

Ακόμα, ο κ. Νεοφύτου συζήτησε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) τρέχοντα θέματα της οικονομίας, τη διαχείριση του μεταναστευτικού και μέτρα κοινωνικής πρόνοιας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου.  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΛΚ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, τις προεκτάσεις του πληθωρισμού και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους, την προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδυτών στην Κύπρο και την ανάπτυξη της οικονομίας, στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού Όραμα 2035.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης, επισκέφθηκε σήμερα το ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), λέγοντας ότι αυτό έχει δημιουργήσει «ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση χρέους» για την ενίσχυση και προώθηση του έργου για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων. Ο κ. Μαυρογιάννης, κατά την επίσκεψή του, συνομίλησε με τα τρία μέλη της ΔΕΑ και ξεναγήθηκε στο ανθρωπολογικό εργαστήριο όπου το προσωπικό εκεί, του εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται όσον αφορά τον χειρισμό και ταυτοποίηση των οστών που εντοπίζουν κατά τις εκταφές.

Παράλληλα, συνάντηση με την Ομάδα Πρωτοβουλίας για κατάργηση του πέναλτι 12%, πραγματοποίησε σήμερα ο κ. Μαυρογιάννης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διεξήχθη στα Γραφεία του Εκλογικού Επιτελείου, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος γύρω από ζητήματα που απασχολούν την Ομάδα Πρωτοβουλίας και τους πιθανούς τρόπους επίλυσης τους. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το πέναλτι του 12% για τη συνταξιοδότηση στο 63ο έτος της ηλικίας, υπογραμμίστηκε από τα δύο μέρη η ανάγκη για άρση της αδικίας. Αυτό, όπως αναφέρθηκε, θα μπορούσε να γίνει, μέσα από την εξεύρεση μίας ισορροπημένης λύσης, που θα λαμβάνει υπόψιν τα χρόνια εργασιακής συνεισφοράς και θα σέβεται τη βιωσιμότητα του Ταμείου, αλλά και το θεσμοθετημένο όριο των 65 ετών.

Τη στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αποφάσισε το πολιτικό Κόμμα Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης (Ο.Α.Δ.).Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΟΑΔ αναφέρει ότι η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης διεξήγαγε δια ζώσης συναντήσεις με τη βάση του κόμματος «και αφουγκραζόμενη τις αυτονόητες ανάγκες της εισηγείται ανεπιφύλακτα και στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη», προσθέτοντας ότι απουσίαζε από την πολιτική σκηνή της Κύπρου «ένας άνθρωπος κιμπάρης».

Εξάλλου, στη συνεδρία του Γραφείου της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Χαράλαμπος Έλληνας, ειδικός εμπειρογνώμονας στην ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες εξέφρασαν στήριξη στην υποψηφιότητα του κ. Μαυρογιάννη, συνδέοντας την εκλογή του με την αναθέρμανση της κινητικότητας στο Κυπριακό και την περιφερειακή συνεργασία στα θέματα ενέργειας.

Ο Πάνος Παρράς, εκπρόσωπος του εκλογικού επιτελείου του κ. Μαυρογιάννη, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι για την κυβέρνηση και το ΔΗΣΥ, η κατάθεση προτάσεων που αντιμετωπίζουν τους φόβους και τις ανησυχίες των συμπολιτών μας, όπως είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι εκποιήσεις και το στεγαστικό πρόβλημα θεωρούνται αγκυλώσεις. Αναφέρει ακόμη ότι, σε ότι αφορά το κλείσιμο του Συνεργατισμού, το οποίο άφησε πίσω του μεγάλο κενό, κατά τη διάρκεια της δικής τους διακυβέρνησης και ως αποτέλεσμα των δικών τους χειρισμών, τους παραπέμπουμε στο πόρισμα Αρέστη και τις ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες που αυτό καταγράφει. Η Κύπρος μπορεί να γυρίσει σελίδα, μόνο με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, καταλήγει.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε την ανάγκη αναγέννησης του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον ίδιο και την ιδιαίτερη σημασία που δίνει για την επίτευξη αυτού του στόχου, παρουσιάζοντας χθες το απόγευμα στη ΣΕΔΙΓΕΠ Σωτήρας τις θέσεις και τις προτάσεις του προγράμματος διακυβέρνησης του για την Στήριξη και Ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του, μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας μας από εξωγενείς παράγοντες και την ανάγκη διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της που θα συμβάλλει και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Το γραφείο Τύπου του εκλογικού επιτελείου του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Χρίστου Χρίστου, με ανακοίνωση του αναφέρει ότι ακόμη μια υπόθεση, αυτή του Συνεργατισμού, που αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαφαίνεται ότι οδηγείται σε «κλείσιμο», χωρίς καμία τιμωρία. «Διερωτόμαστε και απευθύνουμε ταυτόχρονα ερώτημα στους τρεις υποψηφίους Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά πόσο σε περίπτωση εκλογής τους στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ασκήσουν πιέσεις για να υπάρξουν καταδίκες και παραδειγματικές τιμωρίες όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Συνεργατισμού, δηλαδή των κομμάτων που τους στηρίζουν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ.», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, με σημερινή του ανακοίνωση επαναλαμβάνει τη θέση του, ότι «οποιαδήποτε παρέκκλιση απ’ τη λύση ΔΔΟ, θα οδηγήσει τον πατρίδα μας σε δυσμενέστερη θέση με τις επιπτώσεις να προβλέπονται ολέθριες, αφού θα ενισχύσουμε τη ρητορική της Τουρκίας και θα παίξουμε το παιχνίδι του καθεστώτος». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «είναι με βαθιά μου ικανοποίηση που βλέπω τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού – όπως καταγράφεται σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις – να εμπιστεύεται τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αυτό το ηχηρό μήνυμα πρέπει να το λάβουν οι υπεύθυνες και υγιείς δυνάμεις του τόπου μας, που παραμένουν πιστά προσηλωμένες στη συμφωνημένη βάση λύσης. Είναι η ώρα που πρέπει να γίνει η μεγάλη και ιστορική πατριωτική υπέρβαση, για να διατηρήσουμε την ελπίδα και ζωντανό τον αγώνα για λύση του Κυπριακού».

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα