Friday, April 19, 2024
HomeΕπικαιρότηταΔημητριάδης: Χαιρετίζει θέση Οδυσσέα για Γενικό Εισαγγελέα

Δημητριάδης: Χαιρετίζει θέση Οδυσσέα για Γενικό Εισαγγελέα

Ανακοίνωση σχετικά με τη δήλωση του Γενικού Ελεγκτή για τον Γενικό Εισαγγελέα, εξέδωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία, Αχιλλέας Δημητριάδης.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Χαιρετίζω τη θέση που έλαβε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης  για την ανάγκη διαχωρισμού των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα ως νομικού συμβούλου της κυβέρνησης και δημόσιου κατήγορου με αποκλειστική εξουσία για άσκηση ποινικών διώξεων.

Η τοποθέτηση αυτή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και η σύμφωνη γνώμη και άλλων το τελευταίο διάστημα, είναι ταυτόσημη με την συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσα από το καλοκαίρι.

Τα αντίστοιχα συστήματα απονομής της δικαιοσύνης των κρατών της Κοινοπολιτείας, έχουν εξελιχθεί από την εποχή της Αγγλοκρατίας.

Η θέση μου είναι συγκεκριμένη: Με συνταγματική τροποποίηση του Άρθρου 113, οι αποκλειστικές αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, να διαχωριστούν.

Αυτή είναι και η ουσία του δημοσίου διαλόγου. Με προτάσεις να αντιμετωπίσουμε τη σύγκρουση συμφερόντων στα θεσμικά όργανα που στο σύστημα δικαιοσύνης «όλα αυτά καταλήγουν σε ένα πρόσωπο με δύο καπέλα, στον Γενικό Εισαγγελέα», όπως επισημαίνει ο Γενικός Ελεγκτής.

Υπογραμμίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγεί την Κύπρο στο Δικαστήριο της ΕΕ για τις υποθέσεις γύρω από τα χρυσά διαβατήρια και διαπιστώνει ότι «στις σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς σε υψηλά κλιμάκια, δεν υπάρχουν αποτελέσματα» από την Γενική Εισαγγελία της Κύπρου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο, Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ήταν υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη που ενέκριναν χρυσά διαβατήρια.

Είναι καιρός να πάρουμε αποφάσεις, όχι να κάνουμε μόνο διαπιστώσεις και προεκλογικές υποσχέσεις που θα ξεχαστούν μετά τις εκλογές.

Τα κόμματα να ενεργήσουν άμεσα για να γίνει η συνταγματική τροποποίηση πριν τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

Το Τίμιο Κράτος χρειάζεται τα θεσμικά αντίβαρα για να ξεριζώσει τη διαφθορά.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα!

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα