Thursday, April 25, 2024
HomeΕπικαιρότηταΧριστοδουλίδης: Είδε το Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο και Συντεχνία Τ/κ Δασκάλων

Χριστοδουλίδης: Είδε το Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο και Συντεχνία Τ/κ Δασκάλων

Αποτελεί προτεραιότητα η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, μέσα από την πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ, ανέφερε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στις συναντήσεις που είχε με το Τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο και τη Συντεχνία των Τ/κ δασκάλων KTOS, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το εκλογικό του επιτελείο, ο κ. Χριστοδουλίδης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και μέλη της KTOS, είπε ότι το παρόν στάτους κβο δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, ούτε τα δύο κράτη ή η συνομοσπονδία μπορούν να αποτελέσουν αποδεκτή λύση και ούτε μπορούν να συζητηθούν.

Ανέφερε ότι προτεραιότητά του, εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για εξεύρεση λύσης στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ, βάσει των αρχών και αξιών της. “Αφού εξήγησε ότι το σημερινό στάτους κβο είναι απαράδεκτο, καθώς και τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, τόνισε ότι στόχος μας μέσα από την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι να ζούμε δίπλα-δίπλα ως καλοί γείτονες, αλλά να ζούμε όλοι μαζί σε μία επανενωμένη πατρίδα, κράτος-μέλος της ΕΕ, η οποία θα σέβεται και θα εφαρμόζει τις αρχές και αξίες της ΕΕ”, προστίθεται.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της συντεχνίας Τ/κ δασκάλων, Μουσταφά Μπαϊμπορά, επανέλαβε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τη βούληση των Τουρκοκυπρίων δασκάλων για μια επανενωμένη Κύπρο στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ και αναφέρθηκε σε αριθμό θεμάτων που απασχολούν την τ/κ κοινότητα, ιδιαίτερα σε θέματα εκπαίδευσης.

Προστίθεται ότι ο κ. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε επίσης το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρό του, Τουργκάι Ντενίζ, και μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι, εάν εκλεγεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμέσως θα εργαστεί για επανέναρξη των συνομιλιών με ξεκάθαρο στόχο και κατεύθυνση τη λύση στη βάση της ΔΔΟ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, με πρωταγωνιστικό ρόλο από πλευράς Βρυξελλών. Στόχος, είπε, είναι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών θεμάτων με την επίλυση του Κυπριακού που δύναται να οδηγήσουν σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Ο πρόεδρος του Τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ, δήλωσε ότι η συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μπορεί να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά και να υποβοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη: Χριστοδουλίδης: Αναγκαιότητα η κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και εθνικής ενότητας

Σχετικά άρθρα

Διαβάστε Ακόμα